Pompa çarkı, pompalanacak akışkana elektrik motoru yardımıyla hız veren ve aynı zamanda pompanın kalbi olan elemandır. Çarklar, genellikle ihtiyaçlara ve özelliklerine göre dökme demir veya yüksek çekme dayanımlı alüminyum-bronzdan yapılır (Kristal ve Annett, 1953).
Kademeli bir pompa, suyun basıncını arttırmak için piston yerine bir çark kullanır. Her aşama için çark tipleri farklı veya aynı olabilir. Kademeli bir pompa, ayrıca çekme çubuğuna sahip bir pompa türüdür. Bunlarda, pompanın çıkışındaki su basıncı, giriş suyu basıncından çok yüksektir.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Salyangoz pompaların çalışma prensibinde merkezkaç kuvveti esas alınır. Pompalar daha sonra bu kuvvet ile kinetik enerjisini basınç enerjisine çevirir. Salyangoz pompalarda kullanılan en önemli parça çarktır. Bu çarklar içerisindeki suyun hızını artırabilmek için özel olarak tasarlanmış yapılardır.
İlgili 19 soru bulundu
Elma Salyangozu Beslenme
Bitkili tatlı su akvaryumu döküntüler yüzünden hiçbir zaman tertemiz kalmaz. Elma salyangozu bu durumda iş başına geçer ve döküntüleri temizler. Hem aç kalmamış hem de bitki döküntülerini temizlemiş olur.
Salyangoz yiyen hayvanlar
Kuşlar, küçük memeli hayvanlar, kertenkeleler, kurbağalar, kırkayaklar, böcekler ve bazı büyük salyangoz türleri salyangozlarla beslenen canlılardandır.
Sumak Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Dişli pompa, döner pompalara verilen isimdir; dönen dişliler kullanarak sıvıyı taşıyan pompalardır. Dişli pompa sıvı ortamını iter, vakum basıncı yaratır, iki ya da daha fazla dişlinin kullanımı ile işlevini tamamlarlar. Dişli pompalar çok yüksek basınç oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.
Bu pompalar 6 metreden emiş yapabilen ve çok yüksek bölgelere kadar (40 metre, 100 metre veya 105 metre) basma yüksekliği sağlayan pompalardır;ancak bastığı su debisi azdır.
Hidrolik Sistemlerde Tandem pompa, mühendislerin makine verimliliğini, hassasiyetini ve tekrarlanabilirliğini artırmasına olanak tanır. Daha küçük makinelere yönelik eğilim bir dizi yeni faydayı beraberinde getiriyor, ancak aynı zamanda zorlukları da beraberinde getiriyor.
Bir pompa impelleri,pompa gövdesinin içindeki yuvasına her boyutta sıkı sıkı oturur. Çalışma sırasında, impellerin hem soğutma hem yağlama görevlerini, pompalanan sıvı yerine getirir.
5.1. Hız Üçgenleri
Suyun çark içindeki hareketine etki eden çeşitli hız bileşenleri, hız vektörleri halinde gösterilerek incelenir. Hız vektörlerinin oluşturduğu diyagram üçgen şeklindedir ve hız üçgeni olarak isimlendirilir. Hız üçgenleri çark kanatları üzerinde herhangi bir nokta için çizilebilir.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
Flatörlü drenaj pompaları su belirli bir seviyeye ulaştığında otomatik olarak devreye girer ve suyu tahliye etmeye başlar. Flatörsüz drenaj pompaları da manuel olarak aktif edilir ya da durdurulur. Drenaj pompaları temiz ya da kirli su tahliyesinin yanı sıra foseptik çukurlarında da kullanılmaktadır.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Tüm hidrolik pompalarda olduğu gibi paletli pompalarda pozitif deplasmanlı aktarım pompalarıdır. Pompa milinin 180 derecelik dönüşünde artan hacim oluşturur, diğer 180 derecelik dönüşünde de azalan hacim oluşturarak sıkıştırma yaparlar .
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Emme ve basma flanşları aynı hat üzerinde olan in-line pompalar tesisata direkt bağlanabilen pompalardır. In-line pompalar; su arıtma sistemlerinde, endüstriyel uygulamalarda, iklimlendirme sistemlerinde ( ısıtma ve soğutmada ) kullanılır.
Gazların taşınması ya da basınçlarının arttırılmasında kullanılan pompalara sıkıştırıcı (kompresör), üfleç ya da fan denir. Yer değişiminin mekanik yolla gerçekleştirildiği pompalara pozitif yer değiştirmeli ya da volumetrik pompalar denir.
Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde İstanbullu bir girişimci tarafından kurulan çiftlikte üretilen kara salyangozları İspanya'ya ihraç ediliyor. Yağcılar Mahallesi'nde 17 dönüm alanda 2020 yılında kurulan çiftlikte, hem kapalı hem de açık alanda kara salyangozu üretiliyor.
yenileme özelliğine sahip olan tek canlıdır. Salyangozlar, kabukları kırıldığında tekrar kabuk. çıkarabilmek için dokuları onaran sıvı salgılarlar.
Yaşamın kısalığını ve kırılganlığını sembolize eden salyangoz, cenaze resimle- rinde yargı gününde diğer tüm ölülerin yapacağı gibi kabuklarından çıkan bir hayvan olarak tasvir edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri