Fenomenolojiyi felsefeden sosyolojiye taşıyan sosyolog, Alfred Schutz olmuştur. Fenomenolojik sosyolojinin asıl amacı bir toplumsal gerçekliği paylaşan insanların o toplumsal gerçekliği nasıl gördüklerinin ya da anlamlandırdıklarının tasvir edilmesidir.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
Fenomenoloji, Yunaca görünümler anlamına gelen fenomen kelimesinde türemiş olan fenomenoloji, kendi deneyimlerimizi, nesnelerin ve olayların bize nasıl göründüklerinin incelenmesidir. Bilgi, güzellik, doğru ve yanlış, tinsel ve maddi olan her şey deneyimsel olarak anlaşılır.
Fenomenolojik sosyoloji, insanlar tarafından genel olarak kabul edilen sağduyu bilgilerinden yola çıkarak deneyimler ve yaşan- tılarla ilgilenir (Sofuoğlu 2009). Fenomenolojik sosyolojide; yaşam dünyası, deneyim, özneler- arasılık, “amacıyla ve çünkü” güdüleri, “biz ve onlar” ilişkisi boyutları mevcuttur.
Fenomenolojik yaklaşıma göre, bir durumu oluşturan çeşitli olasılıklar, o anda o durumun oluşmasında rol oynayan kişi tarafından tecrübe edildikleri öznellik ile çalışılmalıdır. Tek bir nesnel ya da mutlak doğruya ulaşmak mümkün değildir; sadece gerçekliğin öznel yorumlarına ulaşılabilir (Mackewn, 2004, sy. 58 - 59).
İlgili 39 soru bulundu
Fenomenoloji, genel felsefe akımlarında olduğu gibi özne-nesne ilişkisini konu edinir. Nesneyi, en genel anlamda öznenin dış dünya ile kurduğu ilişkilerinde algıladığı, deneyimlediği "şey"ler olarak görmesiyle pozitivizm ve ampirizm ile aynı noktada dursa da, temelde fenomonoloji bu iki felsefe akımına karşı çıkar.
Örnekler vermek gerekirse; fenomenolojiye göre vida, jant ya da anahtar gibi şeyler aslında mevcut değildir. Bunların hepsi farklı şekiller verilen ve farklı işlevlere haiz olan metallerdir. Afrika'da bir kabilede yaşayan bir insan ile şehirde yaşayan bir insan için anahtar aynı anlam ve değere sahip olamaz.
Edmund Husserl, yirminci yüzyılın ünlü felsefi akımlarından "Fenomenoloji" nin kurucusudur.
Hümanistik yaklaşım (Fenomenolojik) da Gestaltçı ekolden ve Varoluşçu felsefeden etkilenmiştir. Temsilcisi K. Rogers'tir. Bu yaklaşıma göre kişiliğin temelini, kişinin doğuştan getirdiği özellikler değil, yaşadıkları sonucu elde ettiği deneyimler oluşturur.
Fenomenoloji, insan deneyiminin nasıl işlediğini anlamak ve bu deneyimleri açıklamak üzerine odaklanan bir disiplindir. Özellikle psikoloji, felsefe ve sosyoloji alanlarındaki çalışmalarda sıkça kullanılan bir metodoloji olup, insan bilincini anlamak ve açıklamak için önemli bir araç olarak karşımıza çıkar.
Fenomen ya da nesnel görünüş bilimi anlamına gelen fenomenoloji terimi her ne kadar yirminci yüzyıldan önce Lambert, Kant, Fichte ve Hegel tarafından kullanılsa da fenomenolojinin asıl kurucusu Alman filozof Edmund Husserl'dir (ö. 1938).
Felsefî anlamı
Felsefede farklı filozoflar tarafından farklı anlamlarda kullanılmış olsa da genel olarak; somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne kavramları altına alınabilir. Örneğin Platon için fenomen mükemmel ve ebedi olan formların (İdea) geçici, bozuk kopyaları, gerçekte "hakikat" olmayandır.
Fenomenoloji deseni bir başka tanımlamaya göre; birkaç kişinin bir fenomen veya belli bir kavramla ilgili yaşanmış deneyimlerinin ortak anlamını ortaya çıkaran bir desendir. Bu desende amaç, belli bir olguyu (fenomeni) derinlemesine yaşayan kişilerin deneyimlerinin özünü anlamaktır (Creswell, 2018, s. 77).
Amaç: Öz arayışı, fenomenin doğasını bulma amacı. O fenomenle ilgili deneyime sahip olan kişilerden veri toplanır ve bireylerin deneyimlerinin özünü tanımlayan bütüncül bir betimleme yapılır.
Fenomen kendini ve dış dünyayı kendine özgü bir biçimde algılayan kişinin öznel yaşantısına verilen isimdir. Fenomenolojik yaklaşım, bireyin davranışlarını anlayabilmek için onun kendine özgü algılayışını ve yaşantısını bilmemiz gerektiğini savunur (Cüceloğlu, 1993,32).
bu yaklaşım temelini, her bireyin dış dünyayı kendisine özgü bir biçimde algılamasına dayandırır. buna göre birey dış gerçekliği değil, dış gerçekliğin kendisinde oluşturduğu algıyı anlar ve dış dünyaya kendi penceresinden bakar. o halde olay ve durumlara verilen tepki gerçeğe değil, gerçeğin algısına yöneliktir.
Carls Rogers'ın Fenomenolojik Benlik Kuramı
Kişinin gerçek çevresi algıladığı çevredir, yani gerçeği algılar oluşturur. Bireylerin birbirlerinden farklı tepkiler göstermeleri de çevrelerini yorumlayıp algıladıkları için farklı bireylere dönüşmüş olmalarıdır.
Fenomenoloji bilinç altıyla ilgilenmez, çünkü bilincin bir şeye yönelmesi günlük hayatta gerçekleşir. Bilinç belirli bir amaç doğrultusunda kendini bir şeylere yönlendirir. Bilinç kendi kendini anlamak için epistemoloji geliştirmek zorunda bu da fenomenoloji ile mümkündür.
Fenomenolojik indirgeme ise fenomenler alanına varmak için yapılan bir 'işlemi' ifade etmek için kullanılır. Hus- serl, ideleştirme için bilinç dışındaki gerçek bir nesneden değil, fenomenolojik bir nesneden yola çıkmak gerektiğini belirtir.
Hegel, işte bu noktada bilginin formları kadar içeriğinin de zihnin eseri, ürünü olması gerektiğini savunur. Demek ki, bilginin tüm ögeleri zihnin eseridir. Hegel'e göre, insan, bilgide kendisinin dışında olan, kendisinin yaratmadığı ve insandan bağımsız olan bir dünyayı tecrübe etmektedir.
Fenomenoloji, esasen yaşanmış deneyimin veya yaşam dünyasının incelenmesidir (Ersoy, 2019; Van Manen, 1997). Araştırmacılar fenomeni deneyimlemiş kişilerden veri toplamakta ve tüm bireyler için deneyimin özünün bileşik bir tanımını geliştirmektedirler.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Transandantal bilincin, tüm olası bilginin sınırlarını belirlediğini savunan Husserl, fenomenolojiyi transandantal - idealist bir felsefe olarak yeniden tanımladı. Husserl düşüncesiyle 20. yüzyıl felsefesini derinden etkiledi ve günümüzde hâlen çağdaş felsefe ve ötesinde önemli bir figür olmaya devam ediyor.
Fenomenolojik yöntemin en önemli temsilcisi olan Alfred Schütz de fenomenoloji temsilcilerinden biridir. 20. yüzyılın en çok tartışılan konularından biri olan fenomenoloji Heidegger'i, Sartre'a, Frankfurt Okulu düşünürlerini, Foucault'yu ve postmodern düşünceye hakim pek çok düşünürü de yazarı etkilemiştir.
Paranteze Alma (Epokhe)
Husserl, dünyanın var olup olmadığıyla ilgili bir iddiada bulunmayı reddederek, bütün fenomenleri, deneyimin bütün unsurlarını paranteze alır; başka bir deyişle, deneyimle ilgili bir inanca sahip olmaktan geri durur. Zihnin bütün önyargı ve kabullerini askıya alma işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri