Fibrokistik memenin, fibrokistlerin en önde gelen belirtisi özellikle regl (adet) öncesi belirginleşen memede şişlik ve hassasiyet olmasıdır. Memede özellikle dokununca acıma hissi kişileri çok rahatsız eder. Eşlik eden bir şişlik veya kitle fark edilmesi kanser korkusuna yol açar.
Memede ele gelen şişlikler, meme ağrısı, göğüs kafesi ağrısı, koltuk altı ağrısı ve veya şişlikler, meme – koltuk altı ve veya kolda uyuşma, gerginlik hissi, batma hissi, elektrik çarpması hissi, göğüse bası hissi gibi, nadiren de omuz sırt ense ağrıları şeklinde bulgu verebilir.
Memede fibrokistik değişikliklere bağlı olarak en sık görülen yakınma ağrıdır. Bu ağrılar genellikle adet döneminin ortasına doğru başlan ve adet görmeye başlayınca azalır veya kaybolur. Bu tip ağrının sebebi adet dönemi içinde vücuttaki meydana gelen hormonal değişikliktir.
Öncelikle Fibrokistik Meme Değişikliği Nedir? Fibrokistik meme değişikliği, kadınlarda sıkça görülen ve memede kitle, ağrı, meme başından gri-yeşil renkte akıntı gibi yakınmalara neden olabilen bir durum olup, bir hastalık değildir. Memede değişik boyutlarda kistler, ödem ve hassasiyet ile karakterizedir.
Ağrı, fibrokistik belirtileri arasında en tipik olanıdır. “Memedeki kistler kol ağrısı yapar mı?” sorusuna cevap arayanlar için cevabı büyük ölçüde ağrı öyküsüne bağlıdır. Doku değişikliğinin yoğunluğuna bağlı olarak meydana gelen ağrı kollara yayılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Fibrokistik hastalığın tanı konmasındaki asıl yöntem dokunarak muayenedir. Ele gelen yumrular genelde lastik kıvamında, yuvarlak tespih taneleri gibi düzgün yüzeyli olup daha çok memenin üst dış çeyreğinde (koltuk altına yakın) bulunurlar. Zaman zaman daha düzensiz yüzeyli ve sert olabilirler.
Fibrokistik meme belirtilerini rahatlatmak için kullanılan ilaçlar arasında ağrı kesiciler veya antiinflamatuar ilaçlar sayılabilir. Nadiren hormonal düzeni modüle eden ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Alternatif tıp için “evening primrose oil” veya E vitamini kapsüllerinin fayda sağlayabileceği bildirilmiştir.
Aşırı şekerli, unlu beslenmek, fastfood yiyeceklere ağırlık vermek, gazlı, kolalı içecekler, meşrubatlar, meyve suyu konsantreleri, hormonlu gıdalar, aşırı yağlı besinler, (özellikle katı yağlardan ve trans yağlardan zengin yiyecekler), hormonal dengesizlik durumları hastalığa davetiye çıkarabiliyor.
Meme dokusu destek bağ dokusu ile sarılmış süt bezleri ve kanallardan oluşur. Kanallardaki genişlemeler zamanla kistlerin oluşması ile sonuçlanır. Bu duruma fibrokistik meme denir. Fibrokist oluşumu bir hastalık olarak kabul edilmez.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
İçi sıvı dolu kesecikler olan kistler, memedeki süt kanalı bezlerindeki genişlemeler sonucunda oluşur. Her 14 kadından birinde ve sıklıkla 40-49 yaş arasında görülür.
Fibrokistler çoğunlukla kendiliğinden geçmez ve etkili bir tedavi yöntemi de yoktur. Ultrasonografi ile görülen fibrokistler, düzenli olarak takip edilir ve genelde sabit boyutta kalırlar, yalnızca hastanın hormonal değişimleri ile büyüyüp küçülebilmektedirler. Menopoz döneminden sonra küçülebilir veya kaybolabilirler.
Fakat meme kisti şiddetli bir meme ağrısı ile beraber gözlemlenebilir. Meme kistleri bazı kadınlarda daha sert bir yumru şeklinde gözlemlenebilir. Bu nedenle bu tür meme kistinin görüldüğü hastalarda sırt ağrısı da olabilir. Kistler genellikle içi su dolu olduğundan üzüm salkımı görüntüsüne sahiptir.
Memenin üst ve dış taraflarında daha fazla hissedilir. Bazen koltuk altına doğru yayıldığı da olur. Ağrı ile birlikte memelerde hassasiyet de artabilir. Adet Düzeni ile İlgili Olmayan Ağrılar: Kırklı yaşlarda daha sık görülür.
Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır. Meme kitlesinin tanı ve tedavisini meme cerrahı veya genel cerrahi uzmanı yönetmelidir.
Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.
Memede kist ağrı yapar mı? Meme kistleri, memede en sık görülen lezyon olmasına rağmen büyük çoğunluğu ağrısız ve ultrason kontrollerinde rastlantısal olarak saptanırlar. Ancak büyük boyutlara gelmiş, kist içine kanama olmuş, enfekte olmuş (travma) gibi nedenlerle kistler ağrıya sebep olabilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Soya yağı ve keten tohumu meme kanserinden korunmada özellikle fibrokistik memelerde kullanımı şiddetle önerilen iki besindir.
Genel olarak, kandaki CA 15-3 seviyesi ne kadar yüksekse, vücutta o kadar fazla kanser vardır. Meme kanseri kemiklere, karaciğere veya her ikisine birden yayıldığında seviyeler en yüksektir. CA 15-3 seviyesi düşerse veya normale dönerse, tedavinin işe yaradığı anlamına gelebilir.
Memelerde büyüme ve şişkinlik de meme ağrılarının en sık görülen belirtileri arasında yer alır. Süt kanalları ve süt bezlerinde meydana gelen tıkanıklık ve enfeksiyon gibi durumları memede ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçlar da memede ağrıya yol açabilir.
Menstrüasyon dönemi öncesinde veya adet kanaması sırasında kadınların göğüslerinde büyüme ve ağrı gibi durumlara oldukça sık rastlanır. Bunun nedeni çoğunlukla fibreadenoz denilen iyi huylu tümörlerdir. Memelerden birinde de görülebileceği gibi her ikisinde de oluşabilir.
Fibroadenom belirtileri kesin bir şekilde gözlemlenemez. Bununla birlikte katı ve yuvarlak kitleler, memede ağrı ve kolaylıkla hareket edebilen yumrular gibi bazı işaretlerle ortaya çıkarlar. Bu kistlere neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri