Araç beynine yeterli ısı gelene kadar araç benzinde çalışır. Yeterli basınç ve ısı oluştuğunda LPG almaya başlar. Sıralı sistem LPG'li araçta benzin yoksa aracı LPG'de çalıştırmak da mümkün.
m.C.k. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin . Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin .
Yakıtınız Bittiğinde Bir Arabaya Ne Olur? Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.
Yakıt bulmak için geçen araçlardan yardım isteyebilir ya da en yakın akaryakıt istasyonuna yürüyebilirsiniz. Ancak sizin ve aracınızın güvenliği için yol yardım - sigorta şirketi ya da çekici çağırmak en doğrusu olacaktır. Karakoldan izin belgesi alarak bidonla benzin alabilirsiniz.
Benzin ile gazı aynı anda yakması imkansız. LPG forumlarında okuduğuma göre bazı LPG sistemleri yüksek devirlere çıkıldığında sürücü farkında olmadan otomatik olarak benzine geçtiği söyleniyordu. Aracınızda böyle bir durum olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Peki LPG için böyle bir uçuculuk yani yakıtın havaya karışması söz konusu mu Hayır Çünkü LPG sistemleri kapalı devre sistemler olduğu için hava ile temas etmez ve kesinlikle uçmaz.. yakıt olarak LPG'nin Bu açıdan da benzine göre avantajlı olduğunu söyleyebiliriz #benzin #lpg #yakıt Aracındaki benzin nasıl buharlaşır?
Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Avrupa standartlarına göre araç, yakıt lambası yandıktan sonra en az 80 kilometre gitmelidir. Bunun nedeni bir benzin istasyonunun maksimum sürüş mesafesinin 80 kilometre olmasıdır.
Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor. Lakin bu durum marka ve modele göre değişiyor. Haliyle araçların uyarı lambası yandıktan sonra en fazla 40 km gidebildiği de yaygın yanlışlar arasında yer alıyor.
Motor bittiği takdirde araçtan hırlamaya benzer sesler gelebilmektedir. Motor aşınmasında yağ çubuğunda duman gözlemlenir ve çubuk yerinden zıplar. Motor yanması sesli ve gürültülü çalışma aynı zamanda aracın yağının hızlı bir şekilde bitmesine neden olacaktır. Düzensiz çalışma ve sarsıntılarla birlikte araç çalışır.
Aracınıza aldığınız yakıt tek bir dolumda sonsuz bir kullanım sunmaz. Bu nedenle, aracınız için depo boşaldıkça yakıt almak zorundasınız. Günümüz araçlarında tasarım gereği benzin için bir uyarı ışığı bulunmaktadır. Bu uyarı ışığı aslında benzinizin bittiğini değil ciddi oranda azaldığını belirtmektedir.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
Tank tamamen boş kalırsa sıkıntı olur contalar vs kuruma yapar,ara ara düğmeye basıp LPG/benzin geçişi zor olmasa gerek.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
90 km civarı gidiyor.
1.9 jtd ışık yanınca genelde 95 , 100 km yapar gösteriyor yol bilgisayarı ve gerçektende ışık yanınca yolda kalacam sıkıntısı korkusu yaratmıyor.ilk aldığımda ışık yabdığında tedirgin oldum açıkcası ama sıkıntıya gerek yok tabi en mantıklısı ışığı yakacak seviyeye getirmemek tabii imkanlar dahilinde.
Yakıt deponuzun yeteri kadar dolu olmaması deponuzun alt kısmında birikmiş tortuların aracınıza zarar verme olasılığı yüksektir. Bu tortular ulaşması gereken aksana borular ile ulaşım sağlarken tortular aracınızın borularını aşındırabildiği gibi aracın aksanına da zarar verebilmektedir.
Arabayı ilk çalıştırdığımda benzin ışığı sabit yanar gaz ışığı yanıp söner ve benzinde gaza geçtiğinde sadece LPG ışığı sabit yanar ve benzin ışığı söner.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Eğer depoda sürekli az yakıt bulundurulursa (bu özellikle LPG' li araçlarda başımıza gelir) pompa soğuyamaz ve yağlanamaz. Araç lpg'de çalışsa bile, motor çalıştığı sürece, yakıt pompası da sürekli çalışır. Bu durum pompanın aşırı ısınarak arızalanmasına neden olabilir.
Benzin depoda da dursa açıkta da dursa nispi olarak buharlaşma olur. Amiyane tabirle uçar yani.
Boşa mazot yakmanız dışında bir zararı yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri