Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Felsefe, kelime olarak bilgiyi, bilgeliği sevmek, bilgi ve bilgelik peşinden koşmak anlamlarına geldiği için, bu bilgi ve bilgeliğin ne olduğu ve nasıl kazanıldığı önem kazanmaktadır. Çünkü bilimsel, dini, gündelik, tecrübi diye ifade edebileceğimiz pek çok bilgi arasında felsefi bilginin ayrı bir yeri vardır.
Felsefi anlamda bilgi, Platon'un Theatetus diyalogundan beri gerekçelendirilmiş doğru inanç olarak tanımlanır. Bilgi, doğru ya da yanlış olma olasılığı olan sanıdan farklıdır. Bilgi, doğruluğu yönünde yeterli gerekçelere sahip olunan inanç veya iddiadır.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Felsefe tarihten ve içinde yaşadığımız dünyadan gelen mevcut teoriler ve soruları, eleştirel bir bakış açısıyla analiz ederek ve sorgulayarak yeni sorular, anlamlar ve teoriler geliştirmeyi amaçlar.
İlgili 27 soru bulundu
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
İlk Felsefe Üzerine, Kindî. İslam Felsefesine Giriş, Peter Adamson, Richard Taylor. Felsefi Risaleler, Kindî. Oluş Ve Bozuluşun Yakın Fail Sebebi, Kindî.
Felsefenin, bilimlerden, bakış açısı bakımından ayrılması ise, kendisini bilimlerin kendi ilgi alanları ile sınırlı olan bakış açıları ile sınırlandırmamasında ortaya çıkmaktadır. Örneğin bilimler bilgi ortaya koyar, filozof ise bilginin ya da bilinen şeyin ne olduğu sorusunu sorar.
Düşünürler ve filozoflara göre, felsefenin esas amacı soruyu yöneltmek ve sorgulamaktır. Birçok filozof felsefenin gelişmesinde büyük adımlar atmıştır. Felsefe hayatın akışını ve günlük yaşantıda yaptığımız olaydır. Çevremizi olan biteni anlamamız bir felsefedir ve bu olan biteni sorgulamaktır.
Farklı medeniyetlerin felsefeye temel olabilecek bilim, inanç ve yaşam öğretileri birikimlerinin sistemleştirilmesi bu bölgede gerçekleştirildiği için felsefe, MÖ 6. yüzyılda Antik Yunan'da başlamış kabul edilir. Felsefenin Anadolu ve Akdeniz kıyılarında ortaya çık- masının belli başlı nedenleri aşağıda verilmiştir.
Felsefe veya düşünbilim, sözcük köken olarak Yunanca φιλοσοφία seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. "phileo"=sevgi "sophia"=bilgi veya bilmek kelimelerinden türemiştir.
Antik Yunan düşüncesi felsefeyi Grekçe philosophia sözcüğüyle karşılamıştır. Sevmek anlamına gelen ”phileo” fiiliyle; bilgelik anlamına gelen ”sophia” sözcüklerinden türetilmiştir. Bilgelik sevgisi veya hikmet arayışı anlamını taşır felsefe kelimesi.
Felsefe, insanın dünyaya bakış açısını ve evreni anlamaya çalışmasını içeren bir disiplindir. Felsefenin temel amacı, varoluş, gerçeklik, bilgi, ahlak, değerler ve insanın yerine dair sorulara yanıt aramaktır.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
HAFTA. Felsefenin ilk olarak Antik Yunan'da ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Miletli filozoflar, ilk doğa filozofları olarak bilinirler ve «Evren nedir?» sorusunu sorarak başlarlar. Milet felsefesi dünyanın meydana gelişini artık doğa-üstü bir olay değil, doğal bir olay haline getirmişlerdir.
Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
İoanna Kuçuradi (d. 4 Ekim 1936, İstanbul), Türk felsefeci ve akademisyendir. Türkiye Felsefe Kurumunun başkanı. Hâlen Maltepe Üniversitesinde İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve İnsan Hakları Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Birçok tarihçeye göre felsefe Antik Yunan'da doğmuş ve gelişmiştir. Özellikle Sokrates'in düşüncelerini yazıya geçiren Platon, modern felsefenin kuruluşuna öncülük eden düşünürler arasında yer alır.
Kur'an-ı Kerim'e göre insan; Allah'ın bizzat kendi eliyle yaratarak ruhundan nefhettiği, maddî ve manevî organ ve cihazlarını düzgün ve dengeli bir şekilde düzenleyerek en güzel sureti verdiği en değerli ve en şerefli mahlûkudur.
“Ben kimim?” sorusuna insanlar anne, baba ve atalarını sayarak veya sahip oldukları kültürel ve manevî değerlerden (dil, din, ahlâk, örf, adet, teknik vs.) bahsederek cevap verirler.
Mensiyus'un öğretisinin temeli, insan yapısının doğuştan iyiliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri