Eğer pilavınızı soğuk veya tekrar tekrar ısıtarak tüketiyorsanız Bacillus cereus isimli bakteriden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu da yenildikten sonra 15-30 dakika içinde karın kramplarına, ishale ve kusmaya neden olur. Yetişme anında pirince bulaşabilen dayanıklı bir bakteridir.
Artan Pilav Yenir Mi? NHS, artan pilavı yeniden ısıtarak yemenin, sağlık açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak buna sebep olan pilavı yeniden ısıtmak değil, pişen pilavın doğru saklanmaması. Pişmeyen pirincin içinde 'bacillus cereus' bakteri sporları bulunuyor.
En doğrusu ve güvenilir olanı pirinci piştiği gibi tüketmektir. Eğer arta kalan pirinç varsa mümkün olan en kısa sürede soğutularak buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan ürünün süresi 1 günü geçmemelidir ve bir kere ısıtıldıktan sonra tekrar ısıtılıp tüketilmemelidir.
Pilav için en iyi muhafaza ortamı buzdolabıdır. Çünkü pişmiş pilav oda sıcaklığında uzun süre tutulursa küflenir ve ekşi bir koku yayar. Pilav buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. 4 günden sonra pilavın tadı değişeceğinden dolayı tüketilmesini tavsiye etmeyiz. Çünkü bu durum gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Oda sıcaklığında bir saatten fazla bekleyen pilav bacillus cereus adlı bakteri üretmeye başlar bu nedenle oda sıcaklığında uzun süre bekletilen pilavın tekrar ısıtılması çeşitli sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Tüm yiyecekler; çiğ veya pişmiş olsun bekledikçe besin değerini kaybeder.
İlgili 45 soru bulundu
Nasıl mı? Pilavı tencerede ısıtacaksanız ocağın altını kısık ateşte açın ve pilavın üzerine ya da dibine bir miktar su ekleyin. Isıtacağınız pilavın miktarına göre değişse de suyun 2-3 kaşığı geçmemesi gerekiyor, aksi halde pilavınız lapalaşabilir, yağ ve tuz dengesi bozulacağından tadı yavanlaşabilir.
NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir. Beslenme uzmanları, ishalden kaçınmak için bir saat içinde yemeği buzdolabına koymanız gerektiğini açıklıyor.
Pilav birçok insanın vazgeçemediği lezzetler arasında yer almaktadır. Çok sık yaptığımız bir yemek olan pilavın ne kadar süre bozulmadan durduğu saklama koşulları ile doğru orantılıdır. Pişirdiğiniz pilavın kalan kısmını eğer buzdolabında saklayacaksanız maksimum 4 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir.
Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
- Pirinç güzelce kavrulduktan sonra da üzerine yeterli miktarda su eklenir ve kapağı kapatılır. - Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
Son yönteme göreyse bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı. Meharg'a göre en güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek.
Pilav yemekleri sıcak veya soğuk; buzdolabına konulmamalı!
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur.
Yaptığınız pilavı derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Buzdolabı poşetine döktüğünüz pilavı, hafifçe bastırarak yayarsanız çözülme aşamasında da rahat edersiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, pilavınızı yemeden 1 gün önce derin dondurucudan çıkartıp, buzdolabında çözülmesini sağlamanız.
Uzmanlar mikrodalga fırınlarda bazı yiyeceklerin ısıtılmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Özellikle uzmanlar pirinç pilavının tekrar ısıtılmasını asla önermiyor!
Pirinci gerektiği şekilde ısıtsanız bile bu bakteriler ölür ama toksinler zarar vermeye devam eder ve gıda zehirlenmesi baş gösterir. Kalan pirinç yemeklerinizi tekrar yemek istiyorsanız pişirdikten sonra hızla soğutarak bir saat içinde buzdolabına koymanız gerekir.
Aromasının ana sebebi nedir? Aromatik tadın ana nedeni, tüm pirinçlerde 0.04-0.06 ppm (milyonda bir) seviyesinde olan ama aromatik bir pirinç olan Basmati'de on kat daha yüksek konsantrasyonda bulunan 2-asetil-1-pirolin kimyasal bileşiğinden kaynaklanır.
Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha etkilidir. Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğu fark edilirse tencerenin kapağı kapatılarak bekletilir. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşaması sağlanır.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir.
Pilav, birçok evde neredeyse her akşam hazırlanır. Bir akşam bulgurlu, diğer akşam pirinçli, bir diğer akşam da şehriyeli pilav yapalım derken haftanın menüsü az çok şekillenmiş olur. Özellikle de sulu ve etli yemeklerle beraber servis edilen pilav, davetlerin ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez tariflerinden olmaktadır.
Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir. Beslenme uzmanları, ishalden kaçınmak için bir saat içinde yemeği buzdolabına koymanız gerektiğini açıklıyor.
kısır'da bir nevi pilav ama soğuk yiyorsun.yenir efendim,bulgur iyidir hoştur,soğukta yenir sıcakta. abartmamak lazım!
Dondurulmuş et ürünlerinin kısık ateş üstünde tencere ya da tavada çözülmesinin daha sağlıklı olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şık, oda sıcaklığında çözülen et ürünlerinin bakteri üremesini hızlandırdığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri