Türk Dil kurumuna göre eşek kelimesinin doğru yazılışı eşek şeklindedir. Yapılan hatalı yazım ise eşşek şeklinde olmaktadır. Türk Dil kurumuna göre kelimelerin yazılışı belirli kurallara göre yapılmaktadır.
TDK'ya göre eşek kelimesinin doğru yazılışı "eşek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre 'EŞEK' olarak yazılır. Bu kelimenin cümle içerisinde kullanılmış doğru örneklerini burada bulabilirsiniz. Bu sene memlekete gittiğimde hiç eşek görmedim. Bu eşekler neden hiç ses çıkarmıyorlar?
birl. i. Eşek oğlu sözünün kısaltılmışı olan küfür sözü: Eşeklik ettiler, hem de eşşoğlu eşeklik (Sait Fâik).
Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Kişiler yalnız kelimesinin doğru yazılışını merak ediyor ve araştırıyor. Bu kelimeyi "yanlız" şeklinde yazarak yazım yanlışları yapıyor. Fakat bu kelime "yalnız" şeklinde yazılmalıdır.
Kurnaz, işini bilen, düzenbaz, açıkgöz, uyanık kimse anlamlarına gelir. Ayrıca kaba konuşmada hakaret olarak kullanılır. Bu kelime genellikle eşek oğlu eşek, eşşek oğlu eşşek, eşşekoğlueşşek, eşşoğleşşek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşekoğlueşek şeklinde olmalıdır.
Eşeğin yavrusuna ne dendiği de merak edilmektedir. Eşeğin yavrusuna Sıpa adı verilir.
Eşek kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı, 'merkep' olarak bilinmektedir. Eşek ve merkep kelimeleri aynı anlama gelmektedirler. Okunuş ve yazılışları farklı olmasına rağmen cümle içerisinde kullanılabilir.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır. Aş pişiren kişi anlamına gelen yani yemek yapan kişi anlamına gelen bir kelimedir.
Bu bağlamda kelimenin direkt olarak doğru yazılışı asfalt şeklinde öne çıkar. Yanlış yazımı ise asvalt biçiminde değerlendirilir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Eşek kadar DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük, iri; aşırı derecede gelişmiş. “Eşek kadar oldu ama hiç söz dinlemiyor.”
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı 'çiftçi' olarak ifade edilmektedir. Sadece yazılışı değil aynı zamanda okunuşu üzerinden de bu şekilde doğru biçimde kullanılabilir.
Zar kanatlılar takımından, zehirli iğnesi olan bir tür iri yaban arısıdır. Bu kelime genellikle eşekarısı, eşşekarısı, eşşek arısı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşek arısı şeklinde olmalıdır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Ortalama 25-35 sene yaşayabilen eşeklerin yavrusuna verilen sıpa ismi, çocukları severken hitap kelimesi olarak da sıkça kullanılır. Erkek eşek ile dişi atın çiftleştirilmesi sonucu kısır ve melez bir tür olan katırlar meydana gelir.
sıbıç, sıbiç eşek yavrusu, sıpa (Beyceli *Fatsa –Or.)
cevap katır dır. eşeğin erkeğine ne denir? katır denir.
Tarlanın kenarında bağırıp çağırmaya devam eden köylülerin gözleri önünde kuklanın üzerine benzin döker ve ateşe verir. Kalabalıklar 'tekbir' getirir. Eşek, bir ara ateşin olduğu yere bakar, sonra da umursadan ekinleri midesine indirmeye devam eder. Tarla sahibi bu kez eşekle görüşmek için heyet gönderir.
[1] Yetkili olan kendisi olmasına rağmen neden yetkisini kullanmadığının sorulması.
TDK'ya göre meyve kelimesinin doğru yazılışı "meyve"dir.
TDK sözlüğüne göre bu kelimenin doğru Yazılışı ise, kirpik şeklindedir. Kirpik kelimesi, halk arasında çoğu zaman kiprik şeklinde söyleniyor. Bunun sonucunda da yazım yanlışları ortaya çıkıyor. Aslında bu sözcüğün doğru yazılışı TDK güncel yazım kılavuzuna göre kirpik olarak gösteriliyor.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri