Fibrokistik hastalığın tanı konmasındaki asıl yöntem dokunarak muayenedir. Ele gelen yumrular genelde lastik kıvamında, yuvarlak tespih taneleri gibi düzgün yüzeyli olup daha çok memenin üst dış çeyreğinde (koltuk altına yakın) bulunurlar. Zaman zaman daha düzensiz yüzeyli ve sert olabilirler.
Fibrokist belirtileri nelerdir? Genelde memelerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen sertlikle kendini gösterir. Özellikle bu şikayetler adet görmeden önceki günlerde her iki memede artış gösterebilir. Daha nadiren meme ucundan renkli akıntı gelebilir.
Fibrokistik meme bayanların % 70'inde görülen bir meme yapısı olup bir hastalık olarak adlandırılmaz. Yani memede içi sıvı dolu fibrokistler ( kistler ) veya içi katı doku dolu fibroadenomlar görülür. Bu kitleler kansere dönmeyen kitleler olup meme kanseri taramalarında kafa karıştırabilirler.
Kadınlar; memede görülen her sert kitlenin kanser olup olmadığını merak ederler. Bu soruya içleri rahatlatacak türden bir cevap verebiliriz. Ele gelen kitlelerin önemli bir kısmı iyi huyludur. Bir başka deyişle, her sert kitle kanser değildir.
Memede kitle, normal meme dokusundan genellikle kenarları ayrılabilen “solid” yani katı, sert, elastik vb. kıvamda içinde doku içeren yapıların, sertliklerin tümüne verilen genel isimdir. Meme kitleleri iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Memedeki sertlikten ne zaman korkmalı? Memede fark edilen sertlik veya fark edilen kitleler mutlaka bir Genel Cerrah tarafından değerlendirilerek, muayene ve tetkik edilmelidir.
Elinize gelen kitle dış yüzeyi düzgün ve meme dokusu içinde kolayca sağa sola, aşağı yukarı hareket ediyorsa iyi huylu olma ihtimali daha yüksektir. Buna karşılık taş gibi sert ve hareketsiz üstelik dış yüzeyi düzensiz olduğunda bunun kanser olma ihtimali daha yüksektir.
Memenizdeki kitle hareket mi ediyor? Meme kitlelerinin muayenesinde ilk bulgulardan biri de memedeki kitlenin hareketliliğidir. Kötü huylu yani kanserli kitleler daha çok meme içinde sabitken, iyi huylu kitleler muayene sırasında dokunulduğunda hareket etmektedir.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Fibrokistik meme hastalığı ya da fibrokistik meme, kadınların çok büyük bir kısmını etkileyen yaygın bir durumdur. En sık karşılaşılan belirtileri arasında memede şişlik ve ağrı yer alır. Halk arasında fibrokistik meme hastalığı olarak bilinse de aslında hastalık değildir.
Meme kisti belirtileri nelerdir? Meme kisti, en çok memede ele gelen ağrılı ya da ağrısız kitle olarak saptanır.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Kitlelere en çok kadınlarda memede, her iki cinste boyunda, koltuk altında, kasıklarda, karında veya kol ve bacaklarda rastlanır. Ayrıca erkeklerde testiste kitle fark edilebilir. Bazı kitlelere ise vücudun herhangi bir yerinde deri altında rastlanır.
Fibrokistler çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Ama bilinen bir etkili tedavi yöntemi de bulunmaz. Ultrasonografik muayenede karşılaşılan fibrokistler, takip muayenelerinde genellikle sabit boyut ve sayıda seyrederek, hastanın hormonal değişimlerinde azalma, artma, büyüme ya da küçülme gösterebilir.
Fibrokistik Memede Oluşabilen Lezyonlar Tehlikeli midir? Klasik basit fibrokistik değişikliklerde tehlike yoktur. Ancak tabloya eşlik eden hücre çoğalması alanları ve bu alanlarda görülen bazı patolojik değişimler memede kanser gelişme riskini arttırır.
Ergenlik çağında ve genç kadınlarda en sık görülen meme tümörüdür. Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder.
Kitle, meme dahil olmak üzere vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen ve farklı dokulardan meydana gelebilen bezelerdir. Kist ise içinde sıvı veya yarı katı madde bulunan küçük yumru veya keselerdir. Memedeki her kitle kist değildir. Memedeki kitleler iyi huylu tümörler, kanser, yağ bezesi ve apse de olabilir.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Meme kanserinin yaygın olarak görülen ilk ve en erken belirtileri göğüs bölgesinde hissedilen yeni bir şişlik, yumru ve kalınlaşma durumudur.
Elle muayene ve düzenli taramalar çok önemli
Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.
Memede ele gelen sertlik, şişlik veya kitle saptanması durumunda ilk akla gelen korkulacak hastalık meme kanseridir. Memede ağrısız kitle saptanması meme kanserinin en sık görülen bulgusudur. Ancak memede oluşmuş olan her kitle kanser olmayacağı için hemen korkuya kapılmamak gerekir.
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri