Hukuk mezunu olan adayların Uzman, Müfettiş, Uzman Hukukçu, Hukuk Müşavirliği vs. meslek dallarını tercih edebilmesi için ise KPSS A sınavına girmeleri gerekmektedir.
A grubu kadrolar aynı zamanda kariyer meslekleri olarak da değerlendirilirler. KPSS A Grubu Hukuk testi ise Hukuk, İİBF ve SBF mezunlarının girebildiği ve başarılı olanların yukarıda sayılan kariyer mesleklerine atandığı sınav türüdür.
*KPSS-A GRUBU KADROLAR
Bu kadrolara genel olarak SBF, Hukuk, İktisat, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabilmekte olup, nadiren de olsa bazı kurumlar mühendislik veya diğer dört yıllık bölüm mezunlarının da müfettiş, denetmen, uzman yardımcılığı ve kontrolör kadrolarına başvurabilmelerine imkân tanımaktadır.
KPSS – A her yıl yapılmakta olan, Hukuk, Siyasal Bilgiler, İİBF ve diğer lisans mezunu adayların katıldığı sınavlardır, bu sınav sonucu yaklaşık 55 değişik puan hesaplaması ile belirlenen puanlar Kurumların tespit edeceği ve ilanlarında belirttiği kadrolara uygun sınavlarda kullanılacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Hukuk: Toplam 40 soru. Anayasa Hukuku: 4, İdari Hukuk ve İdari Yargı: 6, Ceza Hukuku: 6, Medeni Hukuk: 6, Borçlar Hukuku: 6, Ticaret Hukuku: 6, İcra İflas Hukuku: 6. İşletme: Toplam 40 soru.
KPSS – A her yıl yapılmakta olan, Hukuk, Siyasal Bilgiler, İİBF ve diğer lisans mezunu adayların katıldığı sınavlardır, bu sınav sonucu yaklaşık 120 değişik puan hesaplaması ile belirlenen puanlar Kurumların tespit edeceği ve ilanlarında belirttiği kadrolara uygun sınavlarda kullanılacaktır.
Devlet memuru olmak isteyen alan mezunları da bu sınava girebilirler. KPSS A grubu bu kişiler için ayrılmış olan kısımdır. Kendi alanında açılan uzmanlık ve uzman yardımcılığı ilanlarına başvurmak isteyenler KPSS A grubu sınavına girmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları kadrolarına A grubu kadroları denir.
KPSS'den 60 puan alanlar polislik mesleğini tercih edebiliyor. Bunun haricinde belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları 60 – 65 – 70 puanları arasında alımlar yapıyor. KPSS merkezi atama ile şimdiye kadar 60 puanla atanabilen bir aday bulunmuyor.
KPSS lisans atama taban puanları ve hem kadro hem de şehirlere göre farklılık göstermektedir. 60 puandan düşük alan adaylar genelde tercih yapamazken 60 ve üzerinde puana sahip adaylar tercihte bulunabilmektedir.
İşte tüm merak edilenler... POLİS OLMAK İÇİN KPSS HANGİ PUAN TÜRÜ HESAPLANIR? Polis olmak isteyenler POMEM KPSS de geçerli olan B grubundan sınav puanı almalıdır.
Hukuk bölümü mezunları puan türüne göre hangi KPSS alanlarından sorumludur? Hukuk bölümü mezunları P48 puan türüne göre Genel Yetenek, Genel Kültür, Hukuk, İktisat ve Maliye ve Muhasebe alanlarından sorumludur.
Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda, 2020-KPSS (B grubu) puan sırasına konulmak kaydıyla, Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek sözlü sınav sonucuna göre Bakanlık Merkez Teşkilatında çalıştırılmak üzere 10 avukat kadrosuna açıktan atama yapılacaktır.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
KAÇ YILDA BİR YAPILIYOR? Sınav ortaöğretim/ön lisans için 2 yılda bir yapılmaktadır. Ön lisans ve Ortaöğretim (Lise) KPSS sınavları sadece çift yıllarda yapılır örneğin:2018,2020,2022,2024 gibi yıllar da yapılır. Sınav sonuçları ise sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli sayılır.
Hukuk Fakültesi bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Hukuk Fakültesi bölümü toplam 87 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
6 Ağustos 2023 tarihinde uygulanacak olan 2023-KPSS-ÖABT sınavında adaylar, sabah oturumu için saat 10.00'dan sonra, öğleden sonra oturumu için ise saat 14.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır. Şurada Paylaş! Şurada Paylaş!
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
2023-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı'nın Alan Bilgisi 1. oturumu (kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri çoktan seçmeli 120 soru için adaylara 150 dakika verilecek. 2. oturum hukuk, iktisat, maliye alanlarından yapılacak ve 120 soru için 150 dakika süre verilecek.
Avukat maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.300 TL civarındadır.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri