Yüksek ferritin düzeyleri çoğunlukla bir enfeksiyon, inflamasyon, tip 2 diyabet, metabolik sendrom ya da malign (kötü huylu) hastalıkları işaret eder. Ferritin değeri yükseldiğinde genellikle demir deposu olması gerekenden daha fazla doludur ve göğüs sıkışması, kalp çarpıntısı gibi önemli rahatsızlıklar oluşturabilir.
Ferritin Düşüklüğü Nelere Sebep Olur? Demir eksikliği kırmızı kan hücrelerinin üretimini, metabolizmayı ve hormon üretimini de etkileyebileceği gibi demir eksikliği anemisinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorundur. Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar; aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz, hipertiroidi, lösemi, diyabet, hepatit C'dir.
Ferritin düşüklüğü de kişide kansızlığa yol açar. Eğer kansızlık problemi uzun süredir devam ediyorsa kanser riski meydana gelebilir. Özellikle de 40 yaştan sonra görülen kansızlık için bu ihtimal daha yüksektir. Doktorların görüşlerine göre; demir eksikliği anemisi durumlarının derhal incelenmesi gereklidir.
Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder.
İlgili 19 soru bulundu
Demir hapları, kan yapıcı şuruplar ve vitamin takviyeleriyle ferritin eksikliği giderilebilir. Bazen sadece vitamin almak yeterli olmaz bu durumda da hastanın beslenmesine de dikkat etmesi kan yapıcı besinler, demir minerali içeren gıdalar tüketmesi önerilir.
Kalsiyum, magnezyum ve çinko minerallerinin alımını artırmak, uzun süren fiziksel egzersizler yapmak ve kahve çay tüketimini artırmak demir emilimini azaltır. Ferritin yüksekliği sorunu yaşandığında eğer kullanılıyorsa bir süre demir takviyelerine ara verilir ve kan bağışı yapılabilir.
Demir eksikliği veya demir supplementi kullanmak kilo alımına sebep olmaz. Aksine vücut tüm metabolik olaylar için oksijene ihtiyaç duyar. Eğer kişinin vücudunda oksijen yeterli değilse, enerji üretilemez, vücut yağları okside edemez.
Bu durumlar dışında lösemi ve lenfoma gibi kanserler, demir zehirlenmesi ve kişiye sık olarak kan transfüzyonu (nakli) yapılması gibi durumların varlığında da ferritin normalden yüksek olarak tespit edilebilir.
Demir ilacı kalori ihtiva etmez ve kilo aldırmaz. Asıl kilo aldıran kişinin demir ilacı yerine demir içeriyor diye pekmez gibi demirden ziyade bol bol kalori içeren ve kan şekerini bozan gıdalar tüketmesidir. Bu nedenle, demir ilacının kilo aldırdığına dair söylentiler yanlıştır.
İdeal saç gelişimi için ferritin düzeyinin 70 ng/ml olması gerekmektedir. Demir eksikliği olan her kişide saç dökülmesi görülmese de, genetik olarak yatkın kişilerde, demir depolarının boşalmasının, saçların dökülmesine neden olduğu kabul edilmektedir.
Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Genel olarak, anemi için ilk temas noktası, ilk değerlendirmeyi yapabilen ve daha fazla teşhis testi önerebilen bir aile hekimidir. Kansızlığın nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak, ileri değerlendirme ve tedavi için bir hematolog, gastroenterolog veya jinekoloğa danışılabilir.
Demir eksikliği olan kişiler sürekli olarak üşürler. Vücut ısıları her zaman düşüktür. Demir eksikliğinin bir diğer belirtisi ise baş dönmesidir. Baş dönmesiyle birlikte gözler kararabilir, bayılacak gibi hissedilir ya da sık sık bayılmalar görülebilir.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Ferritin aynı zamanda vücuttaki demir miktarının ne kadar olduğunu saptamak için de önemli bir protein kompleksidir. Bu sebeple emir eksikliği ve kansızlık gibi şikâyetlerle hastaneye başvuran kişilere ferritin testi yapılmaktadır. Böylelikle vücuttaki demir miktarı ve kapasitesi hakkında detaylı bilgi sahibi olunur.
Baş dönmesi ve baş ağrısı Konsantrasyon güçlüğü, hafıza problemleri ve unutkanlık. Solunum zorluğu ve nefes darlığı İştah kaybı ve kilo kaybı
B12 eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, sindirim sistemi sorunları veya B12 vitamini emilimini etkileyen durumlar nedeniyle oluşabilir. Demir eksikliği ise, vücutta yeterli miktarda demirin bulunmaması durumunda ortaya çıkar.
Maalesef fazla demirin vücutta atılımı ile ilgili bir mekanizma bulunmamaktadır. Demir ancak kanamalarla, sindirim sistemden dökülen epitelial hücrelerle, demir yüklü makrofajların dökülmesiyle vücutta kaybedilmekte. Başka bir demir atılım mekanizması bulunmamaktadır.
Ferritinin yükselmesine neden olabilen birtakım sağlık sorunları bulunur. Romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıklar, hipertiroidizm, lenfoma ve lösemi, kan nakli ve karaciğer hastalığı ferritini yükseltebilir. Bunun yanı sıra aşırı alkol kullanımı ve yüksek doz demir takviyeleri ferritinin yükselmesine yol açabilir.
Ferritin Testi İçin Hangi Numune Kullanılır? Bu test, küçük bir kan örneği alınarak yapılır. Bu test için gerekli numune doktorunuzun önerisine göre aç yada tok olarak alınır.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri