Kişinin örgütün faaliyeti kapsamında, hiyerarşik yapıya dahil bir şekilde, “abi” “abla” denilen mahrem imamlarının görevli bulunduğu evlerde veya yurtlarda kalması durumunda silahlı terör örgütü üyeliği suçu kapsamında değerlendirilmektedir.
Silahlı örgüt, 5237 sayılı yürürlükteki Türk Ceza Kanunu'nun 314'üncü maddesinde düzenlenmiştir. Anılan Kanun'un ilgili maddesine göre, silahlı terör örgütüne üye olan kişi hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir. Kişi hakkında, bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz.
Silahlı terör örgütü suçunun unsurlarına TCK'nın 314. maddesinde yer verilmiştir. Yukarıda izah edildiği şekilde örgüt kurma, yönetme ya da üye olma, amaç suç bakımından hazırlık hareketi niteliğinde somut tehlike suçudur.
“(1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.
İlgili 27 soru bulundu
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır. gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
Sadece 2020 yılının ilk on bir ayında 11 bin 777 FETÖ operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda gözaltına alınan 26 bin 873 FETÖ şüphelisinden 2 bin 654'ü tutuklandı. 164 FETÖ'cü de denizde yakalandı. 281 darbe davasında ise 4 bin 500 sanığa ceza yağdı.
Kanuna 1 yıl veya daha az süreli hapis cezaları para cezasına çevrilebilir. Bu durumun bir istisnası bulunmaktadır. Suç tanımında hapis cezası ile adlî para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hallerde, hapis cezasına hükmedilmişse; bu ceza artık adlî para cezasına çevrilmez.
Kasım 2021 itibarıyla, darbe girişimine ilişkin açılan 289 davanın tamamı karara bağlanmış; bu kapsamda 1224'ü ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 1103'ü müebbet hapis cezası almak üzere toplam 3838 kişi hapis cezasına çarptırılmıştır.
Alo 140 Terör İhbar Hattı”nın kullanımını ve bilinirliğini arttırmak amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğümüzce daha önceden “Alo 140 Sunucular”, “Alo 140 Ünlüler” isimleri ile yayınlanan kamu spotlarına ek olarak “Alo 140 Duyarlı İşçi” ve “Alo 140 sırt Çantası” isimleri ile (2) ayrı Kamu Spotu hazırlanarak www.rtuk.gov.tr ...
İkincisi ise şudur: Kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak ister ancak yapılan yargılamada kişinin suçsuz olduğu anlaşılır. Bu durumda kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak istemiş olsa bile suçsuz olduğu anlaşıldığı için beraat kararı alır. Bu nedenle etkin pişmanlık kabul edip beraat kararı alan vardır.
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları, mahkûmiyet olarak değerlendirilemeyeceği ve gerekli denetim süresi içerisinde şartlar sağlandığında hiç suç işlenmemişçesine etki doğuracağından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memuriyete engel teşkil etmeyeceklerdir.
4 yıl 2 ay ceza alan hükümlüler 2023 yılında kapalı cezaevi infaz kurumuna gönderilmektedir. 1520 güne tekabül eden bu ceza için indirim oranı 1/2 olmaktadır. 1520/2 oranından 760 gün ceza süresi bulunmaktadır. Hükümlü denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanıyor ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmaktadır.
Kapalı Cezaevinde Örgütten Ayrıldığı Tespit Edilen Hükümlü Açık Cezaevine Geçebilir. (Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2019/3474 E. , 2021/6464 K.) Açık cezaevine doğrudan alınacak hükümlüler, yönetmeliğin 5. maddesinde sayılmış olup “terör suçları ve örgüt faaliyeti kapsamında” işlenen suçlar hariç tutulmuştur.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Bu terör örgütünün amacı, cemaat oligarşisine dayanan totaliter bir devlet düzeni kurmak ve uluslararası düzeyde etkili bir siyasi ve ekonomik güç haline gelmektir. Örgütün lideri, ABD'nin Pensilvanya Eyaletinde bulunan Fetullah Gülen'dir.
Fethullahçılar veya Türkiye Cumhuriyeti tarafından kullanılan yaygın adıyla FETÖ, Fethullah Gülen'in telkinleri ile bir araya gelen insanların oluşturduğu, 1960'ların sonunda İzmir'de ortaya çıkan Said Nursi temelli öğretiye dayalı İslami bir cemaat ve istihbarat örgütüdür.
Silahlı terör örgütü üyeliği suçu sebebiyle yargılama yapma görevi asliye ceza mahkemesine aittir. Fakat, FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması silahlı terör örgütünün gerçekleştirdiği faaliyet, ağır ceza mahkemesinde yargılanmayı gerektiren bir suç tipi ise görevli yargı organı ağır ceza mahkemesi olacaktır.
Adi Suçlardan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan kişinin yatarı nedir? Sanığa verilen ceza 2 yıl 6 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 1 YIL 3 AY 0 GÜN HAPİS cezasıdır.
Sanığa verilen bu cezadan şartlı tahliye süresi çıkarıldığında yatarı 1 yıl 4 ay 1 gün hapis cezası olmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ifadesine göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan kişiler ile verilen hapis cezasının süresine bakılmaksızın affa uğramış olsa dahi maddede sayılan suçlardan mahkûm olan kişiler devlet memuru olamamaktadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '15 Temmuz darbe girişiminden bugüne kadar 38 bin emniyet mensubunu ihraç ederek teşkilatı FETÖ gölgesinden tamamen arındırdık. ' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitimi Merkezi 6.
O tarihten bu yana da örgüt mensuplarının deşifresine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Bu kapsamda Türkiye genelinde 675 bin 36 kişiyle ilgili işlem yapıldı. Bu kişilerden 559 bin 322'si hakkında yargı süreci tamamlanırken, 115 bin 714 kişiyle ilgili soruşturma ve kovuşturma süreci devam ediyor.
Silahlı terör örgütüne üye olma suçu TCK madde 314 de düzenlenmiştir. Buna göre silahlı örgüte üye olan kişi 5 yıldan 10 yıla hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak örgütün silahlı terör örgütü olması durumunda Terörle Mücadele Kanunu madde 5 gereğince verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri