Çiğköfte, içeriğinde bulunan baharat ve bulgur nedeniyle gaz yapma özelliğine sahip olan bir besindir. İçerisinde bakteri oluşma riski de göz önünde bulundurulduğunda, emziren annelerin çiğköfte tüketmesi uygun değildir. Emziren annenin çiğköfte tüketmesi gaz sorununa neden olacak ve bebeği huzursuz edecektir.
Sucuk, salam, sosis gibi çiğ et türevleri de doğru koşullarda üretilmediğinde ya da saklanmadığında bakteri içerebilir ve hem anneyi hem de bebeği rahatsız edebilir. Çiğ köfte gibi bakteri oluşuma çok açık besinler de tercih edilmemeli çok isteniyorsa bunları evde yapmayı denemeli.
* Etsiz çiğ köftelerde ise katkı maddeleri bulunduğu için (çin tuzu,et bulyon vb.) bir cok hastalığa yol açabilir. Bu yüzden gebelikte etsiz çiğ köfte dahil her türlü gıda katkı maddesi bulunan besinden uzak durulmalıdır. * Emzirmede sütün tadını değiştirebilir.
Protein yönünden zengin olduğundan; haftada 3-4 adet yumurta, her gün et, tavuk, balık, köfte, etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketilmelidir.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Bilimsel açıdan sushinin hamilelikte yasaklanması ile ilgili bir veri olmasada yukarıda söz edilen potansiyel riskler nedeni ile hamilelik sırasında sushi yenilmemesi idealdir. Pişmiş deniz ürünleri kullanılan ya da sadece sebzeler ile yapılan vejeteryan sushiler ise yenilebilir.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Annenin emzirme sürecinde çiğköfte yiyip yiyemeyeceği de merak edilen sorular arasındadır. Çiğköfte gibi baharat oranı fazla olan besinler, bakteri oluşumuna çok müsaittir. Bu nedenle emziren annelerin dışarıdan çiğköfte alması tavsiye edilmez.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Emzirme sırasında da ek gıda döneminde de tüketildiğinde gaz yapıcı içeriği ile rahatsızlık veren lahana eğer doktor onayı ile tüketilecekse patatesle pişirilip yenebilir.
Diğer yandan, anne sütü bebeğin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve bağışıklık sisteminin oluşumu ve gelişimine yardımcı olması nedeniyle hastalıklara sebep olmak bir yana anne sütü alan bebeğin kolay kolay rahatsızlanmasının önüne geçiyor. Ayrıca, emziren annenin bir şeyler yemesinin herhangi bir sakıncası yok.
Etsiz çiğ köftedeki tehlike: Çin tuzu
Ayrıca Çin tuzu, hamilelerde plasenta bariyerini geçebilir ve dolayısıyla anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalır. Bu nedenle güvenilir markaları ve paketlenmiş olanları tercih edin.
Bir diğer bilimsel gerçek ise; yeterli miktarda su tüketen emziren annelerin bebeklerinde daha az gaz sorunu yaşandığıdır. 6 aya kadar olan bebeklere anne sütü dışında hiçbir şey verilmemesi öneriliyor. Ancak şiddetli sancı dönemlerinde az miktarlarda da olsa rezene çayı tüketilebilir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Anne yeterli ekmek yemezse yetersiz karbonhidrat aldığı için sütü azalır ve bebeğe yetmeme riski yüksek olur. Ayrıca yetersiz ekmek tüketimi yetersiz lif alımına yol açacağı için bebekte de annede de sindirim sistemi problemleri oluşmasına meydan verir.
2-3 dilim tam buğday ekmeği ; ekmek yerine pilav veya makarna tercih edilebilir.
Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltıyor. 'Çok fazla su içersem sütüm bol olur' anlayışı doğru değil. Aşırı su içme çok süt üretileceği anlamına gelmiyor. Emziren anne susadıkça içmeli.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Doğru: Bazı besinler anne sütünün tadını değiştirir.
Sarımsak, acı biber, soya sosu gibi güçlü aromalara sahip besinler sütün tadını değiştirebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri