Darius döneminde, gerçekleşen isyanlar bastırılmıştır. Yine bu dönemde, Makedon Kralı Büyük İskender'in Persler üzerine başlatmış olduğu Asya Seferi sırasında gerçekleşen bir savaşı Persler kaybetmiş ve M. Ö. 330 yılında Pers İmparatorluğu, Büyük İskender tarafından yıkılmıştır.
Persler ya da Farslar (Farsça: فارس) günümüzde İran toprakları içinde bulunan İrani topluluklardandır. Günümüzde Farslar tarafından kurulmuş bir devlet vardır. O da İran İslam Cumhuriyeti'dir.
Darius döneminde Pers İmparatorluğu'na Büyük İskender son vermiştir.
Yani anlaşılacağı üzere Farslar Müslüman olmadan önce bu isimle bilinmekteydiler. Günümüz İranlıların ataları olarak kabul edilirler. Antik İran'da kurulan en önemli iki imparatorluk Ahamenişler ve Sasaniler, Persler tarafından kurulmuştur.
Savaş sonunda Pers ordusu, Yunanlıları mağlup ederek savaştan zaferle ayrıldı (MÖ 480)40. Kara savaşından zafer elde eden Pers kralı, Yunanistan'ı tamamen işgal etme düşüncesiyle ilerleyişine devam etti. İki ordu Salamis'te tekrar bir deniz muhaberesinde karşı karşıya geldi.
İlgili 35 soru bulundu
Ölümsüzler normal piyadeye oranla daha düzenli, daha iyi eğitim almış, güçlü, acımasız ve korkunçtular. 300 Spartalı filminde Pers Ölümsüzleri, tamamen siyah giyinen, korkutucu demir maskeler takmış bir biçimde tasvir edilmiştir. Buna rağmen Yunanlıları Pers Ölümsüzleri de durduramadı.
Pers dini, Zaratuştra ya da Zerdüşt adını taşıyan düşünürün adına istinaden Zerdüştlük olarak adlandırılmıştır. İÖ 7-6. yüzyıllar arasında ortaya çıkmış olan bu din, İbranilerde olduğu gibi tanrıyı tek varlık olarak kabul etmiştir.
İsimleri ilk kez M.Ö. IX. yüzyılın ortalarına tarihlenen çivi yazılı belgelerde geçen Persler, bugünkü İran coğrafyasının en eski kavimlerinden birisidir. Büyük Kyros liderliğinde güç kazanan Persler, M.Ö. 550'de İran'daki Med Krallığı'nı yıkmış ve Pers İmparatorluğu'nun temellerini atmışlardır.
- İran medeniyetinin temsilcileri olan Med ve Persler bu kavimleri meydana getirir. - İlk çağlarda, İran'da kurulmuş olan iki büyük devlet Medler ve Persler olarak karşımıza çıkmaktadır. - Persler'de ülke sartaplığa (illere, eyaletlere) ayrılmış ve her ile satrap adı verilen bir askeri vali atanmıştır.
Heredot, burada yaşanan muharebenin tarihin en kanlı çatışmalarından birini olduğu söylüyor. Bin kişilik Sparta ordusu üç gün boyunca savaşmış ve 20 bin Pers askerini yok etmiştir.
ve Pers-Fars kimlikli Samanoğulları ile Büveyhoğulları yerel hanedanlıkları dışında İran siyasi tarihi boyunca Fars kimliğini taşımış iki devlet kurulmuş tur: Pehlevî devleti (1925-1979) ve İran İslâm Cumhuriyeti (1979'dan günü müze).
Filmin izleyicilerle buluşmasını sağlayan Frank Miller'ın aynı adlı çizgi romanı, MÖ 480 yılında Antik Yunan'da meydana gelen olaylardan ilham alınarak hazırlandı. Yine de film tarihsel bilgi vermek için çekilmedi. Bu da filmdeki olayların tamamen doğru olmadığı anlamına geliyor.
İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır. İranlı olarak tanımlanan halklar genellikle İran dillerini konuşmaktadırlar.
Urartulardan sonra kurulan ve Mezopotamya'da bulunan medeniyetlerden biri olan ve Guti kökenli olan Babiller, Aryen kökenli olan Med toplulukları ile birleşerek Asurlulara saldırmışlardır. Bu saldırılar sonucu imparatorluk daha fazla direnememiş ve M.Ö 625 yılında çökmüştür.
“Burada ilk dünya imparatorluğundan söz ediyoruz. Pers İmparatorluğu bir Afro-Avrasya imparatorluğuydu çünkü Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarına ait bölgeleri kapsıyordu.” Antik Persler Kimdi? Antik Persler, MÖ 2. binyılın sonlarında muhtemelen Kafkaslar veya Orta Asya'dan İran Platosu'na göç eden bir Hint-İran halkıydı.
Persler, Büyük Kyros ile İran'dan başlayarak Avrupa'ya ve buradan da Hindistan'a kadar uzanan İmparatorluktur. Perslerin diğer adı Aryan olarak da bilinmektedir.
Hemen ardından tahta çıkan II. Kambises Mısır'ı fethederek 27. Hanedanlığı kurdu. Kambises'in daha da ilerleyerek Etiyopya'yı ve batıda ise Kartaca'yı alma planları boşa çıkmışsa da halefi I. Darius doğuda İndus Vadisini fethedip batıda Tuna'yı geçerek Pers İmparatorluğu'nu en geniş sınırlarına ulaştırdı.
MÖ. 628 yılında dünyaya geldiği kabul edilir. Zerdüşt'ün yaşadığı dönem İran dinî inanışlarından etkilenmiş olsa da yeni getirmiş olduğu inanç sistemi, halkın inançlarında köklü yenilikler ortaya koymuştur. Zerdüşt öğretilerine göre; en büyük tanrı Ahuramazda'dır. Görünen ve görünmeyen evrenlerin yaratıcısı odur.
Satraplık, İran medeniyetinde ülke topraklarının ayrıldığı idari birimlere (eyaletlere) verilen ad veya Persler'in valilik atamaları olarak da adlandırabileceğimiz sistemdir. Pers imparatorluğu mutlakiyetle yönetilmiştir. Pers hükümdarının yetkileri sınırsız olup istekleri kanun niteliği taşımıştır.
Zerdüşt kelimesi, muhtemelen Avesta dilindeki yaşlı anlamına gelen zareta ile, deve anlamına gelen ustra kelimelerinden türetilmiştir. Anlamı yaşlı develere sahip olan kişidir. Aynı zamanda ismin ilk bölümünün Avesta dilinde sarı anlamına gelen "Zaray"dan gelme olasılığı da bulunmaktadır.
Sparta, Peloponez Savaşı sırasında (MÖ 431 ile 404 arası) Atina'nın başlıca düşmanıydı ve bu savaştan zaferle çıktı. Sparta şehir devleti siyasi bağımsızlığını MÖ 146'da Roma'nın Yunanistan'ı fethine kadar sürdürmesine rağmen, MÖ 371'de gerçekleşmiş Leuktra Savaşı, Sparta hegemonyasını sona erdirdi.
Dolayısıyla kentin savunulmasında bu güce güvenilmiştir. Şehir devleti zaman içinde çok güçlense de her türlü lüks yasaklanmıştır. İşte bu tarihi halkın konuştuğu Tsakonika dili günümüzde Avrupa kıtasında konuşulan en eski dillerden biri olma özelliği taşıyor.
Muharebe, Sparta kralı I. Leonidas'ın komutasındaki Grek şehir devletleri ittifakı kuvvetleri ile I. Serhas komutasındaki Pers kuvvetleri arasında cereyan etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri