Yerhamükellah hem hapşıran hem de aksıran kişilere söylenen bir sözdür.
Diğer bir âdet de çok yaşa diyen kişiye cevap olarak sen de gör demektir. Bu, benim uzun yaşadığımı görecek kadar çok yaşa anlamına gelir. Eğer çok yaşamaktansa iyi yaşamanın daha olumlu olduğunu düşünüyorsanız çok yaşa yerine sevdiklerinize iyi yaşa ya da her ikisi birden 'iyi ve çok yaşa' diyebilirsiniz.
Aynı zamanda bu yasa gereği , eğer kişinin çevresinde ona God bless you diyebilecek kimse yok ise, God Help me ( Tanrı yardımcım olsun) denilmesi önerilmiştir. Diğer bir adet ise çok yaşa diyen kişiye cevap olarak sende gör denilmesidir. Bunun anlamı , benim uzun yaşadığımı görecek kadar çok yaşadır.
çok yaşa yerine iyi yaşa diyen insan' sosyal medyada günde olunca hapşırana çok yaşa denilir mi? Sorusu sorulmaya başladı. Çok yaşayıp sürünmektense iyi ve kaliteli bir hayat yaşa anlamında kullanılır.
Hapşıran kişiye "çok yaşa" denilmesi caiz olsa da sünnete uygun olan ifadelerin kullanılması en doğru söyleyiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu nedenle, hapşırma refleksini engellememek gerekir. Bununla birlikte hapşırma esnasında basınç fazla olduğu için kalp durabilir ya da göz damarları çatlayabilir. Bu kadar hayati bir önem taşıyan hapşırma esnasında ise genellikle 'Çok yaşa' denilir.
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.), yanında hapşıran diğer kişiye herhangi bir karşılık vermemiştir. Neden diğerine de "Yerhamükellah" demediği sorulduğunda Efendimiz: "O kişi hapşırdığında Elhamdulillah demedi, diğeri ise Elhamdulillah demişti" karşılığını vermiştir.
1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
Bu doğru mudur? buyurur. Bu sebeple hapşırınca elhamdülillah demek sünnettir. Aksırınca elhamdülillah diyen kimseye yerhamükellah diye mukabelede bulunmaya teşmit denilir ve meşruluğu hususunda ümmetin icmaı vardır.
Aksıran / hapşıran bir Müslümanın "elhamdülillah" demesi, orada bulunanların da hapşıran kişiye, "yerhamükellah / Allah sana rahmet etsin." diyerek mukabelede bulunması, hapşıran kişinin de tekrar, "yehdina ve yehdîkümullah / Allah bize ve size hidayet etsin." demesi, Peygamberimiz (asm) Efendimizin sünnet-i ...
Yerhamükellah, "Allah sana rahmet etsin" anlamına gelir. Yehdina ve yehdikumullah ise, "Allah bize ve size hidayet versin" anlamına gelir. Aksırınca (Elhamdülillah) demeli, bunu duyan Müslüman da, (Yerhamükellah) demeli. (Allah sana rahmet etsin) demektir.
Yerhamükallah "Allah sana rahmetiyle muamele etsin" demektir.
Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir.
arapça cümle. türkçede "çok yaşa" cümlesinin karşılığı. hapşıran insana söylenir. anlamı: "allah sana merhamet etsin." olan bu cümleyi duyan kişi de cevaben "yehdina ve yehdikümullah" der. bunun da sözlük anlamı: "allah bize ve size hidayet versin" demektir.
Hapşırmak veya Türk Dil Kurumu'nun önerdiği şekli ile aksırmak, (Hapşırık, aksırık) genellikle burun mukozasını atmosferde bulunan yabancı parçacıkların tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılmasıdır.
”Yehdina ve yehdikumullah ” “ Allah(c.c.) bize ve size hidayet versin.” ve ya “Yehdikumullahu ve yuslihu balekum” “Allah(c.c.), sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin” demelidir.
Yerhamükellah, Allah'ın rahmeti ve inayeti üzerine olsun anlamına gelir. Yerhamükellah Ne Zaman Söylenir? Yerhamükellah hem hapşıran hem de aksıran kişilere söylenen bir sözdür.
Hapşırırken hamd etmemiz gerektiğini öğütleyen dinimizde hapşırınca neden elhamdülillah denir? İşte sebebi... Her derde deva olan hapşırınca elhamdülillah deme durumu, yaşam organımız olan kalbimizin bir anlık durup tekrar çalışması yönünden Allah'a şükretmek manasındadır.
Aksırana karşı hayır ve bereketle duâ etmek.
4- Allahü teâlâ, Âdem aleyhisselama, aksırınca; "Yerhamüke Rabbüke" (Rabbin sana merhamet etsin) buyurarak, Âdem aleyhisselama hamdetmeyi telkin etti. 5- Âdem aleyhisselam ve bütün nesli için, Allahü teâlânın rahmeti gadabını aştı.
Sizden biriniz aksırdığı zaman, “el-Hamdülillah / الْحَمْدُ لِلَّهِ (Allah'a hamd olsun)” desin. Yanındaki arkadaşı da ona “Yerhamükellah / يَرْحَمُكَ اللَّه (Allah sana rahmet etsin)” desin.
Dua ederken hapşırmak ve aksırmak duayı bozmaz. Bir hadiste şöyle yazmaktadır;DUA EDERKEN AKSIRMAK VE HAPŞIRMAK DUA'NIN KABUL OLDUĞUNA BİR İŞARETTİR.
Hapşırmak, genellikle vücudun hafifleşmesine, rahatlamasına, dinçleşmesine, bazı mikropların bu yolla vücuttan atılmasına ve sağlıklı olmasına vesile olmaktadır. Bu ise, bir güzellik ve bir nimettir. Onun için hapşırırken Allah'a hamd edilir. Hapşırma fiili, bir nimet olması yönüyle Allah'a izafe edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri