Diş Teli İle Yiyebileceğiniz Yiyecekler Tahıllar: Makarna, Yumuşak Pişmiş Pirinç vb. Etler / Kümes Hayvanları: Yumuşak Pişmiş Tavuk, Köfte, Sulu Yemek Etleri vb. Sebzeler: Patates Püresi, Buharda Pişirilmiş Ispanak, Fasulye vb. Meyveler: Elma Püresi, Muz, Meyve Suyu vb.
Diş telleri ile ortodontik tedavi sırasında tadını çıkarabileceğiniz birçok lezzetli yemek seçeneği vardır. Bu besinleri tüketmeniz oldukça kolaydır ve size sağlık da getirecektir. Örneğin; muz, yoğurt, çorba, peynir, makarna, patates püresi bunlardan bazılarıdır.
Diş teli olsun ya da olmasın, sağlık açısından meşhur faydalarından dolayı her zaman dengeli bir diyet uygulanması önerilir. Havuç veya elma gibi sağlıklı, sert meyveleri küçük dilimler halinde kesin. Böylece diş telleriniz için daha küçük bir tehdit oluştururlar.
Diş teli tedavisi sürecinde yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri ve yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveleri diş teli takılı olduğu sürece yiyebilirsiniz.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Diş teli takıldıktan sonra ağrı, kuvvetin uygulanmasını takiben 24 saat içinde başlar. Hastalarımız ağrıyı 'dişlerimi birbirine değdiremiyorum, değdirdiğimde dişim acıyor' şeklinde tarif etmektedirler. Bu ağrı 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Ancak ortalama süre 1 haftadır.
Diş teli tedavisi sırasında oluşan ağrılar genellikle hafif düzeyde olur ve birkaç gün içinde geçer. Ağrıyı hafifletmek için, ortodontistinizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ayrıca, sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınmak ve yumuşak yiyecekler tercih etmek de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Rahatlıkla yenilebilecek yiyecekler:
*Çok sert olmayan tüm meyveler. *Ekmek, kek gibi gıdalar. *Tüm sebzeler. *Tüm deniz ürünleri.
Diş teli tedavisi sırasında yumuşak ve ağızda öğütmesi kolay besinler tüketebilirsiniz. Yoğurt, patates püresi, omlet, deniz ürünleri, yulaf ezmesi gibi ürünler yenebilir.
Bu yiyeceklerin dışında diş tellerinize zarar vermeyecek çorba, sulu yemekler, makarna, tavuk, deniz mahsulleri gibi yumuşak yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Ortodontik Tedavilerde Yeme ve İçme Kuralları;
Havuç, Elma, Armut gibi sert Meyveler: Küçük parçalara bölünüp yenilmelidir. Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Asitli içecekler diş tellerine zarar verir, tüketilecekse dahi pipet kullanmak yararlıdır. Kahve ve çay gibi leke bırakan yiyecekler tüketildikten sonra diş fırçalamak için imkanınız yoksa ağzınızı en azından su ile çalkalamak faydalı olacaktır.
Muz, Dişlere İyi Gelen Bol Mineral ve Vitamin İçerir
Muz, lifli yapısının yanı sıra yanı sıra C vitamini ve B6 vitamini gibi vitaminlerce zengindir. Ek olarak, potasyum, manganez ve magnezyum gibi çok çeşitli mineralleri vücut için sağlarlar. Bu mineraller diş minesini güçlendirmeye yardımcı olan elementlerdir.
Diş teli takanların dikkat etmesi gerekenler
Asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Yapışkan yiyeceklerden tüketmemelidir. Sert ve ısırarak yenilen yiyecekleri tüketmemelidir. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
Elma, armut, ayva gibi ısırmayı gerektiren meyveler. (Küçük parçalar halinde tüketilebilir.) Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Diş Teli İle Yiyebileceğiniz Yiyecekler
Ekmekler: Yumuşak Ekmek, Krep, Kuruyemişsiz Hamur İşleri vb. Tahıllar: Makarna, Yumuşak Pişmiş Pirinç vb. Etler / Kümes Hayvanları: Yumuşak Pişmiş Tavuk, Köfte, Sulu Yemek Etleri vb.
Havuç, salatalık, turp bütün halde yenmemeli, rendelenip tüketilmelidir.
Kola, gazoz, icetea gibi asitli ve boyalı içecekler tüketilmemeli, doğal meyve suları, ayran, komposto tercih edilmelidir. Pipetle soda içilebilir.
Videoda gösterildiği gibi diş ve teller üzerine baskı uygulamadan fırçalanmalıdır. Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Bu soruyu yanıtlandıracak olursak; tel tedavisinin konuşmayı doğrudan etkilemediğini söyleyebiliriz. Yalnızca; tellerin takıldıktan sonraki 1 haftalık süreç adaptasyon süreci olacağı için konuşma esnasında çok ufak bozukluklar meydana gelebilir. 1 hafta sonrasında ise bu ufak bozukluklar tamamen kaybolmuş olacaktır.
Diş Teli. Diş tellerinin takıldığı ilk bir kaç günde yanaklarda hafif yaralar görülebilir. Bu durum, bir kaç gün içerisinde geçecektir. Ortodontistinizin size vereceği mumları, braketlerin sivri kısımlarına yapıştırarak daha fazla batmalarını engelleyebilirsiniz.
İlk günlerde hafif baskı, yemek yerken ağrı hissi, yemek haricinde kuvvet gelen dişlerde nabız atışına benzer bir his olabilir. Bu rahatsızlığı bertaraf etmek için yemeklerden önce hekiminizin önerdiği bir ağrı kesici alabilir ve alışma süresini daha kolay atlatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri