Çoğunluğu “Fibromiyalji” ağrıları bunlar. En sevdikleri mevsim de sonbahar ve kış.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir. Fibromiyalji, toplumun yaklaşık % 2 ila % 4'ünü etkiler, özellikle de orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Uykunun daha da bozulması, kol ve bacaklarda şişlik, sindirim sorunları, uyuşma ve karıncalanma hisleri artabilir. Kas spazmları, kasılmalar, ışığa, kokulara, belli gıdalara aşırı hassasiyet olabilir. Fibromiyalji atağı birkaç gün, hafta veya ay devam edebilir.
Fibromiyalji Nedenleri
Stres, kaygı, depresyon, ağır çalışma temposu, aşırı egzersiz yapmak, rutubetli ve soğuk ortam, uyku bozuklukları, uzun süre bilgisayar kullanımı gibi birçok durumla ilişkilidir.
Aşırı Sıcak veya Soğuk Hissetme: Fibromiyalji, vücut sıcaklığının ayarlanmasında soruna neden olur. Bu nedenle hastalar normal bir sıcaklığı dahi çok soğuk veya çok sıcak olarak algılayabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ama genellikle fibromiyalji sırtta daha ağırlıklı olur. Eğer vücudun eklem yerlerinde, bileklerde oluyorsa, bu ileride açığa çıkabilecek immünolojik bağışıklık sistemiyle ilgili iltihaplı romatizmanın aynı zamanda habercisidir. Bu tür ağrılar üç yıl dört yıl hatta beş yıl boyunca sürer gider.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
Fibromiyalji diyetinin temeli sağlıklı beslenmeye dayandığından sağlıksız olarak düşünülen yiyecekler beslenmeden çıkarılmalıdır. Yüksek rafine şeker, trans yağ veya katkı maddesi içeren paketli yiyecekler vücuttaki enflamasyon seviyesini arttırabilir. Bu durum fibromiyalji semptomlarının artmasına neden olabilir.
Hastalık özellikle eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir. Mükemmeliyetçi ve işkolik kişilik yapısı da fibromiyalji hastalığına yakalanma nedenleri arasında gösterilebilir. Gazetecilik, Mimarlık, Finans Sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda fibromiyalji sıklıkla görülür.
Her gün aynı saatte kalkmak ve yatmak fibromiyalji ataklarının önüne geçmek için fayda sağlar. Bunların dışında sağlıklı beslenmek, orta seviyede düzenli egzersiz atakların oluşumunu engelleyen unsurlardır. Ayrıca çeşitli ilaç tedavileri yararlı olabilir.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Ağrı ve yaygın ağrı fibromiyaljide en sık karşılaşılan şikayetlerdir. Ağrılar genellikle vücudun daha çok kullanılan boyun ve bel bölgesinde yoğun hissedilir.
Genellikle şiddetlenen ağrı ve artan yorgunluk fibromiyalji atağının ayırt edici özellikleridir. Atak sırasında kötü uyku kalitesi, karamsar olumsuz düşünceler, asit, reflü gibi sindirim problemleri, kol ve bacaklarda şişkinlik, uyuşukluk ve karıncalanma gibi belirtilerde patlama görülür.
Ağrı, en belirgin fibromiyalji belirtisidir. Vücuttaki çeşitli kaslarda ve diğer yumuşak dokularda tutarlı, sürekli ve donuk bir ağrı gibi hissedilir. Hafif bir ağrıdan yoğun ve neredeyse dayanılmaz bir rahatsızlık ve acıya kadar değişebilir. Ağrının şiddeti günden güne değişebilmektedir.
Anti-epileptik gruptan gabapentin molekülü içeren ilaçlar bazen tercih edilebilir. Antidepresan grubundan ise amitriptilin, fluoksetin, paroksetin, sertralin molekülleri kullanılabilmektedir.
Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, kuru yemişler, balık eti, baklagil, bamya, kuru meyveler, avokado ve muz magnezyum bakımından zengin olan besinlerdir. Balık, yumurta sarısı, kabuklu deniz ürünler, kuruyemişler, kırmızı et, beyaz et, ıspanak, baklagiller, mantar ve muz en iyi selenyum kaynaklarıdır.
Fibromiyaljinin psikolojik bir hastalık olmadığı bilinmektedir. Ağrı algılanmasıyla ilgili bir sorun olabileceği düşünülmektedir. Ancak ruhsal travmalar, depresyon, stres gibi psikolojik durumlar Fibromiyaljinin ortaya çıkışını tetikleyebilir.
Egzersiz yapın ve hareket edin
Büyük kas gruplarını kullanarak kalp hızını biraz artıran tüm aerobik aktiviteler fibromiyalji ağrılarını azaltırlar. Yapılması en kolay ve insan doğasına en uygun olan aktivite yürüyüştür.
Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin tanı yöntemi yoktur. Bunlar, ancak ayırıcı tanıda değer taşıyabilir. Bu amaçla tam kan sayımı, idrar tahlili, tiroid hormon testleri veya romatizma testleri istenebilir.
Asetaminofen ibuprofen, veya naproksen sodyum gibi NSAİ reçetesiz ağrı kesiciler yardımcı olabilir. Doktorunuz tramadol gibi reçeteli bir ağrı kesici önerebilir. Uyuşturucu tavsiye edilmez, çünkü bağımlılığa neden olabilirler ve zamanla ağrıyı daha da kötüleştirebilirler. Antidepresanlar.
Fibromiyalji psikolojik bir hastalık değildir; ağrı eşiğinin düşük olması durumu da değildir. Ancak ağrının algılanmasında bir sorun olduğu düşünülmektedir. Fiziksel veya ruhsal travmalar, infeksiyonlar, bazı romatizmalar ve ilaçlar fibromiyaljinin ortaya çıkışını tetikleyebilir.
Fibromiyalji; kas iskelet sisteminde görülen, tüm vücuda yayılmış ağrıyla karakterize romatizmal bir hastalıktır. Fibromiyalji; kas iskelet sisteminde görülen, tüm vücuda yayılmış ağrıyla karakterize romatizmal bir hastalıktır. Tüm yaşlarda görülebilmekle birlikte en sık orta yaşta görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri