Gölge Koçluğu, bireysel veya grup/takım koçluğu yapan kişinin, gölge koç tarafından görüşme sırasında izlenmesi ve sonrasında koçluk yetkinlikleri ve koç varlığı ile ilgili geri bildirim verilmesi sürecidir. Gölge koçun gözlem ve geri bildirimlerine dayanan özel ve gelişmiş bir koçluk uygulamasıdır.
Koçluk sürecinde seanslar danışan için yeni çözümler, ilham, dürtüler bulmak ve hedeflerine ulaşmadan önce atması gereken eylem adımlarını düşünmek için kullanılır. Başarılı bir koçluk seansı, planlama ve hazırlık gerektirir. Koç, danışanının hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak bir plan hazırlamalıdır.
Koçluk, koç olarak adlandırılan deneyimli bir kişinin yaptığı ücretli bir görüşme şeklidir. Ayrıca hangi lisans veya sertifika ile uzmanlaştıkları belli olmadığı için yetkinlik sınırları belirsizdir. Bazen koçluk, iki kişi arasında gayri resmi bir ilişki anlamına gelebilir.
"Koçluk" kelimesinin ilk sözlük anlamı; çalıştırıcılık. İkinci sözlük anlamı ise; kişilerin liderlik veya yöneticilik özelliklerini, becerilerini geliştirmeye yönelik, belli bir amacı hedefleyerek daha etkili sonuçlara ulaşmasını sağlamak üzere verilen hizmettir.
Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Koçluk, var olan enerji ve potansiyel ile işbirliği yaparak, bu kaynaklarla ne yapmak istediğimizi seçmektir. Çeşitli koçluk modellerini, yaklaşımlarını, araçlarını gerçek yaşamda izleyerek oluşturulmuş ve etkinliği kanıtlanmış olan bu model, yaşanmış deneyimlerden doğması nedeni ile gelenekçi yaklaşımlardan ayrılır.
Yöneticiler için temel koçluk becerileri; ilişki kurma, hedef belirleme, aktif dinleme, iletişim, güçlü sorgulama, duygusal zeka ve geri bildirim verme (ve alma) yeteneğidir.
Manevi Rehberlik, bireylerin manevi ve dini ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir rehberlik ve danışmanlık yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, bireylerin manevi inançlarına, değerlerine ve yaşamlarının anlamına odaklanır.
Öz koçluk, hedef belirleme, görselleştirme, farkındalık, günlük tutma, stres yönetimi ve kişinin eylemlerinin farkında ve bilinçli olması için diğer yöntemler gibi teknikleri kullanarak kişinin kendi eylemlerinin ve sonuçlarının sorumluluğunu almasına vurgu yapar.
https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari-2019/ web sitesinde ise koçluk hizmeti alan kişi için müşteri tanımlaması kullanıldığı görülmektedir.
Profesyonel koç isminden de anlaşılacağı üzere gerekli tüm eğitimleri başarılı olarak tamamlamış ve ICF onaylı sertifika belgesine sahip olan koçlardır. Bu alanda hizmet sunan bu bireyler sıradan koçlara oranla daha geniş hizmet kataloğuna sahip olabiliyor.
Kimler koç olabilir? En temelde insanlarla yakın çalışmayı sevenler koç olabilir. Bunun üstüne ICF'den (Uluslararası Koçluk Federasyonu) onaylı eğitimlerden 100 saatin altında olmamak üzere eğitim almış olanlar daha bilinçli olarak koçluk yapmaya başlayabilirler. Tabi ki 100 saat eğitim de yeterli değildir.
Kocluk ekolleri, kendi aralarında davranıscı, bilissel, sprituel , butunsel olarak ayrılır.
Yaşam koçu; imkansızı gerçekleştiren, danışanının yerine çaba gösterip onun hedeflerini tek başına gerçekleştiren, olmazları olduran bir sihirbaz değildir. Bu bağlamda yaşam koçu psikolog, psikiyatrist ya da terapist de olmadığı için tedavi etmez, edemez.
Pek çok koçluk alanı var. Ülkemizde en çok bilinen koçluk alanları; yaşam koçluğu, öğrenci koçluğu, ilişkiler koçluğu, kariyer koçluğu, kurum ve yönetici koçluğu, satış koçluğu, performans koçluğu, aile koçluğu, takım koçluğu.
Koçluk, potansiyel sorunları belirleyip bunları düzelterek gelecekteki sonuçları iyileştirmeyi amaçlar. Diğer taraftan mentorluk, performansı artırmak için becerilerinizi ve bilginizi paylaşmayı içerir. Son olarak, koçluk resmi eğitim gerektirirken mentorluk resmi eğitim gerektirmez.
ICF Ünvanı, dünyaca tanınmış tek profesyonel koçluk sertifikasıdır. Bir ICF Ünvanına sahip koçlar, bilgilerini, becerilerini ve yüksek etik ve profesyonel standartlara bağlılıklarını gösterir. ICF akredite bir koçluk eğitim programı, ICF Ünvanı için gereken eğitim koşullarını dikkate almaktadır.
Türkçe ifade edersek Profesyonel Sertifikalı Koç (PCC) koçluk kimliğine sahip koçlar, en az 125 saatlik eğitimlerini tamamlamış ve en az 500 saatlik koçluk hizmeti vermiş olanlardır.
Koçluk görüşmesi, yapılandırılmış bir süreçtir. Görüşme bir konu ile başlar. Görüşme başında danışan, görüşmenin sonunda ulaşmak istediği hedefi belirler. Koç, konunun danışandaki önemini anlamak için sorular sorarak, temelde danışanın ulaşmak ve keşfetmek istediği noktaya iner.
Yaşam koçluğu, danışan kişinin potansiyelinin en üst limitlerine çıkmasını ve yaşam hedeflerine ulaşmasını sağlayan profesyonel bir rehberlik sistemidir. Yaşam koçluğu çalışmaları kapsamında kişisel gelişim ve kariyer planları üzerinde durulur. Yaşam koçu, gerekli eğitimleri tamamlamış, alanında uzman kişidir.
AMAÇ: Koçluk eğitimi almak isteyen katılımcıların koçluk ile tanışmasını, koçluğun temel yeterliliklerini öğrenmelerini ve koçluğun önemli becerilerini kazanmalarını hedefler.
Motivasyon koçluğu danışanın kendi belirlediği hedeflere, koçun desteğiyle ulaşması ve sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Koçluk bir gelişim sürecidir. Süreç boyunca danışan, kendisini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder ve hatalarından ders alarak yetkinliklerini geliştirir.
1. Yaşam Koçluğu bir meslek midir? Evet. Koç (Seviye 6) Meslek Standardı 26.06.2013 tarihinde 28692 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri