Rahimden parça alınması sonrası, birkaç gün süreyle ağrı veya karın bölgesinde şişkinlik olabilir. Bu normaldir ve birkaç gün içinde geçer. Eğer ağrı ve şişkinlik birkaç gün içinde azalmaz veya şiddetlenirse, doktorunuza danışın.
Rahimden Parça Alındıktan Sonra Kanama
Rahimden parça alındıktan sonra hafif kanama ve kramp yaşanması normaldir. Bu durum genellikle birkaç gün içinde geçer.
Alınan doku örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Rahim içi biyopsisi işlemi tamamlandıktan sonra hasta eve dönebilir. 1 hafta boyunca lekelenme tarzında hafif kanamaların oluşması mümkündür. Bu nedenle cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.
Kolposkopi işleminden sonra kasık ağrısı görülmemektedir. Ancak kolposkopik biyopsi olan hastalarda hafif kasık ağrısı yaşanabilmektedir.
Biyopsi alınmış ise cinsel ilişki için yaklaşık 10 gün beklenmelidir. Ayrıca; biyopsi sonrası lekelenmeler görülebilir ancak tüm bunlar geçicidir. Rahim ağzı kanseri şüphesi var dediler.
İlgili 37 soru bulundu
Tiroit biyopsi sonrasında biyopsi yapılan bölgede çok hafif bir ağrı ve hafif ödem görülebilir. Klasik ağrı kesicilerle bu ağrı rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Hastanın biyopsiden sonra iki gün süreyle, ağrı olursa ağrı kesici kullanması önerilmelidir.
Her yarada olduğu gibi cerrahi yaraların da temiz tutulması iyileşme süresini olumlu etkiler. Eve döndüğünüzde sıklıkla duş şeklinde yapacağınız bir banyo ile yaranızı temiz tutabilirsiniz. Yara yerinin sabunlamanıza gerek yoktur, su yeterli olacaktır.
Kolposkopi sonucu
Rahim ağzı kanserine yol açabilecek lezyonların olup olmadığı bu biopsiler sonucunda ortaya çıkar. Biopsi sonucunda düşük dereceli lezyonlar çıkarsa (LSIL veya CIN1) genelde takip önerilir. Yüksek dereceli lezyonlar çıkarsa (HSIL veya CIN2 CIN3) leep / konizasyon önerilir.
HPV testinin pozitif olması kolposkopi işleminin en sık nedenidir. Çünkü HPV rahim ağzı kanserine neden olan virüstür. Human Papillomavirus (HPV), en sık görülen cinsel yol ile bulaşan hastalıktır.
Hastada klinik olarak şüphelenilen hastalık, patolojik incelemeler sonucu ekarte edilebilir. Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Endometrial biyopsinin yapılmasının amacı oluşan kanamanın nedenlerinin ortaya çıkarılması içindir. Yapılan biyopside herhangi bir hücrenin anormal olup olmadığının incelenmesi için tercih edilmektedir. Kadın düşük yaparken veya yaptıktan sonra alınan parçanın doku örneği ile bu işlem ortaya çıkabilmektedir.
Kalın iğne biyopsisi doğru uygulandığında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Ciltte bazen iğne girişine bağlı geçici bir süreliğine morarmalar görülebilir. İşlem sonrası kısa süreli ağrı duyulabilir.
İşlemden sonra az miktarda kanama veya lekelenme olması normaldir. Hafif derecede ağrı işlemin yapıldığı gün devam edebilir. Rahimden alınan parçanın sonucu patolojik incelemeden alındığında tedavi sonuca göre planlanır.
Kadınlarda görülen rahim ve idrar torbası sarkması, idrar kaçırmaya ya da uzun süreli bel ve bacak ağrılarına neden olabiliyor.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
HPV tip 6 ve 11 en sık görülen düşük riskli tipler olup genital siğil (kondilom) nedenidirler. Serviks kanseri açısından yüksek riskli HPV tipleri ise 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68'dir. Bu HPV tipleri arasından HPV tip 16 ve 18 serviks kanserlerinin %70'inden sorumludur.
İstenilen durumlarda incelenen bölgeye, alet içerisinden mavi ışık tutulabilir. Kolposkopi ile yapılan inceleme sonucunda, doku üzerinde oluşan lezyonlar ve rahimin durumu görülebilir. İncelenen bölgede polip ya da lezyon var ise biyopsi ile parça alınarak dokunun değerlendirilmesi yapılır.
Kolposkopi sonrası nelere dikkat edilmelidir? İşlem sonrasında hastalarda sıklıkla anormal bir belirti olmamakla birlikte, biyopsilere bağlı hafif kanama veya lekelenme meydana gelebilir. Biyopsi sonrası iyileşme 1-2 gün sürebilir.
Her hpv tip 16 pozitif çıkanda mutlaka kolposkopi ve gerekirse biyopsi işlemi yapılmalıdır. Ancak kolposkopi yapılan her hpv 16 olan hastada tedavi gerekmeyecektir. Çünkü kolposkopi sonucu pekçok hastada normal gelecek ve hasta sadece takibe alınacaktır.
İşlem sonrası
Biopsi yapılan günde ya da takip eden birkaç gün süreyle lekelenme tarzında hafif kanamalar olabilir. Kanama sırasında vajinal tampon kullanılmaz, bunun yerine ped tercih edilmelidir. Kanama artarsa ya da kesilmez ise doktorunuza haber vermeniz gereklidir.
Kolposkopi ve biyopsi son derece basit ve güvenli bir işlemdir. Kolposkopi sonrası koyu renkli bir akıntı ile birlikte hafif lekelenme tarzında bir akıntı olabilir. Hastaların ortalama 1 hafta süre ile cinsel ilişkiden uzak durmaları önerilir. Eğer biyopsi alınmış ise ilişki yasağı 15-20 gün süreye kadar uzatılır.
Kolposkopi sonuçları, işlemden hemen sonra hastaya aktarılabilir. Ancak kolposkopi sırasında biyopsi yapılırsa sonuçların çıkma süresi 1 ila 2 ay arasında değişebilir. Kolposkopi sonuçları özel kliniklerde daha hızlı çıkabilir. Genellikle 1-2 haftada sonuç çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri