Kişilere ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçların yanı sıra farklı uygulamalarla tedavi programları oluşturulabilir. Fibrozit durumundaki kasları gevşetmek, ağrıyı azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla düzenli egzersiz tavsiye edilir. Medikal masaj kişilerde relaksasyon sağlaması amacıyla uygulanır.
Kulunç (Fibrozit) Sebepleri
Cereyan ve klimada uzun süre kalma. Omurgamızdaki statik bozukluklar. Aşırı stres ve ruhsal gerginlikler. Özellikle fibromiyalji sendromunda da olduğu gibi, stres altındaki aşırı sorumluluk yüklenen hanımlarda sebebi bulunamayan inatçı sırt, boyun, omuz, bel ve eklem ağrıları olabilir.
Kronik bir ağrı olan fibrozit halk arasında kulunç, yel girmesi ya da damar damar üstüne binmesi gibi isimlerle de tanımlanır. Kas kılıfı, kas ve eklem, kemik, tendon ve kasların konnektif dokularında oluşan ağrı veya inflamasyondur. Fibrozit genellikle boyun, omuz bölgesi ve kürek kemiklerinin arasında meydana gelir.
Kulunç tedavisi için en çok tercih edilen tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçların düzenli kullanımı hastalarda rahatlama sağlar. Kulunç tedavisine ek olarak egzersiz ve masaj da önerilebilir.
Vitamin ve Kalsiyum Eksikliği Kulunç Ağrısına Sebep Olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kulunç kırma için öncelikle manuel terapi yöntemi kullanılır. ABS tedavi merkezinde ele alınan fizyoterapi tedavisi ile kısa sürede hasta eski haline döner. Bu sayede kulunç kırma işlemi de beklentiyi en iyi şekilde karşılayan bir tedavi seçeneğidir. Fizyoterapi yöntemi hastanın eski haline dönmesini sağlar.
Kulunç Nasıl Yumuşar? Kulunç ağrısında en basit ve etkili yöntemlerden biri sıcak su torbasıyla 15-20 dakika boyunca ağrılı bölgeye koymanızdır. Sıcak uygulama ile kan dolaşımı artar ve kasların gevşemesi sağlanır.
Kulunç nasıl geçer Saraçoğlu gibi uzmanlara sık sık yöneltilen bir soru olmuştur. Kulunç ağrısının yayıldığı bölgeye nane yağını uygulayabilirsiniz. Masaj yoluyla nane yağını bölgeye sürün ve belirli aralıklarla masajı tekrarlayın.
Ağrıları giderir. Bilhassa boyun tutulmaları, kulunç ağrıları ve kireçlenme ağrıları gibi. •Psikolojik bir takım rahatsızlıklarda sinir sistemlerini rahatlatır. Bel ve boyun fıtığı durumlarında fıtık bölgesini rahatlatarak, ağrının azalmasına yardımcı olur.
Prof. Dr. Mehmet Binnet, kişiye kulunç teşhisi konulduysa yapılabilecekleri şöyle anlatıyor: “Bu ağrılı bölgelere yapılan sıcak uygulamalarla sertleşmiş kasların yumuşatılması amaçlanıyor. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ise, şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor.
Bu ağrılar başa, kollara, bacaklara, kasıklara kadar yayılabilir. Bölgelerde tetik noktalar oluşur ve dokunulduğunda acı verebilir, bölgeyi oynattıkça seslerde gelebilir. Bu bölgelere dokunulduğunda elimize sert birşeyler gelebilir, kaslarda karıncalanmalar oluşur.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Fibromiyalji atağı geçirenler için tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, egzersiz ve alternatif tedaviler bulunur. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar, ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Egzersiz de fibromiyalji semptomlarını azaltmada yardımcı olabilir.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
Fibromiyalji için Hangi Doktora Gidilmeli? Fibromiyalji hastaları teşhis için romatoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanına başvurabilirler. Tedavide ise multidisipliner bir yaklaşım gereklidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminin takibinde hastanın tedavileri planlanır.
Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin tanı yöntemi yoktur. Bunlar, ancak ayırıcı tanıda değer taşıyabilir. Bu amaçla tam kan sayımı, idrar tahlili, tiroid hormon testleri veya romatizma testleri istenebilir.
Hacamat tedavisi önce cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir çünkü cinsel ilişki sonrasında kan akışı yavaşlar. Hacamat uygulaması öncesi bir günlüğüne cinsel ilişkiye ara vererek uygulamanın etkiliğini artırabilirsiniz.
Sırt ve bel bölgesine de uygulanan hacamat fıtığa bağlı ağrıları azaltmada ve kısmen fıtığın tedavisine de katkı sağlamaktadır. Hacamat kan dolaşımını etkileyen bir tedavi olduğundan bel veya boyun fıtığı gibi sağlık problemlerine dolaylı yoldan etki sağlar.
Vücudunda ciddi rahatsızlığı olan insanlar ayda 1 kez olmak şartıyla 5 veya 7 seans hacamat yaptırarak maksimum faydayı görebilirler. Kronik rahatsızlığı olan hastalarda 10-15-20 günde bir ara vermeden yapılan hacamatlar kişinin sağlığını tehlikeye sokar. Bu sebeple en az ayda bir yapılması önerilir.
Sonuç: Fibromiyalji hastalarında sıklıkla D vitamini ek- sikliği görülmektedir ve D vitamini tedavisi ile hastaların semptomlarında gerileme olmaktadır. Fibromiyalji sendromu (FMS) yaygın ağrı ve fizik muayenede çoklu hassas noktaların varlığı ile ka- rakterize yaygın kronik kas iskelet sistemi hastalı- ğıdır.
Yeşil çay, serotonin ve GABA düzeylerini yükselterek fibromiyalji ağrılarına iyi gelir.
Isı, ağrıları hafifletmek için kan akışını hızlandırarak kasları gevşetir. Bunun aksi olarak ise buz da kemiklerde iltihap varsa kan damarını daraltarak ağrıyı uyuşturur. Sırt ağrınız varsa sürekli olarak yatmak sırttaki sertliği kötüleştireceğinden yoga ve pilates gibi hafif aktivitelerle hareketi sağlayabilirsiniz.
Tıp dilindeki ismi fibrositis olan kulunç, sırtın üst kısmında meydana gelen bir kas rahatsızlığıdır.Halk dilinde kulunç olarak bilinen kas ağrısı, iki kürek kemiği ile omuzun üst kısmındaki bölgede yani sırtın üstünde oluşan bir adele kasılmasıdır.
* Basitçe, sıcak bir duş alın. * Hareket etmeyi kesinlikle ama kesinlikle bırakmayın! * Ağrısız açılarda günlük hareketlerinize devam etmenin bir yolunu arayın. * “Kasları açmak için” kendi kararınıza göre germe egzersizleri yapmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri