İslamiyet belli bir şekil koymamıştır. Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde, örtünme şekli bildirilmemiştir. Belli bir şekil olsaydı, elbette Kur'an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde açıkça bildirilirdi. Bunun için, (Entari veya ferace giymek şarttır) demek yanlış olduğu gibi, (Çarşaf giymek şarttır) demek de yanlıştır.
342) Tesettür için İlla Siyah Renk Şart Mıdır? Siyah, kadın için zorunlu bir renk değildir. Dış kıyafeti kastediyoruz tabi. Siyah, süslenmeye ve ziynete en uzak renk olduğu için genelde Müslüman kadınlar siyah giyinmeyi dışarıda uygun bulmuşlardır; uygun da bir tercih yapmışlardır.
İslâm alimleri kadının örtünmesi ile ilgili şu hükümleri çıkarırlar: - Kadının örtüsü sadece başörtüsü ile sınırlı değildir. Kadın örtünürken elleri ve yüzleri hariç vücudunun tamamını kapatmalıdır. saçılmayın.
Tesettür aynı zamanda iffet, fazilet, şeref, hürriyet ve saadettir. Evet; ayet-i celile açıkça gösteriyor ki, müslüman kadınların yüzleri, elleri ve bir rivayete göre ayakları hariç, bütün uzuvlarını örtmeleri farzdır. Açmaları ise haramdır.
ÖRTÜNMENİN GAYESİ
Ahzâb Sûresi'nin 59. âyetinde; de "Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler.
İlgili 19 soru bulundu
Bunun başlıca sebebi feracenin kullanımının uygun olması vücut hatlarını ölçmesi ve her yerde giyinilebilmesidir. Ferace hem pratiktir hem de tesettür ölçülerine en uygun kıyafetlerden birisidir. Feraceyi çarşaftan ayıran bir diğer özellik de farklı renkleri ve modellerinin olmasıdır.
Feracenin altına en uygun giyilecek giysi etek veya elbisedir. Feracenin çıkarılma ihtimali düşünülerek elbise veya etek giymek her zaman daha doğrudur. Uzun etek ve elbiseler ferace altına giyilecek kıyafetlerdendir. Feracenin şıklığı kadar feracenin altında yer alan giysilerin şık olması de önemlidir.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ağırlıklı görüş, kadının mahremi erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç bütün vücudunun avret olduğu ve örtülmesinin gerektiği yönündedir. Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısında avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.
Ahmed'in argümanları arasında şunlar var: Bâzı Kur'an âyetleri genel olarak kadınlara "müminler olarak tanınmak ve kendilerine bir zarar gelmesin diye (elbiselerini ) üstlerine çekmelerini" ve "Onların [akraba olmayan erkeklerin huzurunda] avret yerlerini (iffetlerini) korumalarını ... ve göğüslerinin üzerine ...
Reformcu yazar diyor ki: (18 yaşına kadar, bir genç kızın başını kapatmaması günah olmaz.) Dinimizde namaz, oruç, zekât, hac, tesettür gibi işlerde mükellef [yükümlü, sorumlu] olmak, yaşla değil, âkil ve bâliğ olmakla başlar.
Örtünme bir ibadettir. Çünkü bunda Yüce Allah'ın emrine uyma vardır.
Tefsir (Kur'an Yolu) Kadınların da iffetlerini korumaları, bunun için avret yerlerini örtmeleri ve zina etmemeleri emredildikten sonra ek olarak onlara, istisna edilen kimselerden başkasına ziynetlerini göstermemeleri ve başörtülerini yakaları üzerinden bağlamaları yükümlülüğü getirilmiştir.
(6991) nolu sorunun cevabında müslüman kadının hicabının şartları açıklanmıştı. Bu zikredilen şartlarda, müslüman kadının hicabının renginin siyah olması gerekir, diye bir şart yoktur. Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir).
Böyle bir başörtüsünün bir mahzuru yoktur denilemez. Sadece baş örtüsünde değil kadının diğer dış elbiselerinde de cazip renkli kumaşlar kullanılmamalıdır. Eğer üstten örtülecek örtünün kendisi ziynet sayılabilecek renk ve görünüşte olursa, ona tam örtü denilemez.
Bayan sürücüler kırmızı rengi çok seviyorlar, özellikle keyfi olarak araç kullanan bayanlar… Otomobillerin renklerine göre fiyat farkı bulunmuyor. Ama bizde, kırmızı araba çok nazar çeker gibi bir de inanış söz konusu.
Ahzâb Sûresi 59. Âyet: “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle! (Herhangi bir ihtiyaç için dışarı çıkarken) dış elbiselerini giysinler. Bu (elbise) onların tanınmaları ve incitilmemeleri için en uygun olanıdır.
İslâm'a göre kadın ve erkek avret yerlerini örtmek zorundadır. Kadınlar için avret sınırı; yüz ve ellerin dışındaki bütün alanı kapsarken, erkekler için bu alan göbek ile diz kapağı arasıdır. Ayrıca elbisenin altını gösterecek kadar şeffaf , vücut hatlarını belirtecek kadar da dar olmaması gerekir.
Namaz dışında da bu yerlerin avret sayılmaması gerekir. Çünkü namazda avret yerlerinin örtülmesi farzdır. Bu yerlerin örtülmemesi, farz olmadığını gösterir. Kadın hac'ta da el ve yüzünü açık tutmaktadır.
Namaz kılarken avret yerlerinin örtülmesi farzdır. Allah'ın huzurunda bulunurken avreti örtmenin tâzim gereği olması bu hükmün aklî; Kur'an, sünnet ve icmâ naklî gerekçeleri olarak zikredilir.
Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Kadınların, namaz dışında, yalnız iken, diz ve göbek arasını örtmesi farz olup, sırtını ve karnını örtmesi vacip, başka yerlerini örtmesi edeptir. Erkek erkeğin ve kadın kadının avret yerlerine de bakmaları haramdır.
Asaletten daha eski bir palto. Osmanlı Devleti kadınları ve kız çocukları ferace giyerler. Dervişlerin giydiği kıyafetlere zenane, erkeklerin giydiği kıyafetlere ise merdane denir. Şimdiki dönemde ise sokakta kadınlar tarafından giyilen, gevşek bir sırt ve yakasız ceket tarzı bir üsttür.
Bilhassa üst kıyafetin altında pantolon bulunmasının sakıncası yoktur. Sakınca pantolonun müstakil giyilmesi ve beden hatlarını teşhir etmesindedir. Sizde bu oluşmuyorsa mesele yoktur.
Ferace kullanımı için zaman kısıtlaması söz konusu değil. Yılın her dönemine uygun ferace çeşitleri bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri