Kâbe her kumaş ile örtülebiliniyor Kâbe'yi örtmek, örtüsünü bağışlamak bazı önde gelen asil ve zengin kabileler için imtiyaz sahibi olduklarının göstergesiydi. Herkes Kâbe'yi istediği kumaş ile örtebilir, kurbanlık hayvanlarını örterek tanrıya bağışlayabilirdi.
Bu kumaşların en belirgin özelliği kurban edilecek hayvanların üzerine de örtülüyor olmasıydı. O dönemlerde Kâbe'yi örtme görevi şeref ve fazilet bakımından Araplar arasında en üstün kişilerin vazifesi olarak görülüyordu. Kâbe örtüsü örtmek, halk arasında imtiyaz sahibi olmanın bir göstergesiydi.
Siyah örtü, Kabenin çok daha ihtişamlı görünmesini sağlar. Örtünün üzerinde de bir kısım yazılar yazmaktadır.
Tarihi bilgiler doğrultusunda Hz. İsmail'in ilk defa, Adnan'ın ikinci defa, Tubba'nın ise üçüncü defa Kâbe'yi örttüğünü biliniyor.
Kuşağın hemen altında İhlas Suresi'nin işlendiği dörtgen şeklinde bölümler bulunuyor. Ayrıca kuşağın altına Allah'ın 99 ismi (Esma'ül hüsna) işleniyor.
İlgili 19 soru bulundu
Peygamber (a.s.m) şöyle buyurmuştur: “Kâbe'yi, kısa / cılız bacaklı bir Habeşli yıkar.” (bk. Buharî, Hac, 47,49; Müslim, Fiten, 57-59). Bu yıkım, kıyametin yaklaştığı bir zamanda gerçekleşir.
Kabe'nin içinde kimsenin mezarı yoktur.
(Efendimiz SAV'in kabri Medine'dedir.)
Sürekli farklı renkli örtüler ile kaplanan Kabe'nin örtüsü konusunda Abbasiler'in verdiği bir kararla Kisvenin sürekli değiştirilmesine son verilerek siyah renk üzerinde karar kılınmıştır.
Kur'an'ın ayetlerinde, rivayetler ve tarihi belgelerde Kabe ve Mekke ilahi bereketin tecellisi, insanların hidayeti ve Allah'a ibadet için toplanma yeri olarak anılmıştır. Allah-u Teala, daha önce çöl olan ve ekin yapılmayan bu mekana bir çok dünyevi hayırlar vererek, rızık verenin kendisi olduğunu ortaya koymuştur.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Her yıl yenisiyle kurban bayramı arefesinde değiştirilen Kâbe örtüsünün eskisi zemzem suyuyla yıkandıktan sonra müzelerde sergilenmesi için farklı İslâm ülkelerine ve hediye olarak İslâm dünyasındaki çeşitli kişilere hediye ediliyor.
Haremeyn İşleri Genel Başkanlığı tarafından her yıl yapıldığı gibi Kabe'nin eski örtüsü çıkarılarak yerine yenisi yerleştirildi.
Kendinden desenli kumaş (=Jakar) üzerine "La İlahe İllallah Muhammeden Resulallah, Allah Celle Celaluhu, Subhanallahi ve bihamdihi Subhanallahi el-Azim, Ya Hannan Ya Mennan" işlenmiştir, yakından bakıldığında bu yazılar okunabilinir.
Hacerü'l esved taşı ile Kabe kapısı arasındaki kısım (Kabe duvarı) olarak bilinen 'mültezem'e, cennet taşı Hacer'ül Esved'e ve Kabe'nin duvarlarına yüz süren, hürmet gösteren hacılar artık bariyer konulması nedeniyle Kabe'nin etrafına hiç bir şekilde dokunamayacak.
Böylece Kabe yeryüzündeki tam şeklini almış oldu. Ravi İbn Abbas ilave ediyor: Beytullahı ilk defa inşa eden ve onu ilk tavaf eden Hz. Adem oldu. Bu Allah'ın ceza ve gadab olarak gönderdiği tufana kadar devam etti.
EBREHE'NİN KABE'YE SALDIRISI
Dönemin Yemen Valisi Ebrehe, (farklı rivayetlere göre miladi 568 - 569 - 570 yıllarında) büyük bir orduyla Kabe'yi yıkmak için Mekke'ye geldi. Ebrehe'nin ordusuna karşı koyma gücü bulunmayan Mekke halkı Kabe'yi ve kenti boşaltarak çevredeki dağlara sığındı.
KÂBE'NİN İÇİ YIL DA İKİ KEZ TEMİZLENİYOR
Sene de iki kez Şaban ve Zilkade aylarında tören yapıldıktan sonra Kâbe'nin içine giriliyor o esnada temizliği de yapılıyor. Zemzem suyu, Taif gül suyu ve Ud yağından oluşan karışımla Kâbe'nin içi, duvarları devlet adamları tarafından siliniyor.
nasip eder de umreye veya hacca giderseniz, Kâbe-i Muazzama'ya gittiğinizde, Kâbe'yi ilk gördüğünüzde dua edin. Fakat maalesef bu bilgilerden yoksun olan çok hacı kardeşimiz var. Kâbe'yi gördüğünüz anda edeceğiniz ilk dua çok önemlidir. Kâbe'yi gördüğünüzde ettiğiniz ilk dua ret olmaz.
İbrâhim'den sonra kaç defa yeniden yapıldığı hususu da ihtilâflıdır; genelde benimsenen görüş Amâlika, Cürhüm ve daha sonra Hz. Muhammed'in dedelerinden Kusay b. Kilâb tarafından olmak üzere üç defa inşa edildiği şeklindedir.
Müslümanların kıblesi olan Kabe'nin yıkanması için program düzenlendi. Temizliğe, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz adına Veliaht Prens Muhammed bin Selman katıldı.
Kabe'nin kokusu fiziki Burun'la farkedilemez. O koku, manevi Burnu olanların alacağı kokudur. Bakarken kaybolmak, kaybolunca derinlere dalmak, çıktığında da tertemiz olmaktır Kabe'nin kokusuyla kokulanmak . Mültezem, bağrına basar kendine sarılana, Kâbe doyurur kendisine bakanı.
Hacerül esved taşı ile Kabe kapısı arasındaki kısım (Kabe duvarı) olarak bilinen 'mültezem'e, cennet taşı Hacerül Esved'e ve Kabe'nin duvarlarına yüz süren, hürmet gösteren hacılar artık bariyer konulması nedeniyle Kabe'nin etrafına hiçbir şekilde dokunamayacak.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Mescid-i Nebevi, Mekke kentinde bulunan Mescid-i Haram'dan sonra İslam alemi açısından en kutsal kabul edilen yerdir. Peygamber Efendimizin Kabri Hangi Mescidin İçindedir? Peygamber efendinizim kabri Medine'de, Mescid-i Nebevi'nin içinde bulunmaktadır.
Kabe, İslam'ın en kutsal yeridir ve genellikle Beytullah (Allah'ın evi) ve Beyt Allah al-Haram (Allah'ın Kutsal Evi) şeklinde anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri