Sol koltuk altı ağrısı, enfeksiyon nedeniyle kas hasarı veya lenf düğümlerinin şişmesi neticesi ortaya çıkabilir ancak daha nadir olarak kanser ya da kalp krizi gibi daha ciddi bir sorunda ağrının kaynağı olabilir.
Kıl dönmesi, kıl köklerinin iltihaplanması veya zona gibi viral hastalıklar koltuk altında ağrıya neden olabilen durumlardan birkaçı olmakla birlikte bu gibi durumlarda döküntüler ve kızarıklıklar gibi belirgin cilt rahatsızlıkları önemli belirtiler arasında yer alır.
Anjin: Anjina pektoris olarak bilinen göğüs ağrısı, aslında kalbe kan akışının azalması nedeniyle oluşur. Göğüs ağrısı, koltuk altı ağrısı ve nefes darlığı ile belirti veren bu durum ciddidir. Arter tamamen tıkandığında kalp krizine çevirebilir. Sol kol, sol koltuk altı ağrısı, göğüs ağrısı şiddetli şekilde hissedilir.
KOLTUK ALTI AĞRISI NEDEN OLUR? Lenf bezlerinin enfeksiyonkapması sonucu şişmesi koltuk altı ağrısına neden olur. Bunun yanı sıra yeteri kadar temizlenmemesi,stres,kimyasal içeren parfüm kullanılması,yanlış tıraşlama,hastalıklara bağlıolan aşırı terlemede koltuk altı ağrısına neden olur.
Koltuk altında oluşan kitleler sivilce görünümünde değildir. Genellikle cilt altında yumru olarak hissedilen bu şişlik ve yumrular, zaman zaman ağrıya yol açabilir. Basit bir apseden ya da kıl kökü iltihabından kaynaklanabilen bu durum, zaman zaman kişinin yaşamını tehdit eden kanser türlerinden de kaynaklanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Koltuk altında oluşan yumrular, iç kolunuzun en üst bölgesinde cildinizin altında bezelye veya daha büyük yuvarlak veya oval kitle veya topak gibi hissedilir. Topaklar her yaştan kadın ve erkekte gelişebilir. Koltuk altı yumrularının pek çok nedeni olabilir ve bunların çoğu ciddi değildir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir. Koltuk altında fark edilen lenf bezi şişliğinde vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir.
Kol ağrısı ve kalp hastalıkları
Genellikle sol kol ağrısı görülmekle birlikte bazı durumlarda sağ kol ağrısı da izlenebilir. Fakat her kol ağrısı kalp krizi anlamına gelmez. Kalp rahatsızlıklarında öncelikli olarak ciddi bir göğüs ağrısı izlenir. Ağrı çeneye, sırta doğru yayılabilir.
Sessiz kalp krizleri genellikle göğüs ağrısı, terleme, çarpıntı ve nefes darlığı ile kendini hissettirebilir. Bu tür vakaların hastalarda, koroner damarda önemli derecede darlık olmasına rağmen hastada hiç bir şikayet göstermemesi riski artırmaktadır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Bu nedenle bu kişilerin uzman bir hekime başvurmaları gerekir. Göğüste ağrı bazen zonklayan tarzda, bazen yanma tarzında bazen de zaman zaman gelen bıçak saplanır şeklinde olabilir. Meme ağrısı koltuk altına veya kola yayılabilir.
Sol göğüs ağrısı neden olur? Sol göğüs ağrısının başlıca nedeni kalp krizi ve kalp hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra solunum sıkıntısı ve sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar da sol göğüs ağrısı nedenlerindendir.
Vaskülitlerin oldukça değişken ve sıklıkla ciddi olan klinik seyri nedeniyle, dahili ve cerrahi bilimlerin her bir dalındaki doktorların bu hastalıklar ile karşılaşma ihtimali yüksektir ve doktorların bu hastalıkların dahil olabileceği klinik spektrumu iyi bilmeleri gereklidir.
Hematoloji; lenfoma, multipl miyelom, akut ve kronik lösemi gibi rahatsızlıklar olmak üzere kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hayati önem taşıyan kan hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Koltuk altında oluşan bezelerin en yaygın sebebi furonküloz yani iltihaplanan kıl köküdür. Batık kıl nedeniyle oluşan furonkülozda ter kökten çıkamadığı için bakteri oluşumuna yol açar. Ter bezleri iltihaplanır ve koltuk altında irili ufaklı şişlikler oluşur.
Koltuk altı lenf düğümlerinin tamamen alınması kolda şişlik ( lenfödem ), kol arkasında hissizlik ve uyuşma (sinir zedelenmesi nedeniyle), enfeksiyon, kürek kemiğinin yukarı doğru kalkması (sinir hasarı olursa) ve ömür boyu o taraf kolun kullanılmaması gibi hayat konforunu düşürecek yan etkilere neden olabilir.
Periyodik meme ağrısı (siklik mastalji)
Ağrı bazen çok hafif olabileceği gibi, bazen dar kıyafetler giydirmeyecek kadar veya en ufak temasla rahatsızlık verecek kadar şiddetli olabilir. Sadece tek memede görülebilir veya koltuk altına ve kola yayılabilir.
Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.
Lenfoma belirtileri şunlardır: Boyunda, koltuk altında, kasıklarda bulunan lenf düğümlerinden birden fazlasının uzun süreli şişmesi ve ağrısız şişmesi. İki günden fazla ateşinin yüksek olması, düşse bile ara ara yükselmesi. Yeterince uyusa bile sürekli yorgunluk hissetmesi.
Lenfomada lenf nodlarında (bezlerinde) büyüme, şişkinlik görülebilir. Şişkin lenf nodları; boyun, göğsün üst kısmı, kol altı ve kasıkta yer alabilir. · Öksürük olarak sıralanabilir. Sayılan belirtiler pek çok hastalıkta ortak olarak görülebileceğinden hastanın dikkatli değerlendirilmesi gerekir.
Memede şekil değişikliği: Meme şeklinde ve boyutunda değişiklikler olabilir, asimetri gözlenebilir. Koltuk altında ele gelen kitle: Kanser hücreleri, meme dokusundan gelen lenf sıvısını koltuk altı bezine taşır. Koltuk altı lenf bezlerindeki büyüme, kanser hücrelerinin koltuk altına ulaştığının göstergesi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri