Alternatif akım elektrik enerjisi alternatör (jeneratör) adı verilen makinelerde üretilir. Bu makinelerin çalışma prensibi; Manyetik alan içinde bulunan ve hareket eden iletkenlerde indüksiyon yolu ile gerilim oluşur. Makinelerin ürettiği bu gerilim AA motorları çalıştıran alternatif gerilimdir.
Alternatif akım (AA veya AC İngilizce: Alternating current), genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektriksel akımdır. En çok kullanılan dalga türü sinüs dalgasıdır. Farklı uygulamalarda üçgen ve kare gibi değişik dalga biçimleri de kullanılmaktadır.
AC' nin kullanıldığı en önemli alanlardan birisi de enerji iletimi ve dağıtımıdır. Bunun nedeni AC' nin üretilmesi kolaydır ve aynı zamanda taşınması da kolaydır. Yüksek gerilim seviyelerinde (110 kV üzerinde) elektrik enerjisinin aktarımında daha az enerji kaybı olur.
Bir elektrik kaynağından meydana gelen gerilimin periyodik olarak yön ve şiddet değiştirdiği durumda ve bu kaynağa iletkenler ile bağlı bir yükte oluşan akımın aynı periyotta yön ve şiddet değiştirdiği elektrik akımlarına “Alternatif Akım” (AC) denir.
Alternatif akım, alternatör olarak bilinen elektrik makineleri ile üretilir. Alternatörler, sabit manyetik alanda hareket eden iletken prensibiyle elektrik üreten makinelerdir. Güç santrallerinde türbinin kızgın buhar ile döndürülmesi sonucu, buna bağlı olan jeneratörün şaftı da dönerek alternatif gerilim üretilir.
İlgili 22 soru bulundu
Alternatif akım elektrik enerjisi alternatör (jeneratör) adı verilen makinelerde üretilir. Bu makinelerin çalışma prensibi; Manyetik alan içinde bulunan ve hareket eden iletkenlerde indüksiyon yolu ile gerilim oluşur. Makinelerin ürettiği bu gerilim AA motorları çalıştıran alternatif gerilimdir.
AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Alternatif akımın direnç üzerinden geçmesini sağlayan gerilim kaynağına ise alternatif gerilim kaynağı denir. Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır. Batarya, pil, akü gibi elektrik kaynaklarında alternatif akım bulunmamaktadır.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bataryalar AC kaynaklarla depolama yapamaz. Bunun temel nedeni alternatif akımın doğasıdır. Alternatif akım (AC) sürekli yön değiştirir, sabit değildir. Doğru akım(DC) ise tam aksine sabittir ve yönünü asla değiştirmez.
Evlerde ve endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılan AC güç kaynakları, genellikle 220V veya 110V gibi standart gerilim değerlerinde çalışır. AC güç kaynakları, elektrik şebekesinden gelen dalgalı bir akımı düzenleyerek ve istenilen gerilim ve frekansta sağlayarak elektronik cihazların çalışmasını sağlar.
AC: Alternatif akım, elektrik şebekesinde yaygın olarak kullanılır. Evlerimize, iş yerlerimize ve endüstriyel tesislere elektrik sağlamak için kullanılır. AC, transformatörler sayesinde farklı voltajlara kolayca dönüştürülebilir. DC: Doğru akım, pil çalıştırılan cihazlarda, elektroniklerde ve otomobillerde kullanılır.
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır;
Evlerde kullanılan şekliye 60 Hz'lik frekans (ABD) ve 110-20 voltluk gerilimdir. (120 VAC) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim (240 VAC) vardır.
Elektrik akımının alternatif olarak kullanılması durumunda AC akım faktörü devreye girer. Alternatif elektrik akımında elektriğin sabit bölgeden negatif ve pozitif alana geçmek için şiddetinin sabit ilerlememesi durumudur. Beyaz eşyalarda kullanılan akım türüdür. Teknoloji alanında kullanılması uygundur.
Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve vantilatörler doğrudan alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
Örneğin; kullandığımız prizlerde alternatif akım yani ac akım kullanılır. Ancak bilgisayarlar, telefonlar, tv, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi birçok aygıt dc akımla çalışmaktadır. Bu yüzden ac akımın dc akıma çevrilmesi gerekmektedir.
Aslına bakarsanız Yıldırım ne AC ne de DC akımdır. Günlük hayatta AC akımdan bahsederken genellikle Sinüzoidal form işaret edilir.
AC bir devrede akımın nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. AC ampermetre, AC bir devrede akan akımı ölçmek için kullanılan faydalı bir cihazdır. AC ampermetre, akımını ölçmek istediğimiz devre elemanına seri olarak bağlanmalıdır. AC ampermetrenin gösterdiği değer, genelllikle ac akımın etkin (rms) değeridir.
Evlerimize gelen şebeke gerilimi 230 Volt 50 Hz'dir. ABD'de ise şebekeler 120 Volt 60 Hz kullanılmakradır. Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda DC forma çevrilebilir. Bahsedilen 230 V, AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil, etkin değeridir.
Günümüzde daha çok alternatif akım ile çalışan jeneratörler üretilir. Çünkü doğru akım ile çalışan jeneratörler daha maliyetlidir. Doğru akımın kullanılacağı durumlarda da çoğu zaman alternatif akıma çevrilmektedir.
Basit bir adaptör, AC'yi DC'ye dönüştürebilir. DC'yi AC'ye dönüştüren çeviriciye ise invertör adı verilir. Alternatif akımın da tek faz ve üç faz olmak üzere iki farklı tipi vardır. Özellikle yüksek voltajlı güç iletimi için üç fazlı bir AC kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri