Çay, kahve gibi sıcak içecekler: Özellikle yeşil çay ve kahve, içerdikleri kafein gibi biyokimyasal maddelerin etkisiyle metabolizma hızını artırır.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Tiroid hormonu metabolizma hızını etkileyen en önemli hormondur.
Genetik etkiler, yaş, metabolik hastalıklar, vücut bileşimi (yağ ve kas düzeyleri ), ateşli hastalıklar, hamilelik, uzun ve sık aralıklarla diyette olmak, stres gibi durumlar bazal metabolizma hızını etkilemektedir. Yaş: Yaşın ilerlemesiyle BMH yavaşlamaktadır, gençlerde yüksek iken, yaş ilerledikçe azalır.
İlgili 31 soru bulundu
Enerji ve yapı taşı ihtiyacına bağlı olarak metabolizma hızı da kütle ile orantılı şekilde artar. Fiziksel aktivite: Günlük hareket arttıkça, enerji ihtiyacı ile beraber dokuların yenilenmesine bağlı yapı taşı ihtiyacı da artar. Bununla ilişkili olarak metabolizma hızlanır.
Gece uyumadan önce kan şekerini dengelemek için protein ve karbonhidratları beraber tüketmenin ideal bir yöntem olduğunu savunan uzmanlar, fıstık ezmesi- elma, armut- peynir, yumurta- avokado, humus- çeri domates, muz- ayçiçeği çekirdeği, badem ezmesi- tahıllı ekmek, ev yoğurdu-meyve tüketilebileceğini söylüyor.
Su metabolizma hızını artırıyor
Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolaylı olarak kilo verilmesine yardımcı olabilmektedir.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Uyandıktan sonra kahvaltınızı ilk 45 dakika içerisinde yapmaya özen gösterin. Bu şekilde metabolizmanız hızlanacaktır. Protein dolu bir kahvaltı, haşlanmış yumurta, yoğurt ve granola parfe, yulaf ezmesi ile güne başlamak için güzel bir başlangıç olacaktır.
Düzenli su tüketimi vücuttan toksinleri atar ve sizi rahatlatır. Ciltteki yenilenmeleri hızlandırır ve sağlık bir görünüm sunar. Yağ yakışını hızlandırır ve kilo verirken yardımcı unsur olarak görev yapar.
Özellikle ara öğünlerde tüketilen yoğurt başta olmak üzere süt ve ürünleri metabolizmayı arttırarak kilo vermeye yardımcı olur. Cevizin yağ örüntüsü oldukça iyidir. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz metabolizma hızını artırarak yağların yakımını arttırmaktadır. Günlük 2-3 adet ceviz tüketilebilir.
VÜCUDUN EN İYİ ÇALIŞTIĞI ZAMAN DİLİMİ: 09.00-12.00
Metabolizmayı ateşlemektir. Bunun için de vücudun metabolik işlevleri için en verimli saatler olan 09.00-12.00 saatleri arasında bir kahvaltı öğünü ve bir ara öğün yapmak metabolizmanın çalışmasına katkı sağlayacaktır” diyor.
İçeriğinde kafein bulunduran her şey metabolizmayı hızlandırır. Buna göre çay, gazlı içecekler hatta çikolata bile metabolizmayı hızlandırabilir. Burada önemli olan durum kafeinin miktarıdır. Yapılan çalışmalar ile kafeinin metabolizma hızını %3 ila %4 arasında arttırdığı ortaya konulmuştur.
Açlık, yaşlanma karşıtı bileşikleri teşvik ediyor. İnsan vücudu yemeğe aç bırakıldığı için, ortaya çıkan birkaç farklı metabolik değişiklik vardır. Normal olarak, karbonhidratlar hazır olduğunda, vücut bunları yakıt olarak kullanır.
Yoğurdun içerisinde bol miktarda bulunan kalsiyum metabolizmayı hızlandırır. Hızlı bir metabolizma, yediğiniz tüm yiyeceklerin daha kolay sindirilmesini sağlar. Kalori yakmanızı sağlayacağı için de kilo vermenize yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri