fiğ biti: Yaramazlık yapan, muzırlık yapan küçük çocuk. hecin devesi: Çok iri ve heybetli kimse. Page 9 Sivas İli Zara İlçesi Ağızlarında Kullanılan Deyimler Üzerine Bir İnceleme 43 iki ėyiliğin biri: Çok yaşlı ve perişan olan insanlar için ya iyileşmesi ya da ölmesi.
eşşâmi yiyen gurt: Çok çirkin olan kimseler için kullanılır. fiğ biti: Yaramazlık yapan, muzırlık yapan küçük çocuk.
Kasık Biti nedir? Pubis biti (Pediculosis pubis) 1-4 mm uzunlukta, sivri kafalı ve pubis kıllarına tutanmak için tırnakları olan, vücudu parçalı bir parazittir. Bu parazit genellikle çok sayıda cinsel eşi olan, kalabalık ortamlarda ortak yaşam sürdüren ve temizlik kurallarında uymayan kişilerde görülür.
Kasık biti, en sık cinsel ilişki sırasındaki yakın temas nedeniyle, nadiren de iç çamaşırları yolu ile bulaşır. Bu nedenle “cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar” içinde sınıflanır. Yakın deri teması nedeniyle bulaştığı için kondom kullanımı bulaşı engellemez.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Fiğler kıyı bölgelerimizde kışlık olarak ekilip yaş ot olarak, iç bölgelerimizde ise yazlık yetiştirilip kuru ot olarak değerlendirilirler. Taneleri de protein ve enerji bakımından zengin olduğundan kesif yem olarak kullanılırlar. Fiğ türleri genellikle tek yıllık bitkilerdir.
Fiğ, ot verimi yüksek olan ve elde edilen otun besin değeri iyi olan baklagil yem bitkisidir. Fiğ türleri ülkemizde genellikle kaba yem elde etmek amacıyla yetiştirilmektedir. Fakat tohumları yüksek oranda protein içerdiği için kesif yem amacıylada yetiştirilmektedir.
Fiğ yeşil ot, kuru ot, silaj ve dane olarak değerlendirilebilen iyi bir yem bitkisidir. Fiğ, yeşil gübre olarak da organik maddece fakir toprakların iyileştirilmesinde kullanılır. Ayrıca toprağı azotça zenginleştirdiği için, kendisinden sonra ekilen ürünün verimini arttırır.
Protein yönün zengin olan ve baklagiller ailesine mensup olan fiğ bitkisinin fiğ tohumu kaynatılarak çay şeklinde tüketilmelidir.
Fiğ (Vicia sativa), baklagiller (Fabaceae) familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi.
GÜBRELEME Tohum ekiminden önce, Fiğ ekilecek yere daha önce baklagil yem bitkisi ekili ise dekara 2 kg, ekili değilse dekara 4 kg azotlu gübre verilmelidir. Ekimle birlikte ot verimi için dekara 4 kg, tohum üretimi için ise dekara 8 kg fosfor(TSP) veya (18-46 DAP) atılması gereklidir.
Fiğ otu çok besleyici ve lezzetlidir. Özellikle süt inekleri için uygun bir yemdir. Kıraç bölgelerimizde vazgeçilmez bir münavebe bitkisidir. Sonbahar ekimi için tahılların hasadından sonra toprağın yüzeysel olarak işlenmesi ve sonbaharda daha derin bir sürüm yapılarak tırmık veya sürgü ile tohum ekilir.
1 DÖNÜMDEN 36 BALYA!!!
Tohum yalnız ekildiği gibi tahıllarla karışık olarak da ekilebilir. Karışım ekimde ot almak için dekara 6 kg macar fiği + 4-6 kg tahıl (arpa, buğday, kışlık yulaf) tohumu atılır. Ot almak için sıra araları 18-20 santim olmalıdır. Tohum üretimi için tek başına olarak dekara 6-8 kg tohum atılır.
Gübre olarak, macar fiğinde ot üretimi için 15-20 kg/da DAP gübresi uygulanmalıdır. Verimli topraklarda toprak analizlerine göre bu gübre miktarı azaltılabilir. 15'er gün arayla en az iki defa sulanmalıdır.
Tek yıllık baklagil yem bitkileri içerisinde ilk akla gelendir. Ekim alanlarının yarıdan çoğu iç Anadolu ve geçit bölgelerinde bulunmaktadır. Genel olarak yıllık yağışı 300-500 mm olan yarı- kurak bölgeler, fiğin doğal ye şme alanlarıdır. Ancak fiğ nemli ve serin yerlerde iyi gelişir ve özellikle ot verimi yüksek olur.
Ot için (hasat):
Fiğ otu yeşil yem olarak değerlendirilecekse çiçeklenme ortası döneminde, kuru ot olarak değerlendirilecekse alt baklaların görülmeye başladığı dönemde biçilmesi uygundur.
Fiğ tıpkı yonca gibi bir baklagil bitkisidir. Yoncanın sahip olduğu besinsel üstünlüklerin çoğuna sahiptir. Ancak yoncaya göre daha az tercih edilmesinin sebebi, hayvanların bunu çok iştahlı tüketmemesidir. Bir de fiğler karışık ekildiği için dik durmaları için aralarına tahıl katılmaktadır.
Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir. Her biçimden dekara ortalama 1 – 3 ton yeşil ot alınabilir. Bunun kuru ot karşılığı 300 – 800 kg'dır.
Midyat ilçesi mercimek verimi 152,52 kg/da ve mercimek samanı verimi ise 166,25 kg/da olarak belirlenmiştir.
Kışlık ve yazlık olarak ekilebilmektedir. Kışlık ekim için en uygun aylar Ekim ve Kasım aylarıdır, ancak en geç ekim devamlı kıştan 6 hafta önce yapılmalıdır. Baharlık ekim ise Mart'ın sonun kadar yapılabilir. Ekim yapıldıktan sonra yağış olmaz ise mutlaka çıkış suyu verilmelidir.
Yeşil yemler koyunlara otlatılarak ya da biçilerek verilebilir. Baklagil yeşil yemleri olarak yonca, korunga, üçgül ve fiğ, koyunlara 4-5 kg/gün verilir.
-Soğuğa ve kurağa dayanıklı, tek yıllık fiğ çeşidi sadece macar fiğidir. Sert iklim koşullarında, kışa ve donlardan zarar görmediğinden yüksek kesimlerdeki köyler için değerli bir hayvan yemidir.
7.5-37.5 kg/da azot dozları arasın- da istatistiki bir farklılık bulunmamaktadır. En yüksek verimler bu uygula- madan ve 22.5 ile 30.0 kg N/da dozlarında elde edilmiştir.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri