Ferit Edgü; şiir, roman, öykü, deme, oyun, biyografi, eleştiri, aforizma gibi birçok türde eseri bulunan çok yönlü bir edebiyatçıdır.
Ferit Edgü, 1950'li kuşağın 'Baylancılar' olarak anılan Demir Özlü, Orhan Duru, Yılmaz Gru- da, Fikret Hakan ve Orhan Çubukçu gibi yazarlarının da yer aldığı bir grupla birlikte hareket eder. Özellikle varoluşçuluk akımı Edgü'nün ilk dönem öykülerinde belirgin olarak hissedilir.
Türk edebiyatında küçürek öykünün öne çıkan yazarlarından biri Ferit Edgü'dür.
Ferit Edgü'nün metninde, düşte yaşanmış tek bir olay üç bakış açısıyla verilmektedir. Kapsayan anlatı (birinci oluntu), anlatıcının kendisini düşünde bir kuş olarak görmesiyle başlar. Burada anlatılan, anlatıcının düşünde gördüğü bir Page 2 64 Dilan SARIOĞLU av sahnesidir.
ISBN: 978-9944-237-86-4. Tam adı İsmail Ferit Edgü'dür. İstanbul'da doğdu. Ferit Edgü, Fatma Nevber Hanım ile küçük bir memur olan Mehmet Nuri Edgü'nün oğludur.
İlgili 38 soru bulundu
Araştırmacılar edgü kelimesini, daima iyi kavramını karşılamak üzere kullanılan sıfat işlevli bir kelime olarak değerlendirmişlerdir. Bu çalışmada, tarihî Türkçe metinlerde edgü kelimesinin “pek, çok” anlamlarıyla zarf işlevinde de kullanıldığı üzerinde durulacaktır. Anahtar kelimeler: edgü, pek, çok, zarf, pekiştirme.
Ferit Edgü, eserlerinde gerçeküstücülük ve varoluşçuluk akımlarından etkilenmiştir. Öykülerinde de daha çok varoluşçuluk akımının izleri görülür. Eserlerinde hayatla yüzleşen ve kendini arayan insanları işlemiştir. Yazar, kendi hayatını ve edebi çalışmalarını, Hakkari öncesi ve Hakkari sonrası olarak ikiye ayırır.
Bozgun adlı öykü kitabında yer alan “Leş” öyküsü kendisini denizin ortasında bir teknenin içinde bulan, evine ulaşmaya çalışan bir öykü kişisini anlatır. Ancak öykü kişisi teknesine musallat olan leşle ve denizde çıkan fırtınalarla mücadele etmek zorunda kalır.
Ferit Edgü'nün yangın adlı bir eseri bulunmaktadır. Yazar bu eserinde yangının tabiatta yarattığı zararı ve bunun etkisinin uzun yılar süreceğini anlatmaktadır.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Ferit Edgü'nün “Yazar ve Yazman” Öyküsünde “Benlik”
Yazar, öykünün kurmaca dünyasında farklı benlikler yaratarak kurgusunu bu kişiler arasındaki çatışma üzerine kurabilir. “Yazar ve Yazman” adlı öyküde de biri anlatıcı-yazar, diğeri ise kurgusal-yazman olmak üzere iki öykü kişisi mevcuttur.
Ferit Edgü, 1936'da İstanbul'da doğdu. İYstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı öğrenimini Paris'te sürdürdü. 1976-1990 yılları arasında, kurucusu olduğu Ada Yayınları'nda, çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin yapıtlarını yayınladı. Edebiyatın çeşitli alanlarında ürünler verdi.
Maviciler ya da Mavi Akımı, 1 Kasım 1952'de yayımlanmaya başlanan "Mavi" adlı derginin etrafında Attilâ İlhan öncülüğünde toplanan edebi topluluktur. Bu topluluk Garip Akımı'na karşı çıkıp şairâne bir sanat anlayışını savunmuşlardır. Şiirin basit olmasını değil zengin ve kapalı bir anlatımının olmasını savundular.
“Mavi” dergisi 1952-1956 yıllarında Atatürk Lisesi öğrencileri olan Teoman Civelek, Ülkü Arman, Güner Sümer, Bekir Çiftçi tarafından çıkartılan küçük bir dergi (Akdağ, 1982: 61).
Ferit Edgü'nün, 1979'da Sait Faik Hikâye Armağanı'na değer görülen Bir Gemide'si, 1960'lar ve 1970'lerin başında kaleme alınmış sekiz öyküden oluşuyor.
Türk edebiyatının tartışmasız en güçlü kalemlerinden Ferit Edgü'nün elli yılı aşkın yazarlık yaşamının ürünü olan ve 1953-2002 yılları arasında yayınlanan dokuz öykü kitabı, LEŞ adıyla basılan toplu öyküler cildinde bir araya getirildi.
Ferit Edgü'nün “Gece Bekçisi” adlı öyküsünde Özne, dünyaya atılan bir varlık olarak yurtsuzluğunu hisseder ve hiçbir yere/şeye tutunamayarak hayattan bunalır.
Bu makalede Bir Gemide** öykü kitabı bağlamında Ferit Edgü'de gerçekliğin algılanması ve sunuluşu tartışılacaktır. Kaçkınlar (1959), Bozgun (1962) ve Av (1967) kitaplarından sonra yayımlanan ve ilk basımı 1978 yılında gerçekleştirilen kitap, 1962-1976 yılları arasında yazılmış sekiz öyküyü içine almaktadır.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
oğul - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe oġul “yavru, evlat” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük yakın döneme dek cinsiyetten bağımsız olarak "kız veya erkek evlat" anlamında kullanılır.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
edebî dile yaslanan bağımsız bir ifadelendirme
[i] Ferit Edgü (1936- ) 1950 kuşağı yazarlarındandır. Minimal öykünün önemli temsilcilerindendir. Varoluşçuluk ve gerçeküstücülükten etkilenmiştir. Özellikle ilk dönem öykülerine karamsar bir hava hâkimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri