Komuta yetkisi ve hat yetkisi olarak da isim verilen emir-komuta yetkisi, bir örgütte görülen en temel yetki türüdür. Bu yetki türünün en önemli özelliği, örgütün herhangi bir kademesindeki yöneticinin bunu izleyen alt yönetim kademesi üzerinde yetkili kılınması ya da yetkiye sahip olmasıdır (Doğan, 1995; 209).
Organizasyon yapısındaki farklı hiyararşik basamaklar ve biçimsel ilişkiler sonucu ortaya çıkan yetki türleri üç temel başlık altında toplanır. Bunlar sırasıyla; komuta yetkisi, kurmay yetki ve fonksiyonel yetkidir.
Bir kuruma ya da kişiye resmi bir merci tarafından tanınan haklara yetki denir. Bu kelime birçok kalıp ifade ve tamlamanın içinde de yer alır. Örnekler: 1- Yetkili Servis 2- Yetkili Bayi 3- Yetkisini kötüye kullanmak 4- Yetki vermek 5- Yetkisizlik kararı.
Yetki, “yöneticinin belirlenen amaçlara ulaşması için, gerekenin yapılmasını başkalarından isteme hakkıdır” şeklinde tanımlanabilir. Bunun yanında yetki “karar alma ve bu kararların uygulanmasını sağlama” anlamına da gelir. Yetki, yönetsel bir mevkisi olmayan bireyler için de söz konusudur.
Komuta yetkisi, hiyerarşik ya da dikey ya da yürütme yetkisi olarak da adlandırılır. Komuta yetkisi, bir yöneticinin bir işin yapılması ya da yapılmaması konusunda astlarına doğrudan emir verebilme ve karşılığında itaat bekleme hakkını ifade eder.
İlgili 41 soru bulundu
Dilimizde hat ya da emir-komuta yetkisi diye de adlandırılan komuta yetkisi, bir örgütte görülen en temel yetki biçimidir. Bu yetki ilişkisinin en önemli özelliği, örgütün bir kademesindeki yöneticinin bunu izleyen alt yönetim kademesi üzerinde yetkili kılınması ya da yetkiye sahip olmasıdır.
Kurmay yetki, kişiye danışmanlık yapma hakkı veren bir yetkidir. Kurmay yetkiye sahip kişinin emir verip iş yaptırma hakkı yoktur. Bu yetkiye sahip kişi kendi uzmanlık alanıyla ilgili konularda karar verecek yöneticiye bilgi aktararak yöneticinin alacağı kararları kolaylaştırıp isabetli karar almasını sağlar.
Özel yetki, yalnızca belli dava ve işler için öngörülen yetki kurallarıdır. Özel yetki, genel yetkiyi ortadan kaldırmaz. Kişi isterse genel isterse özel yetkili mahkemede dava açabilir. Ancak kesin yetki söz konusu ise genel yetkili mahkemede dava açılamaz.
Yetki, emir verme ve ona uyma gücüdür, başka bir deyişle karar alma gücüdür. Sorumluluk ise, herhangi bir yükümlülük, güven, borç veya başka bir şey için hesap verilebilir veya sorumlu olma durumu anlamına gelir veya başka bir deyişle zamanında ve en iyi şekilde verilen bir işi tamamlama zorunluluğu anlamına gelir.
Coğrafi olarak bir davaya hangi yer mahkemesinin bakacağını belirleyen kurallar yetki kurallarıdır. Her ilde Asliye Hukuk Mahkemesi kurulması zorunludur. Ayrıca ilçelerde de nüfus durumu, iş yoğunluğu dikkate alınarak ilçelerde de mahkeme teşkilatı kurulabilir.
Yetkili Ne Demek? Yetkili, bir devlet kurumunda ya da özel bir şirkette, tüm departmanlardan sorumlu olan kişidir. Yetkili kimdir sorusuna mali ve idari konularda karar alma ve uygulama yetkisine sahip olan sorumlu müdür şeklinde cevap vermek mümkündür. Müdürün olmadığı zamanlarda tüm yetkiler yardımcısına devredilir.
Görev, bir davanın konusu itibariyle hangi mahkeme tarafından görüleceğinin belirlenmesine ilişkindir. Yetki, bir davanın coğrafi bakımdan hangi yerdeki mahkeme tarafından görüleceğinin belirlenmesine ilişkindir.
Kamu düzeninden olan yetki kuralları da kesin ve kesin olmayan yetki kuralları olmak üzere iki başlık altında incelenmekteydi. HMK ise, kamu düzeni kavramını kullanmayıp, sadece kesin ve kesin olmayan yetki kavramına yer vermiştir.
Komuta yetkisi ve hat yetkisi olarak da isim verilen emir-komuta yetkisi, bir örgütte görülen en temel yetki türüdür. Bu yetki türünün en önemli özelliği, örgütün herhangi bir kademesindeki yöneticinin bunu izleyen alt yönetim kademesi üzerinde yetkili kılınması ya da yetkiye sahip olmasıdır (Doğan, 1995; 209).
yöneticiye veya örgütsel birime belirli görevleri yerine getirebilmeleri için onlara iş yaptırma hakkının verilmesidir. sürekli olarak başkalarına bırakması anlamına gelmemelidir. kademedeki yöneticilere ya da astlara vermekte, temel yetkileri yine üzerinde toplamaktadır.
- Birincisi, yetki bir haktır. - İkincisi, yetkili kişi hakkın kullanılması ile dolaysız olarak kendi davranışları üzerinde, dolaylı olarak da başkalarının davranışları üzerinde söz sahibidir. - Üçüncüsü, yetkili kişinin, istediği davranışlarda bulunabilmesi için ödüllendirme ve cezalandırma gücüne sahip olmasıdır.
Bir başka deyişle yetki devri; aynı kurum içinde üst kademe yöneticisinin, kendi iradesiyle bazı yetkilerini, bazı koşullarda alt kademedeki yöneticilere devretmesidir. Yetki devrinin kanunların izin verdiği konularda yapılabileceği ilgili kanunlar ve yargı içtihatlarında kabul edilmektedir.
Bu tanımlardan hareketle yetki, görev ve sorumluluk kavramının ayrıntılarına girilebilir. Aşağıda, yetki kavramı, iktidarı ele geçirme ve gücü; görev, devletin kendisine amaç olarak belirlediği kamusal hizmetler; sorumluluk ise yönetimde temsil sisteminin meşruiyetinin sonucu olarak betimlenmiştir.
Mesela ailemizde abi ya da abla olabiliriz. Futbol takımının kaptanı olabiliriz ve sınıf başkanı olabiliriz. Bunların hepsini bir arada yaparsak rollerimiz birden fazla olur. Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
Vekilin temlikte bulunması için vekile özel yetki verilmesine gerek bulunmamaktadır.
İlke olarak, özel yetki kuralları genel yetkiyi kaldırmaz, onunla birlikte uygulanır. Ancak istisna olarak, bazı davaların mutlaka belli bir yer mahkemesinde açılması öngörülmüştür ki, bu halde kesin yetki söz konusudur. Kesin yetki halleri, genel yetkiye istisnadır.
Çapraz sübvansiyon, bir teşebbüsün bir alandaki faaliyetlerinden elde ettiği gelirle, başka bir alandaki faaliyetini finanse etmesini ifade etmektedir. Böylelikle, teşebbüs bir alanda sahip olduğu iktisadi ve hukuki avantajın getirdiği pazar gücünü, başka bir pazarda kullanmaktadır.
➔ Kademeli Yetkilendirme: Firma adına başvuruyu yapan yetkili İnternet Şubesi'nde tüm işlemleri yapabileceği gibi, aynı zamanda firmasından kullanıcıları belirli işlemler için yetkilendirerek işlem yapmalarını sağlayabilir.
Yetki başkalarının davranışlarını etkileme ve yönlendirme yeteneğinin kristalize olduğu bir kavramdır. Kavramın varlığı ve kullanılması örgütsel performansı belirler. Ayrıca işgören motivasyonu ve ilişkilerinin olumlulaştırılmasında etkili bir manipülasyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri