Gün sonu işlemleri devam ederken sonradan taksitlendirme işlemleri yapılamamaktadır. Taksitlendirme işlemi, ilgili dönemin hesap kesim tarihinden önce yapılmalıdır. Ekstreleşmiş harcamalar için taksitlendirme işlemi yapılamamaktadır. Gecikmiş borcun bulunması durumunda sonradan taksitlendirme işlemi yapılamamaktadır.
Kredi kartı borçları en fazla 12 ay vade ile yapılandırılmaktadır. Bankalarla olan ilişkilerine ve bankaların faiz politikalarına göre bu durum değişiklik gösterebilir. Kredi kartı yapılandırmasında borcunu ödemek için aynı zamanda ihtiyaç kredisine başvuru yapabilirsin.
Kredi kartının ödenmeyen borçlarından dolayı kullanıma veya nakit kullanımına kapatılması durumunda ilgili yönetmelik kapsamında "tüm dönem borcu" ödenmediği sürece tekrardan kullanıma veya nakit kullanımına banka tarafından açılamıyor.
Kredi kartınızla yaptığınız bazı işlemleri tek ödeme ile gerçekleştirmek zorunda kalabilirsiniz. Alışverişlerinizde kredi kartınızla peşin ödeme yapmak zorunda kaldığınız durumlarda kredi kartı taksitlendirme işlemi sayesinde bütçenizi rahatlatacak ödeme planıyla ödeme yükünüzü azaltabilirsiniz.
Taksitler devam ederken kredi kartını kapatmak mümkündür. Ancak bununla ilgili bazı aşamaları ve banka görüşmelerini yapmanız gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Evet, taksitleri devam eden kredi kartı iptal edilebilir. Kredi kartının gelecek dönem taksitleri bulunsa bile, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından düzenlenen yönetmeliğe göre kredi kartının kapatılmasında herhangi bir sorun yoktur.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
- Sonradan taksitlendirilmek istediğiniz alışverişiniz için taksitlendirme işlemini ekstre kesilmeden önce gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ekstre kesildikten sonra ekstreye girmiş harcamalar için taksitlendirme işlemi yapılamaz.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, özellikle giyim sektöründe kredi kartına tek çekim ile taksit arasında yüzde 10 civarında fiyat farkı konulduğunu belirterek, "Kredi kartıyla yapılan taksitli satışlarda fiyat farkı talep etmek hukuki değildir" dedi.
Taksitlendirilen işlemler işlemin orijinal açıklaması ile ekstreye yansıyacaktır, sadece yanına taksit bilgisi eklenecektir. Nakit çekimler, sigorta, fatura ve vergi ödemeleri taksitlendirilemez. İşlem taksitlendir talebinizi hesap kesim tarihinize kadar iptal edebilirsiniz.
KREDİ KARTI BORCUNUZU VADESİNDEN ÖNCE ÖDEYİNÖdemelerin gecikmesi durumunda müşterisine ekstra faiz uygulayan bankalar, kredi borcu erken ödendiği halde indirim yapmazlarsa, gerekli indirim tutarını faiziyle birlikte müşterilerine ödemek durumunda kalacaklar.
Kredi kartı borcu kredi kartı üzerinden yapılandırılabildiği gibi taksitli nakit avans kullanılarak da taksitlendirilebilir. Bu durumu için de en fazla 12 ay taksit yapılabilir ve en fazla aylık %4,42 oranında akdi faiz uygulanabilir.
Birden fazla borcunuz varsa her ay farklı yerlere ödeme yapmanız gerekir. Borç transferi yaparak birden fazla borcunuzu tek bir kredi altında birleştirebilir ve her ay tek bir ödeme yapabilirsiniz. Bu da ödeme sürecini kolaylaştırır ve finansal yönetiminizi daha kolay hâle getirir.
Gün sonu işlemleri devam ederken sonradan taksitlendirme işlemleri yapılamamaktadır. Taksitlendirme işlemi, ilgili dönemin hesap kesim tarihinden önce yapılmalıdır. Ekstreleşmiş harcamalar için taksitlendirme işlemi yapılamamaktadır. Gecikmiş borcun bulunması durumunda sonradan taksitlendirme işlemi yapılamamaktadır.
Taksit, bir borcun ödenmesi gereken parçalarından her birine verilen isimdir. Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişin mantığı, tutarın tamamının limitten düşülmesi ve aylık bazda parça parça ödenmesidir. Kredi kartı limiti, aylık olarak ödenen tutar kadar açılmaktadır.
Takip süresi ise 3 dönem/ay olmak üzere toplam 90 gündür. Kredi kartı borcu yapılandırma işlemiyle ilgili sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına yeni taksitleri düzenli bir şekilde ödemeniz son derece önemlidir. Kredi kartı yapılandırma en fazla 12 taksit ile yapılır.
Kredi kartı üzerinden nakit çekilmesi durumunda en fazla 12 ay taksit yapılabiliyor. Ayrıca bankalar kendi inisiyatifinde daha düşük bir taksit sayısı da uygulayabiliyor. Öte yandan kredi kartı üzerinden doğrudan nakit çekim işlemlerinde en fazla Merkez Bankası tarafından açıklanan akdi faiz uygulanabiliyor.
Bireysel özellikli kredi kartları ile yapılan alışverişler taksitlendirme uygulamasına dahildir. 15. Taksitlendirme işlemleri için akdi faiz oranı uygulanmaktadır. Peşin işlem tutarı üzerinden hesaplanan faiz, toplam işlem tutarına eklenerek taksitler halinde ilgili hesap özetlerine yansıtılır.
Bu sebeple günümüzde taksitli satışta da vade farkı faiz kapsamında görülmemekte, buna karşılık alıcının borcunu ödeyememesi durumunda borcun ertelenmesi karşılığında veya temerrüt sebebiyle talep edilen / ödenen ilâve bedel ise faiz sayılmakta ve câiz görülmemektedir.
Yiyecek, hediye kartı, yurt dışı harcamaları, akaryakıt, alkol, telekomünikasyon, kozmetik, ofis malzemeleri ve market alışverişlerinizi sonradan taksitlendiremezsiniz. Peki, hangi harcamalar sonradan taksitlendirilebilir?
Kredi kartına taksitle ödeme yapıldığında sipariş tutarı eşit aylık ödemelere bölünür ve tüm tutarı bir seferde ödemeniz gerekmez.
Yasal düzenleme gereği bireysel kredi kartlarıyla yapılacak yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama, kozmetik, kuyum, ofis malzemeleri ve yurt dışı alışverişleri ile hediye kart, hediye çeki alımlarında taksit yapılamamaktadır.
Kredi Kartı Borcunun Zaman Aşımı Kaç Yıldır? Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
Kart limiti artırma konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir kural yasal sınırlamalardır. Yasal düzenlemeler gereği, tüm kredi kartlarının toplam limiti, kart sahibi olduğunuz ilk yıl aylık ortalama net gelirinizin iki katını, sonraki yıllarda ise aylık gelirinizin dört katını geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri