Karbonat eridikten sonra birkaç damla bulaşık deterjanı ilave edin ve karıştırın. Boş sprey şişesine koyacağınız bu karışımı yatak ve yastıkların sarı bölgelerine püskürtün ve bekletin. Daha sonra bez yardımıyla silin ve ıslak bölge kuruduktan sonra süpürgeyle çekin.
Yıkama makinesine bir fincan oksijenli su ekleyin ve normal yıkama programında yıkayın. Bir fincan limon suyunu bir fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. Yaklaşık 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın.
Yıkanmamış bir yastık ölü deri hücreleri, ter, bakteri, toz akarları ve hatta küfle dolu olabilir. Tüm bu etkenler yastık kılıflarının sararmasına neden olabiliyor. Sararmış yastık kılıfları nasıl beyazlatılır merak ediyorsanız bunun için çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal ürünler kullanmanıza gerek yok.
Sarı lekelerin üzerine konan karbonat ve oksijenli su iyice köpürdükten sonra karbonatın kuruması beklenmelidir. Ardından kuruyan karbonat yatak üzerinden süpürülür ve lekeler çıkana kadar tekrarlanır. İsteyenler oksijenli su yerine çamaşır sodasını da tercih edebilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Önceden kalan idrar lekesi ise ve yeni oluşan ve fazlalığını aldığınız idrar lekesinin üzerine lekeyi kapatacak şekilde karbonat döküp bir gece bekletin. Bir gün sonra karbonatlı kısmı süpürgeniz ile alın ve yine karbonat ve oksijenli suyu karıştırıp bu karışımla nemli hale getirdiğiniz bez ile yatağınızı silin.
Bunun için ilk olarak temizlikte kullandığımız kovaya ılık su koyun. Ardından ılık suyun içerisine 2 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyin. Mikrofiber bezi sirkeli suya batırıp çıkardıktan sonra bu bezle yatağınızdaki sararmış yerleri silin. Sarartı lekelerinin temizlendiğini göreceksiniz.
Leğenin içine sirkeyi ve oksijenli suyu aktarın. Ardından leğene yastığı koyduğunuzda taşmayacak miktarda su koyun ve malzemeleri güzelce karıştırıp yastığı bu karışıma bastırın. Yastığı bu şekilde en az 2-3 saat bekletin. Yastığın tüm lekeli bölgelerinin suyu çektiğinden emin olun.
Boraks ise antibakteriyel yapısı ile yastıklarda tam bir hijyen oluşturur. Bu suyun içerisinde bekleyen yastığı çıkarın ve suyunu süzdürdükten sonra çamaşır makinesine koyun. Deterjan gözüne ihtiyacınız kadar deterjanı koyduktan sonra ön yıkamalı olacak şekilde makineyi çalıştırın ve yastığı yıkayın.
Makinaya attığınız yastığın üzerine veya makina bölmesine ;iki yemek kaşığı karbonat, yarım çay bardağı beyaz sirke,2 yemek kaşığı Çamaşır sodası, yumuşatıcı veya kullandığınız bir deterjan olabilir. Güneşte güzelce kurulamayı unutmayın.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Elyaf yastıkların tümü, aksi belirtilmediği müddetçe 30, 40 ve 60 derece sıcaklıkta yıkanarak, lekelerinden arındırılabilirler.
Yün yastıkları yıkarken kısa süreli programda yıkamalısınız. Yünlülere özel deterjanla yıkamanız gereken bu yastıkları elde de yıkayabilirsiniz. Elyaf yastıklar: Elyaf yastıklar normal yıkama ayarında yıkanmalıdır. Yastığın etiket bilgilerini kontrol ederek 40 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Sarı leke oluşan yeri nemlendirip üzerine biraz mısır nişastası dökün. Ardında lekenin üstüne beyaz ve temiz bir kumaş serin. Daha sonra uygun sıcaklıktaki ütüyü lekenin üzerinden gezdirin. Bu şekilde kolayca sarı lekenin üstesinden gelebilirsiniz.
Yatağın kalitesinden bağımsız olarak zamanla sarımsı lekeler görünebilir. Bu lekeler kumaşa geçen terimizden kaynaklanmaktadır. Ayrıca güneşe maruz kalmak sarı lekelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Zamanla, üründeki alüminyum ve terinizdeki tuz, sarı bir ter leke oluşturur ve bunun normal yıkamayla giderilmesi zorlaşır.
Sıradan bir yıkama işlemi için her zaman kullandığın çamaşır deterjanından bir su bardağı kadar ekle. Yastıklarının aşırı derecede beyaz olmasını istiyorsan deterjana ek olarak 1 su bardağı toz bulaşık makinesi deterjanı, önerilen miktar kadar çamaşır suyu ve yarım su bardağı boraks ekleyebilirsin.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor.
Yastık kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı ise yastık türleri arasında değişkenlik gösterebilir. Genellikle yastıkların 30 derece gibi düşük sıcaklıklarda yıkanması tavsiye edilir. Yastığınızı temizlerken doğru yıkama programını seçtiğinizden de emin olmanız gerekir.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
Bu lekeleri temizlemek için sirke ve oksijenli su yeterli. Ancak beyaz olmayan yastık ve yorganlar için oksijenli su kullanmamalısınız. Lekeli yastık ve yorganlarınızı makinenize yerleştirdikten sonra makinenin içine yarım su bardağı sirke ve 1 su bardağı oksijenli suyu eklemeniz yeterli.
Kocaman bir leğenin içine elyaf yorganı yerleştirin. İçine sıcak su doldurup beyaz sabunla sarı lekelerin olduğu yerleri çitileyin. Arından ayaklarınızda çitilediğiniz yerleri bastırın. Üzerine biraz beyaz sirke dökün ayaklarınızla çitilemeye devam edin.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Bir çay bardağı boraks, yarım su bardağı limon suyu ve yarım su bardağı suyu birlikte karıştırın. Karışımı klozetin her yerine gelecek şekilde dökün. Birkaç saat beklettikten sonra fırçayla durulayın.
Deri yatak başlıklarını temizlerken arap sabunu veya beyaz sabun kullanabilirsiniz. Bir kova suyun içerisine az miktarda arap sabununu karıştırarak bu karışımı bir bez yardımıyla deri yatak başlığınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri