Mahkemece, feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir. 6100 Sayılı HMK`nın 312. maddesinde “Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.
Anlaşmazlık, feragat nedeniyle ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur (Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, m. 6).
Davalının rızası olması şartıyla hüküm kesinleşinceye kadar dava her zaman geri alınabilmektedir. Davadan vazgeçme halinde, dava hiç açılmamış gibi sayılır ve ortaya çıkan tüm sonuçları geriye dönük olarak ortadan kalkar.
Bunun sebebi, feragat kesin hüküm sonucu doğurmakta olduğu için, feragat eden yeniden aynı sebeplerle boşanma davası açamaz. Ancak boşanma davasından vazgeçme halinde, davacı yeniden aynı sebeplere dayanarak dava açabilir.
Evet, paranın iadesi müvekkilinizden istenebilir ama o da sizden isteyecektir. Avukat, karşı vekalet ücretine (müvekkili ile olan iç ilişkide) hükmün kesin hükümle lehe sonuçlanması halinde hak kazanır. Parayı iade etmemeniz halinde, müvekkilinize karşı hukuki ve meslek kurallarına göre sorumluluğunuz doğacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
Eğer siz bu vekalet ücretini ödemezseniz hakkınızda icra takibi başlatılması mümkündür. Bu, sizin hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararınızı bozmayacaktır ve cezaevine girmenizi gerektirmeyecektir. Çünkü bizim hukuk sistemimizde borcun ödenmemesi dolayısıyla kimse özgürlüğünden alıkonulamaz.
Feragat, davaya son veren taraf işlemlerinden olup, davacı tarafın dava konusu haktan feragat etmesidir. Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada gözetilir ve kesin hüküm gibi sonuç doğurur (6100 sayılı HMK`nın 311.maddesi).
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
2) Davadan Feragatin İptali
Feragat sebebiyle mahkeme tarafından reddedilen bir dava, davacı tarafından aynı taraflar arasında aynı konulara ve aynı dava sebeplerine dayanılarak tekrardan açılamayacaktır. Kural olarak davadan feragatten dönülemez, davacı davadan feragat beyanı ile bağlıdır.
Davadan Feragat Halinde Harç
Feragat beyanında bulunan davacı, aleyhinde hüküm verilmiş yani davayı kaybetmiş kabul edilir. Bunun sonucu olarak da yargılama giderlerini, ödemekle yükümlü hale gelir.
Davadan feragat ve davayı kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
Hükmün kesinleşmesinden önceki herhangi bir aşamada davadan feragat edilebilir. Ancak, hükümden sonra ortaya çıkan ve temyiz incelemesine usulen engel oluşturan feragat hakkında bir karar verme yetkisi ise hükmü veren mahkemeye aittir.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
Müvekkiliniz, biri vekalet sözleşmesinden doğan, diğeri Avukatlık Kanununun 164.maddesi uyarınca karşı tarafa yüklenen olmak üzere her iki vekalet ücretini de avukatına ödemek zorundadır. Avukata ait olan ücretten asil feragat edemez .
İlki reddedilen tutar vekalet ücreti, kabul edilen miktarın vekalet ücretinden fazla olamaz. İkinci husus ise dava tamamen reddedilirse tamamı üzerinden karşı vekalet ücreti çıkacaktır. 800.000,00 TL vekalet ücreti hesaplaması; İlk 200.000,00 TL için % 16,00 = 32.000,00 TL.
m.22: "Dâvadan feragat veya dâvayı kabul veya sulh muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilâm harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır."
Davadan vazgeçme HMK madde 123'te “Davanın Geri Alınması” başlığı altında hüküm altına alınmıştır; “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.”
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Mirastan feragat sözleşmesi, mirasbırakan ile feragat eden mirasçının aralarında yapacakları bir sözleşme ile iptal edilebilir. Mirasbırakanın ölümünden sonra mirastan feragat sözleşmesinin iptali ise ancak vasiyetnamenin iptali hükümlerine göre mümkün olabilir.
(1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.
Taraflar temyiz sonucunu beklemeksizin kararın mevcut haliyle kesinleşmesini istediklerinde, mahkemeye sunacakları dilekçe ile temyizden feragat edebilirler.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
Gerçekten de avukat, görevini yerine getirirken gerekli özen ve dikkati göstermemiş, sadakatle vekaleti ifa etmemiş ise, müvekkilinin vekilini azli haklıdır. Avukatlık Kanununun, 174. maddesinde, “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri