Meyve yapısı:İri , gösterişlidir.İkiz meyve oranı sıfırdır.İç randıman asgari %40 dır.Çağla halinde ticari tür değildir. Kabuğu kolay kırılır.
Balıkesir'de yetiştirdiğimiz yerli Ferragnes bademi, incekabuklu ve el ile çok kolay kırılabilen bir badem çeşididir. El bademi olarak da bilinir. İri ve içi doludur. En önemli özelliği kabuğunun çok ince olup el ile kolayca kırılmasıdır.
Ferragnes: Dallanma seyrektir. Çiçeklenme geçtir. Sert kabuklu bademdir. İç randımanı %39'dur ve çift badem oluşturmaz.
Badem ağacının kaç yıl yaşayacağı fidanın anacına bağlı olmakta olup ortalama bir badem ağacının ömrü 25-60 sene olmaktadır.
Ferragnes Badem Fidanı Fiziksel Özellikleri
Fidan Boyu: Ferragnes badem fidanlarının boyu 60 cm ile 80 cm arasındadır.
İlgili 15 soru bulundu
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
-Verime Geçmiş Bir Yarıbodur Ferragnes Badem Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Badem fidanı tarlada ağaç başı 20-50 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Ferraduel Badem Fidanı ağırlıklı olarak tozlayıcı şeklinde tercih edilen bir çeşittir. Özellikle ticari açıdan çok iyi değerlendirilen klasik badem çeşidi olan Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı olarak kullanılır. Ferraduel Badem Fidanının anavatanı Fransa'dır.
Dikim mesafeleri 6m.x 6m. veya 6m.x 7m. olmalıdır. Eğimli arazilerde dikim yapılmalıdır. Dikim, Aşılı Cevizde olduğu gibi yapılır. Farklı olarak, mümkün olduğunca torbalı fidanlar tercih edilmelidir.
Badem ağacı 400 metre rakım 1600 metre rakım arasında yetişebilen bir yapıya sahiptir. Kireçli ve çakıllı arazilere dikimi uygundur.Bahçe yerinin tespiti : Güneye bakan hafif meyilli ve su tutmayan araziler badem için ideal alanlardır. Badem ağır topraklarda yetişmesi güçtür .
Ferragnes bademi,ferraduel bademi ve ferrastar bademi bahçelerde birbirlerinin tozlayıcısı olarak kullanılmaktadır.Burda bahçelerde ana çeşit olarak ferragnes badem fidanı tozlayıcı olarak ise 8 e bir veya 9 abir oranında ferraduel veya ferrastar badem fidanı kullanılmaktadır.
Ferragnes Badem, diş bademi grubundadır. Yani bu bademlerin diş ile kırılması oldukça kolaydır. Badem tesislerinde bulunması gereken en önemli badem çeşitlerindendir. Fransa kökenli olan Ferragnes Badem, Cristomorto (İtalyan orijinli) ile Ai badem çeşitlerinin melezi sonucu elde edilmiştir.
Ferragnes badem çeşidi, de Ferraduel ile aynı gün olan 16 Mart itibari ile Pembe tomurcuk, 20 Mart tarihinde ilk çiçeklenme, 24 Mart tam çiçeklenme ve 31 Mart çiçeklenme sonu olarak kayıtlara geçmiştir.
Badem ağacı kuraklığa dayanıklı olmasına ve kuru topraklarda yıllarca hayatta kalmasına rağmen, bu koşullar altında elde edilen üretim önemli ölçüde düşüktür. Büyüme mevsiminin sonunda yetersiz toprak nemi, bu mevsimin başlangıç döneminden daha az kritiktir.
E ve B vitamini bakımından zengin olan badem kuru yemişi aynı zamanda protein ve lif kaynağıdır. Yağ içeriği fazla olan bademin hangi türünün daha sağlıklı ve zayıflatmaya yardımcı olduğunu bilmek gerekir. Kavrulmamış tuzsuz bademin lif oranı, kavrulmuş tuzlu bademe göre daha çoktur.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Fidan dikilecek çukura haşadan çıkarılıp çıkarılıp dikildiğinde açık kök badem fidanlarının tutma oranı çok yüksek olacaktır. Çunki kökler mümkün olduğunca havayla temas etmeyecektir. Tüplü badem fidanlarında köklerin havayla teması asgari seviye olduğundan fidanları haşa içerisine koymaya gerek yoktur.
Ø 5x5 m dikim mesafesi ile dönüme 40 fidan dikilir, 2,5x5m dikim sıklığı ile dönüme 80 fidan dikimine müsaittir. Badem, sıcak ılıman iklim meyve türü olup olgunlaşması için yüksek sıcaklık toplamına gereksinim duyar. Bu meyve türü ülkemizin iklim koşullarına iyi uyum sağlamış meyve türlerindendir.
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Badem son derece yüksek besin ihtiva eder. E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, çinko, selenyum, bakır ve niasin içerir. Diğer bütün türleriyle karşılaştırıldığıda besin değerleri ve faydalı bileşenleri ile ön plana çıkmaktadır.
Örneğin Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı Ferraduel badem çeşididir. Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.
Badem Yetiştiriciliği Karlı mı? Badem yetiştiriciliği uzun vadede düşünüldüğünde, ortalama 5 yıl gibi bir sürede maliyetini fazlasıyla çıkartarak karlı bir yatırıma dönüşür. Ağaçları olumsuz etkileyen, değişken bir iklimle karşılaşılmadığı sürece her yıl üretiminizin ve buna bağlı olarak kazancınızın artması beklenir.
Badem fidanı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri