– Miyopi doğuştan olabileceği gibi, çevresel ve genetik etkenlere bağlı olarak da gelişip ilerleyebilir. Anne ya da babada miyopi varsa çocukta miyopi gelişme riski fazlalaşır. – Hastalıkla beraber şeker hastalığı ya da kataraktı olanlarda sonradan miyop oluşabilir.
Miyop veya uzağı görememe, yakındaki nesneleri daha rahat görebilip uzaktaki nesneleri görmekte zorlanma rahatsızlığıdır. Gözün derecesine bağlı olarak uzaktaki nesneleri bulanık görmeye neden olan miyop, doğumsal olabilir veya sonradan da oluşabilir.
Miyopi Kaç Yaşında Başlar? Miyopi doğuştan olabileceği gibi, erişkinlik çağlarında da (20 yaştan sonra) başlayabilir. Ama okul miyopisi adını verdiğimiz durum, 7-16 yaşları arasında başlar.
Miyopi, genetik geçiş gösteren bir hastalıktır. Eğer annede ya da babada miyopi varsa, çocukta da olabileceği düşünülmelidir. Bu durumda yapılması gereken şey, çocuğu daha ilk yaşlardan itibaren göz doktoruna götürmektir.
Miyop, korneanın normalden uzun olmasından kaynaklı olarak uzaktaki nesnelerin net görülemediği bir göz kırma problemedir. Miyop göz kusuruna sahip olan kişilerde dışarıdan göze gelen ışık korneada yanlış bir şekilde kırılarak retinanın ön bölgesinde odaklanır. Bunun sonucunda miyop hastaları uzağı net göremezler.
İlgili 41 soru bulundu
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Kudret Göz Hastanesi Opr. Dr. Selvi:"Gözleri dinlendirmeden uzun süre kitap okumak, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla vakit geçirmek gibi eylemler göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağa baktığında bulanık görmeye neden olabilir".
Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır. Patolojik miyoplu kişiler -8,0 D'den fazla görülür, ancak retina, katarakt ve glokom gibi hastalıklarda görme ile ilişkili tehditler de orta ve yüksek miyop problemi olan kişilerde ortaya çıkabilir.
Dr. Cem Selvi yalancı miyop tedavisi konusunda bilgi verdi: “Yalancı miyop, genellikle göz kaslarının zorlanması, aşırı yorgunluk ve stres sonucu ortaya çıkar. Bazı göz ilaçları, beyin sapı yaralanmaları, üveit yani gibi göz içi iltihapları da yalancı miyopa neden olabilmektedir.
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için: Çocuklarda gözlük derecesi TAM verilmeli, yani derece DÜŞÜK TUTULMAMALI. Miyopi kontrol gözlükleri – Belirli bifokal, progresif diğer özel olarak tasarlanmış gözlük camları miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir. Düşük doz atropin damla kullanımı ilerlemeyi yavaşlatır.
1-Basit miyopi: Doğumda nadiren görülür ve sıklıkla çocuk büyüdükçe ortaya çıkmaya başlar. Genellikle 9-10 yaşlarında okul taramalarında tesbit edilir ve büyüme yıllarında artış gösterir 18-20 yaşlarında genellikle ilerlemesi durur.
Miyopi en fazla kaç derece olabilir? 30 derece bile olabilir. Miyopide görüntünün sarı noktanın önüne düşmesi gözün normalden büyük oluşuna da bağlıdır. Büyük olduğunda ışık sarı noktanın önüne düşer.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Genellikle miyopi büyüme çağında artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur. Aslında 6-7 numaralara kadar miyop olmanın çok büyük önemi yoktur. Gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi bir çok yöntemle tedavi edilir ve gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
Miyopi, genellikle çeşitli tedavilerle etkili bir şekilde düzeltilebilir. Tedavide kullanılan yöntemler şunları içerir: Kontakt lens veya gözlük kullanımı. Gözlerin uzaktaki nesneleri retinaya odaklanmasına yardımcı olmak için gözlük veya kontakt lensler kullanılabilir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Çocukluk ve ergenlik döneminde miyop gözlüklerin sürekli takılması gerekir. Takılmazsa numaralar daha hızlı ilerler.
Ancak uzak ya da yakını görememe, bulanık görme vb. gibi göz sağlığı problemleri kişilerde gerginlik, kaygı, korku gibi depresyonu tetikleyen duygulara yol açıyor.
Doktor kontrolüne kesinlikle gözlük ya da kontakt lens kullanılmadan girmek gerekir. Bu durum ise, sağlık şartları yönetmeliğinde açık bir şekilde belirtilmiştir. Miyop hastalarında, miyop ve astigmat göz derecesinin en çok -2.00 derece olması gerekir.
Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir. Yanlış: Lazer tedavisi sadece bir kere yapılabilir. Gelecekte göz numarası artarsa asla tedavi yapılamaz.
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekmektedir. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekmektedir. Eğer kişiler (+) hipermetropsa yakını, (-) miyopsa uzağı göremezler.
Miyop Tedavisi
Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir. Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.
Miyopi bir hastalık değil, bir kırılma hatasıdır. Yani miyop gözün ışığı düzgün bir şekilde kırmasını engelleyen optik bir durumdur. Bununla birlikte, yüksek dereceli miyopi bir kişinin glokom ve retina dekolmanı gibi belirli göz hastalıklarına yakalanma riskini artırabilir.
Gözlüklerini düzenli kullanırlarsa numaraları düşer mi? Genellikle büyüme (ergenlik) döneminde hipermetroplarda göz numaralarında (dioptrilerinde) azalma, miyoplarda ise artma gözlenir. GÖZLÜK TAKIP TAKMAMAK NUMARANIN ARTMASINI YA DA AZALMASINI ETKİLEMEZ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri