Fonksiyon Elektrik Stimülasyonu (FES): Sinirsel kontrolü bozulmuş çizgili ve düz kasların fonksiyonel hareketi gerçekleştirmek amacıyla elektrik akımı ile uyarılmasıdır.
Fonksiyonel Elektrik Stimülasyonu (FES)
Sinirsel fonksiyonu bozulmuş paralize kasların fonksiyonel, yararlı bir hareketi gerçekleştirebilmeleri için elektrik akımı ile uyarılmalarıdır. FES fonksiyonu arttıran spesifik bir etkiye sahiptir fakat direkt olarak fonksiyon kazandırmaz.
Kronik Sinüzit: FESS, kronik sinüzit gibi sinüslerdeki iltihaplanmanın neden olduğu tekrarlayan enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Bu durumda, sinüslerdeki drenaj kanalları tıkalıdır ve hastalığın tekrarlamasına neden olur. Polipler: Burun ve sinüslerde oluşan polipler, solunum problemlerine neden olabilir.
Faradik akım, elektriksel stimülasyonun bir türü olarak kullanılan bir fizyoterapi yöntemidir. Bu yöntemde, düşük frekansta dalga formuyla değişen elektrik akımları cilt yüzeyinden geçirilir.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Fonksiyonel elektrik stimülasyonu (FES) 30-45 dakika sürer. Felçli hastalarda omuz düşmesini önlemek için devamlı kasılma oluşturan elektrik stimülasyonları 45-100 dakika uygulanabilir.
TransKutaneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS)
Frekansı 1-200 Hz, şiddeti 0.1-120 mA, atım süres, 50-400 mikrosaniyedir. Çoğunlukla pille çalışan, küçük taşınabilir cihazlar tercih edilmekle birlikte, FTR ünitelerinde büyük cihazlar da kullanılabilir.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Faradik Akım: Asimetrik bipolar alternatif bir akımdır. Motor sinirleri stimüle ederek o sinirin inerve ettiği kasta kontraksiyon meydana getirirç . Sinirden yoksun bir kasta kontraksiyon meydana getiremez Akım geçiş süresi ve şiddeti yeterli değildir. Vazodilatasyon amacı ile kullanılamaz.
Faradik akım: Yüksek voltajlı bir indüksiyon akımıdır. Atrofiyi önlemede, vazodilatör olarak trofik bozuklukların tedavisinde kullanılır. Denerve adalelere tesir etmez. Kesikli galvanik akım: Dinlenme anında ters yönde bir akım geçiyor.
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, tendon transplantasyonlarında hangi kasın ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Fonksiyonel Elektrik Stimülasyonu (FES), sinir sistemi hasarı veya kas zayıflığı gibi durumların neden olduğu hareket kısıtlılığını aşmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu teknikte, düşük seviyede elektrik akımları kullanılarak kasların kasılması sağlanır, böylece hareket yeteneği artırılır.
Ödem tedavisinde, iskemik deri ülserlerinde, hiperhidroziste, mantar enfeksiyonlarında, gut artritinde, bursit, tendinit gibi hastalıklarda, denerve kasın uyarılmasında kullanılmaktadır.
Faradik akımdan üretilen Schwelistrom tipi akım kaslara elektrojimnastik yaptırmak amacıyla kullanılır. Düz kasları direkt veya indirekt yolla uyarır. (Damar ve barsak duvarı gibi) • Mekanoreseptörleri uyararak bu etkiyi gösterir. Normal kasları indirekt yolla, yani motor sinir yoluyla uyarır.
Boynun ön bölümüne, göz üzerine, göğüs kafesi ve kalbin yakınına, variköz damarlar ile açık yara üzerine elektrot uygulaması kesinlikle yapılmamalı. Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı.
25 Kasım 1925 tarihinde mecliste kabul edilen 671 No'lu "Şapka İktisası Hakkında Kanun" ile TBMM üyeleri ve memurlarına başlık olarak şapka giyilmesi zorunluluğu getirildi ve Türk halkı da buna aykırı bir alışkanlığın devamından men edildi. Kanun, 28 Kasım 1925 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tedavi süresi 20-30 dakikadır. Tedavi Edici Etkileri: Analjezik etkisi vardır. Kas kontraksiyon etkisi vardır ancak faradik akım denerve kası kastırmaz.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Faradik Akım;
Frekansı 50-100 Hz, birbirine eşit olmayan iki fazdan oluşur. Tek yönlüdür. Elektrostümülasyon amaçlı, inaktivite atrofilerinde duysal ve motor sinirleri uyararak kaslarda tetanik kasılmalar oluşturur. Kısa süreli olduğu için denerve kası uyarmaz.
Başlangıç tedavisi için 15-20 dakikalık bir TENS uygulaması yeterlidir (Baxter ve McDonough, 2007). Kaslarda kasılma oluşturmak için uygulanan elektriksel uyarım NMES olarak tanımlanmaktadır.
Tedavi süresi akım şiddeti, ilaç solüsyonunun özelliklerine bağlı olmakla birlikte, 15-30 dk arasıdır. Uygulamadan sonra pedler temizlenmelidir.
TENS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TENS sakral bölgeden sinirlerin geçtiği alana düşük dozda elektrik akımı uygulanarak yapılır. Tedavi için basit bir pilli cihaz (TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır.
Tens cihazı tavsiyesi olarak Respirox RTC-PRO veya Comfort Plus R-C4A modellerini önerebilirim. İkisi de oldukça başarılı sonuçlar veren ve geniş kullanım alanına sahip olan cihazlardır. Ayrıca bu cihazlar, şarj edilebilir olmaları sayesinde pil masrafından da kurtulmanızı sağlar.
Elektroterapi de en sık kullanılan ajanlarından biri ''TENS''tir. Türkçe açılımı ''Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı'' anlamına gelir. Küçük elektrotların deriye yerleştirildiği ve düşük yoğunluklu akımın uygulandığı bir ağrı yönetim tekniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri