Sirke, mayalar tarafından fermente olabilir şekerlerin etanole dönüşümünü takiben asetik asit bakterileri tarafından etanolün oksidasyonu sonucu asetik asit oluşumudur. Asetik asit fermantasyonu esnasında asetik asit bakterilerinin faaliyeti sonucu alkol içeren sıvı oksijen varlığında asetik asite ve suya okside olur.
Fermente Mutfağım Elma Sirkesi çiğ yani yaşayan bir sirkedir. Pastörize edilmediği için rengi, cam gibi berrak değil, bulanıktır. Şişenin dibinde tortusu birikir. Isıl işleme tabi tutulmadığı için fermantasyondan gelen kazanımları ve besin değerleri kaybolmaz.
Sirke oluşumunun temel mantığı meyvenin içindeki şekerin bakteriler tarafından tüketilerek fermente olmasıdır. Bakteriler sayesinde meyve şekeri önce alkole, sonra da asetik asite dönüşür.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki.
Elmanın yalnızca kendi tadı ile fermente edilen elma sirkemiz, son derece lezzetli ve yumuşak içimlidir. Bu yumuşak içimi sayesinde su ilave edilmeden de rahatlıkla içilir.Pastörize Edilmemiştir (Çiğ)Elma sirkemiz çiğ yani yaşayan bir sirkedir. Pastörize edilmediği için rengi, cam gibi berrak değil, bulanıktır.
İlgili 24 soru bulundu
Ağız kısmını tülbentle kapatın. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin. Ardından oluşacak sirke anasını alın ve elma sirkenizi süzdürün.
Tüm sirke türleri arasında belki de en az bilineni, en az yaygın olanı nar sirkesidir. Gıda konusunda uzun yıllardır uzman olan Kühne, hem faydalı hem de lezzetli bu ürünü de, tıpkı ötekiler gibi güvenle tüketebilmeniz için mutfaklarınıza getiriyor.
Fermantasyon veya mayalanma olarak adlandırılan fermente etme işlemi, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, anaerobik, yani oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.
Asetik bakterilerin elma sirkesini işleme sıcaklığını belli kaynaklar 29 derece olarak veriyor. Sirke oluşumu için verilen ideal sıcaklıksa 15-25 derece arası. Bakteriler 15 derecenin altında işlerini yapamıyor.
Organik sirke için şişenin altına bakılmalıdır. Şişenin dibinde tortu olmaması o sirkenin doğal olmadığını gösterir. Eğer sirke şişesinin dibinde tortu varsa, o sirke doğal sirkedir.
Yöremizde yetişen üzümlerin doğal fermantasyonu ile elde edilen özel bir üründür. Yoğun aromasıyla lezzetleri zenginleştiren, sofraların klasik bir ürünüdür. Geniş bir yelpazede kullanılan üzüm sirkesi, aynı zamanda sağlığınız için faydalıdır.
SİRKENİN PASTÖRİZE EDİLMESİ
Sirkeler, şişelendikten sonra pastörize edilir. Pastörizasyon genel olarak membran veya ultrafiltrasyon uygulanmayan ve normal filtrelerden geçirilerek mikroorganizma yükü devam eden sirkeler için gerekebilir.
Elmaları iyice yıkayıp kurulayın. Kabuklarıyla ve çekirdekleriyle birlikte küçük küçük doğradıktan sonra bir kavanozun içine alın. Kavanozun yarısını elma ile doldurun. Üzerine elmaları geçecek kadar içme suyu koyun ama kavanozu tamamen doldurmayın, kavanozun ağzı 3-4 parmak boş kalmalı.
Ticarette bulunan %50 veya %80 'lik asetik asitten su ile istenilen ekşilik derecesine kadar sulandırılmakla yapılmaktadır. Fermantasyon Sirkesi: Üzüm veya şekerli meyvelerden veya diğer hammaddelerden önce alkol ve sonra asetik asit fermantasyonuyla elde edilen sirkeye denir.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Marketten alınan sirke içilebilir mi? Sirke kesinlikle içilebilir.
Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir. İlk sirkenizi yaptıktan sonra maya olarak bulgur, nohut vb. malzemeleri değil, kendi sirkenizi kullanmaya da başlayabilirsiniz.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir. Bu duruma meyve oranının su oranından fazla olduğu durumda da karşılaşılır.
Sirkeleşme 1.5 -2 ay sürer. Bu yöntemde 1 m2 zar alanı günde 0.5 litre saf alkolü okside eder. temas eden alkol oksidatif bir fermantasyon sonunda asetik asite dönüştürülür. Alkollü sıvının akış hızı alkolün tamamının asite dönüşeceği şekilde ayarlanır.
Fermantasyonun Tanımı: Fermente ürünler bitkisel ve hayvansal ürünlerinden doğal yolla ya da başlatıcı kültürlerin eklenmesiyle üretilen ürünler olarak tanımlanmaktadır (Tamang, 2010a). Fermente yiyecek ve içecekler, bakteri, maya ve mantarlar gibi mikroorganizmalar ve enzimler aracılığıyla üretilmektedir.
Yoğurt, peynir, ekmek, kefir, sosis, turşu, sirke ve ekmek gibi gün içerisinde çok fazla tükettiğimiz gıdalar da fermente gıdalar arasındadır. Fermente gıdaların sağlığa zararlı olduğu yönünde bazı görüşler oluşmuştur ancak fermantasyon yöntemi, sanıldığının aksine faydalı bir işlemdir.
Kanın sağlıklı bir şekilde dolaşmasına yardımcı olan alıç sirkesi, bu özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarından tutun da kalp krizi gibi ani ve ciddi gelişebilen kalp ve damar rahatsızlıklarından koruyor.
Alıç sirkesi, damar sertliği rahatsızlığı olanlarca da sıklıkla tüketilir.
Marketten sirke alırken doğal ve yapayı nasıl fark edeceğiz? Sirke mutlaka camda imal edilmeli. Aldığınız sirkede kötü ve yakıcı bir koku varsa sentetik asetik asit vardır. Hakiki sirkede ise meyve kokusu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri