Fezleke, herhangi bir konuda verilen kararın kısa bir özet haline getirilmesidir. Sözcük kökeni bakımından Arapça'dan gelmiştir. Fezlekeler genellikle halk tarafından, gazete, radyo ve televizyonlardan duyulmaktadır.
Fezleke genel olarak hukuk ve hukuk ile doğrudan veya dolaylı olarak bağlı alanlarda kullanılan bir ifadedir. Bir kişi biri hakkında olan olayı veya konuyu fezleke olarak vermek isterse olayı kısaltıp özet olarak yazmalıdır. Herhangi bir mahkemede dava ya da karar ile ilgili metinlerin de özetine fezleke diyebiliriz.
Arapça Fezleke'nin devamı niteliğindeki Türkçe Fezleke 1591-1654 arasındaki olayları anlatan bir Osmanlı tarihidir. Olayların kronolojik sıralamasının ardından her yılın sonunda o yıl içerisinde ölen devlet adamları ve bilginlerin yaşam öykülerinden ve yapıtlarından da kısaca söz eder.
Fezleke, genellikle olayın tüm yönlerini içeren ayrıntılı bir rapor özetidir. İçeriği, suçun ne olduğunu, suçun işlendiğine dair delilleri, suçun işlenme şeklini, tanıkların ifadelerini, olay yeri bulgularını ve diğer önemli bilgileri içerir.
Fezleke-i Târihi Osmânî, Ahmet Vefik Paşa'nın yazdığı, ilk baskısı 1869'da (kimi kaynaklara göre 1863/1864) yapılan bir tarih kitabıdır. Eser, 36 yıl boyunca Osmanlı rüştiyelerinde (orta dereceli okullarda) ders kitabı olarak okutulmuştur.
İlgili 26 soru bulundu
“Bir olayın, meselenin veya raporun esas noktalarını ve sonucunu açıklamak üzere hazırlanan özet veya kısaltma” anlamına gelen fezleke terimi, Osmanlılar'da resmî bir evrak türü olmaktan ziyade bu tür hulâsaları ifade etmek için kullanılan genel bir tabirdir.
Soruşturmacı tarafından, soruşturma tamamlandığında bir “Soruşturma Raporu” (diğer adıyla Fezleke) düzenlenir.
1-ADLÎ (KOVUŞTURUCU) POLİS
tutmak, doktor raporlarını almak ve tüm bu evrakların özeti niteliğindeki “fezleke”yi hazırlayarak kanûnî süre dolmadan olayı adlî mercîlere intikâl ettiren polistir.
Kanunda öngörülen istisnai hallerin dışında polisin fezleke düzenleyip mahkemeye vermesi bugün için kabul edilemez.
Savcılık kurumunun yapısı ve özellikleri
Astlar kurum içinde üstten emir alırlar. Ancak bu bağlılık mutlak bir itaat anlamına gelmemektedir.
Kâtib Çelebi'nin en tanınmış eserlerinden biri olan çalışma, 17. yüzyıl Osmanlı tarihidir. “Fezleke” olarak adlandırılması eserin içinde değil, Kâtib Çelebi'nin bir başka eseri olan Tuhfetü'l-Kibâr'dadır.
Fezleke, tarihi bir ansiklopedi olma özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda kendinden önce kaleme alınmış eserlerden de bahsetmektedir.
"OSMANLI BİYOGRAFYA GELENEĞİNDE KÂTİB ÇELEBİ'NİN FEZLEKE'Sİ".
Fezleke:
Eser 1592 senesinden başlayarak, 1654 tarihine kadar geçen olayları ihtiva eder. Atıf Ef. kütüp., nr. 1914'te bulunan yazmanın başındaki bir çok sahifeler Kâtib Çelebi'nin el yazısıdır.
Cumhuriyet savcısının konuyu ilgilendiren ancak ceza davası niteliği taşımadığı için hukuk mahkemelerinde görülecek olan davayı açtığı belge.
KYOK olarak adlandırılan karar kovuşturmaya yer olmadığına dair karardır. Bu karar aynı zamanda takipsizlik kararı olarak da bilinmektedir. Şüpheli kişi hakkında başlatılan soruşturma neticesinde Cumhuriyet Savcısı yeterli şüphe oluşmasını sağlayacak delile ulaşamadığında bu kararı verebilir.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez. Ancak, durum Adalet Bakanlığına derhal bildirilir.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
İfade alma ile ilgili kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı yetkiliyken, sorgu yapılmasında hakim veya mahkeme yetkilidir. Bu ayrım dışında ifade ile sorgu sırasında yapılan işlem ve eylemler aynıdır.
Görev ve yetkiler
Madde 6 - Soruşturma işlemleri, Cumhuriyet savcısının emir ve talimatları doğrultusunda öncelikle adlî kolluğa yaptırılır. Adlî kolluk görevlileri Cumhuriyet savcısının adlî görevlere ilişkin emirlerini gecikmeksizin yerine getirir.
Suç işlenmesini önlemeye çalışan kolluğa idari kolluk; suç işlendikten sonra harekete geçerek suçluyu ve kanıtlarını ele geçirmeye çalışan kolluğa adli kolluk denir.
Soruşturma aşamasında yapılan tüm usul işlemleri gizlidir (CMK m.157). Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya polis, jandarma vb. kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir.
Genel yapılandırma. Adli kolluk ve İdari kolluk kavramını göz önüne aldığımız takdirde Türkiye'de 4 dört adet kolluk kuvveti bulunur. Bunlar Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü dır.
İdari kolluk kuvvetleri ve adli kolluk kuvvetleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Adli kolluk idare ve yönetimi Türkiye İç İşleri Bakanlığına Bağlıdır.
Fezleke düzenlenirken dikkat ve özen gösterilmeli, tarafların kimlik ve adres- telefon bilgileri özellikle TC kimlik numarası mutlaka yazılmalı, fezlekenin olay kısmında, öncelikle olayın hangi tarih ve saatte, nasıl haber alındığı belirtilmeli, daha sonra ayrı bir "paragraf"ta olayın kısaca özeti ve esasa etkili ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri