Telif hakları (copyrights) kendi içinde dört ana kategoriden oluşur: a) İlim ve edebiyat eserleri, b) Musiki eserleri, c) Güzel sanat eserleri, d) Sinema eserleri (görsel-işitsel eserler).
Fikri haklar; sınai mülkiyet hakları, marka, patent, coğrafi işaret, endüstriyel tasarım olmak üzere beşe ayrılır.
Telif hakları, patentler, faydalı modeller, tasarımlar, markalar, coğrafi işaretler, yeni bitki çeşitleri, entegre devre topografyaları, biyoteknoloji, gen teknolojisi, bilgisayar programları, veri tabanları ve hatta ticari sırlar fikri mülkiyet şemsiyesi altındadır.
Fikri haklar, ilim-edebiyat eserleri, musiki eserleri, güzel sanat eserleri ve sinema eserlerinden doğan haklar ile bunlara bağlı komşu hakları kapsar. Sınai haklar ise marka, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları, tasarım, patent ve faydalı modeller ve benzer modellere ilişkin hakları ifade eder.
Fikri mülkiyeti iki ana başlık altında inceleyebiliriz: Sınai mülkiyet hakları ve telif hakları. Sınai mülkiyet hakları; teknolojik buluşlar, modeller, mal ve hizmetlerin ticari markaları, endüstriyel tasarımları ve coğrafi işaretleri kapsamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Taşınmazlar açısından mülkiyet hakkı ise Türk Medeni Kanunu'nun 683. maddesinde ve devamında düzenlenmiştir. Mülkiyet, hak sahiplerinin sayısına göre tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılır. Birlikte mülkiyet de kendi içinde paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti olarak ikiye ayrılmaktadır.
Cevap: Telif Hakları veya Fikri haklar diye de anılan “Fikri Mülkiyet”, bir eser üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakların tamamını ve komşu haklarını ifade eder.
Fikri Mülkiyet Örnekleri
Telif hakları, patentler, yararlı modeller, tasarımlar, markalar, coğrafi işaretler, yeni bitki çeşitleri, entegre dönem topografyaları, biyoteknoloji, gen teknolojisi, bilgisayar programları, veri tabanları ve hatta ticari sırlar misal verilebilir.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserleride denen alanı kapsar. Sınai mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlardaki markaları, buluşları, tasarımları kapsar.
Fikri mülkiyet hukuku, ekonomik değere sahip fikri emek ürünlerini koruyan hukuk dalıdır. Fikri mülkiyet hukuku genel olarak telif hakları ve sınai haklara odaklanmaktadır. Fikri mülkiyet hakları, insan zekâsı ve yaratıcılığı tarafından üretilmiş olan fikir, eser ve ürünlere yönelik farklı koruma türlerini kapsar.
Fikri Mülkiyet Yönetimi, fikri mülkiyet sahiplerinin maddi olmayan duran varlıklarından kâr elde etmelerini ve aynı zamanda onları korumalarını sağlayan bir sistemdir.
Başvuru: Bir fikri mülkiyet hakkı, ilgili kurum veya kuruluş tarafından yapılan başvurular aracılığıyla alınır. Değerlendirme: Başvuru, ilgili kurum veya kuruluş tarafından değerlendirilir ve uygunsa onaylanır. Kayıt: Onaylandıktan sonra, fikri mülkiyet hakkı kaydedilir ve belirli bir süre boyunca geçerlidir.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Her kişinin toplamda 8 adet temel hak ve özgürlüğü bulunmaktadır.
Mülkiyet hakkı, hakkın konusu olan eşyanın cinsine göre “taşınır mülkiyeti” ve “taşınmaz mülkiyeti” olmak üzere 2'ye ayrılır.
TTK'nın 342. ve 581. maddelerine göre, üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dahil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir.
Fikri mülkiyet ihlali fikri mülkiyet hakkının ihlalidir. Örneğin, fikri mülkiyet hakları sahibinin uygun izni olmadan üçüncü bir tarafın görseli, ticari markası, logosu, tasarımı vb. kullanarak bir listeleme oluşturmak fikri mülkiyet ihlali anlamına gelebilir.
Mülk, malik olunan şeydir, dolayısıyla mülkiyet hakkının nesnesidir. Mülkiyetin üçüncü unsuru ise malik ile mülk arasındaki ilişkidir ki buna mülkiyet denmektedir. Bu ilişki; elde bulundurma (zilyetlik), kullanma, yararlanma ya da tasarruf etme şeklinde kendini gösterir.
Fikri mülkiyet hukuku, hukukun diğer alanlarından farklı ve kendisine özgü niteliklere sahip bir hukuk dalıdır. Fikri mülkiyet hukuku özel hukukun dallarından biri olsa da klasik hukuk mantığıyla bu alandaki hukuki problemlerin ve uyuşmazlıkların çözümü mümkün değildir.
Yaratıcı çaba sonucunda oluşan her türlü gayri maddi varlık şeklinde tanımlanan Fikri Mülkiyet, ülkelerin öncelikle teknolojik ilerlemelerini, sonrasında uluslararası ticari ilişkilerini, yatırım kararlarını ve tüm bunların sonucu olarak da ekonomik büyümelerini etkileyen önemli bir unsurdur.
Fikri mülkiyet hukukunun amacı, fikri üretimi özendirmek ve bunun sonucunda da ekonomik, sosyal ve kültürel ilerlemeyi sağlamaktır. Araştırma –geliştirme yatırımını teşvik,yabancı sermayeyi çekmek, yenicilikçiliği özendirmek için etkin bir fikri mülkiyet koruması şarttır.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eserler, eserin yaratıldığı andan başlayan doğal bir korumadan yararlanır. Eserin herhangi bir kuruma kayıt (tescil) ettirilmesine ya da onaylattırılmasına gerek yoktur.
Fikri mülkiyet, icatlar gibi zihnin yaratımlarını ifade eder ve para kazandırması, rekabet avantajı yaratması nedeniyle sahip olunabilecek en değerli varlık türüdür. Girişimciler açısından fikri hakların korunması son derece önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri