Fide dikimi mümkünse akşamüstü veya sabah erken, havanın serin olduğu saatlerde yapınız. Fideleri kabından çıkarırken yapraklarından tutunuz, kesinlikle gövdeyi zedelemeyiniz.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Fideler, Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir. Dikimde sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 120-150 cm arasında olmalıdır. Çapalamayla, toprağın havalanması, gevşetilmesi, yabancı otların yok edilmesi ve çatlakların kapatılması ile toprak neminin korunması amaçlanmaktadır.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Fide dikimi mümkünse akşamüstü veya sabah erken, havanın serin olduğu saatlerde yapınız. Fideleri kabından çıkarırken yapraklarından tutunuz, kesinlikle gövdeyi zedelemeyiniz. Dikimde, fide kök boğazını toprakla örtmeyiniz. » Dikim Sonrası Yeterli miktarda can suyu veriniz.
Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz.
200-500 kg kireç verilmeli, pH=7,0'nin üzerinde ise her yıl dekara 30-50 kg toz kükürt verilmelidir. Fide yetiştiriciliğinde genel olarak ( torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Fide dikimi akşamüstü veya sabah erkenden, havanın serin olduğu saatlerde yapılmalıdır. Sıcak saatlerde dikim yapmamalıdır. Ellerin ve kullanılan aletlerin hijyenine dikkat edilmeli sağlamak için mümkünse eldiven takılmalıdır.
Fidelerin uygun dikim büyüklüğü, 5–6 gerçek yapraklı olduğu dönemdir. Toprak ve hava sıcaklığı 12-15 °C'yi bulduğu zaman yapılır. Fideler karıkların sırtına dikilir. Fideler, boyunun 2/3 si toprak altında, 1/3 i toprak altında kalacak şekilde karık boyunca dikilir.
İlk çiçeklenme başladığı dönemlerde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulamalar yapılmalıdır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Biber tohumunun çimlenme süresi 14-20 gün arasında değişir.
Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 °C, optimum 20-29 °C, maksimum 36 °C toprak sıcaklığı olması gerekir. Fide yetiştiriciliğinde genel olarak (torf, perlit, vermikulit) veya (torf, perlit, toprak) veya (yanmış hayvan gübresi, kum, toprak) gibi karışımlar kullanılır.
Hobiciler ise genel olarak ; Fidelerini yerlerine şaşırtmadan önce yanmış ahır gübrelerini verdikten sonra, ilk meyveler görünmeden fosfor ağırlıklı gübreler kullanmaları gerekmektedir. Bu tip bir başlangıç sizi domateste çiçek dökülmesi probleminden koruyacaktır.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
·Fosfor köklerin büyümesi için hayati önem taşır, potasyum çiçeklenmeye ve genel büyümeye azot ise yapraklanmaya yardımcı olur. ·Fosfor, meyvelerin yanı sıra köklerin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu nedenle ilk aşamada ve son aşamada önemli bir besindir.
Fideler 3-4 yaprak olunca hafif bir çapa ile toprak kabartılır. Zararlı otlar temizlenir. Bu çapadan 3-4 gün sonra salma su verilmesi, fidelerin gelişmesi bakımından faydalıdır. Fakat bu sudan sonra, havalar sıcak ve kurak gitmiyorsa, sulamada pek ileri gidilmeyerek, çapa ile vakit kazanılır.
Domateste ilk sulama dikimden hemen sonra can suyu ile başlanmaktadır.
Ağır topraklarda, yağmurlu havalarda dikim yapmaktan kaçınılmalıdır. Dikim yapılacağı esnada bitki, kuvvetli güneşin etkisinden korunmalıdır. Dikilecek fidanda kök kıvrılması, gövde ve dal yaralanması olmamalıdır. Fidan dikilirken köklerin hava ile uzun süre temas ettirilmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri