Budist inanışı da dahil birçok Asya kültüründe fillerin kutsallığına ve Buda'nın hazinelerinden biri olduğuna inanılırken diğer kültürlerde de kutsal kabul edilmese bile harikulade oldukları düşünülür ve hayranı çoktur. Fillerin dev boyutlarına rağmen, dışarı her zaman nazik bir enerji yaydıklarını inkar edemeyiz.
Fil Vakası ya da Fil Olayı (Vakayı Fil), İslam inancına göre Muhammed'in doğumundan 52 gün önce Kâbe'yi yıkmak amacıyla Mekke üzerine filleriyle birlikte yürüyen Ebrehe ve ordusunun Allah tarafından gönderilen ebabil kuşları vasıtasıyla bozguna uğratılmasını anlatan olayın adıdır.
Fil kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'in aynı adı taşıyan 105. sûresinde bir defa geçer.
Fil ordusu, kuşların attığı taşlar nedeniyle değil, Mekke halkının direnişi ve buna mukâbil ilâhî bir yardım olarak gökten inen, askerlerin üzerlerine taş/çakıl yağdıran bir fırtınayla helak edilmiştir.
Ebû Yeksûm Ebrehe el-Eşrem el-Habeşî (ö. 570 [?]) Tarihte Fil Vak'ası olarak bilinen olayın kahramanı, Yemen valisi. Kâbe'yi yıkmak amacıyla Mekke üzerine yürüyen Habeş ordusunun Allah tarafından gönderilen kuşlar vasıtasıyla imha edilmesi olayı.
İlgili 22 soru bulundu
Fil olayı, adından da anlaşılacağı üzere fil ordusunun Kabe'ye kadar gelip, orada diz çökmesi üzeri kuruludur. Hıristiyanlığı yaymak, Kabe'yi yıkmak isteyen Habeş ordusunun Kabe önünde telef olması olayın özüdür.
Ebrehe ağır bir hakarete uğramıştır. Olayın üzerine bir de kilisenin yanması eklenince vali intikam almaya karar verir, Kâbe'yi yıkmak ve enkazını fillerle Yemen'e taşımak için dört bin fil ve üç yüz bin Habeşli'den oluşan ordusu ile harekete geçer.
Fil suresi, Kâbe'yi yıkmak isteyen Yemen valisi Ebrehe'nin fillerle Mekke'ye hücumunu, sonuçta da yok olup gitmesini konu eder. Rabbimiz, Peygamberimize bu surede verdiği mesajda, 'Allah'ın sana olan yardımı Kâbe'ye yardımından daha fazladır' buyuruyor.
Peygamber'in doğumundan elli, elli beş gün veya üç ay önce, muharrem ayının çıkmasına on üç gün kala bir pazar günü vuku bulduğudur ki bu tarih Araplar'da nesî geleneğini göz önüne alanlara göre 569, diğerlerine göre ise 570 veya 571 yılıdır.
Fil Suresi, Kâbe'yi yıkmak amacı ile gelen Habeşistan Kralı olan Ebrehe'nin fil ordusunun, Yüce Allah tarafından gönderilmiş olan ebabil kuşları aracılığı ile nasıl helak edildiğini anlatmakta olan bir suredir. Bu sebepten dolayı da büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Makale, Siyer-i Nebî'ye fil olayı ile hatta Kâbe tarihi ile başlanmasının çok önemli oldu- ğunu da ifade etmektedir. Zira fil vak'ası sadece Arap yarımadasında yaşayanlar için değil, aynı zamanda Habeşistan'lı Hıristiyanlar, Bizans ve Sâsâniler için de dikkat çekici bir olay olmuştur.
Bunlardan bir veya birkaçını câiz gören mezhepler ve fakihler yanında ayı, fil, kurt, çakal, kedi etini mubah sayan âlimler de vardır. Yabani tavşan büyük çoğunluğa göre helâl, aralarında Abdullah b. Amr b. Âs'ın da bulunduğu bazı âlimlere göre ise tahrîmen mekruhtur.
Bunun üzerine Ebrehe, Hıristiyanlığın yayılmasına Kâbe'nin engel teşkil ettiği sonucuna vararak onu yıkmaya karar verip içinde Mahmûd adlı filin de bulunduğu büyük bir ordu ile Mekke üzerine yürüdü.
Şans Getirmesi İçin Fil Figürü Kullanımı
Özellikle Çin, Afrika, Hindistan gibi ülkelerde bu nedenle çok kullanılır. Türk kültüründe de çok sevilen ve sıklıkla kullanılan bu figür, şans getirmesiyle ünlüdür. Şansın yanı sıra güç, üretkenlik, başarı, bereket gibi kavramları da beraberinde getirir.
Fare, halktan gizli ancak Hakk'a malum olan meşru olmayan şeye mübaşeret sıfatıdır. Fil, kendini beğenmedir/ucub.
Bugün 12 Ağustos Dünya Fil Günü. Ekosistemin olmazsa olmazı filler, yaşamın devamlılığı için tahmin edilenden daha büyük önem taşıyor. Afrika orman fili, Batı ve Orta Afrika'nın yoğun yağmur ormanlarında ağaçlarda daha fazla karbon depolamasına yardımcı oluyor ve gezegenin en hayati ekosistemlerinden birini koruyor.
Fil vakası yaşanmış olduğu tarihi vesikalarla kanıtlanmış gerçek bir olaydır. Ve tabi tarih bilimi açısından olayın gerçekleştiği bilinmektedir. Kabe Hz İbrahim AS tarafından Allah'ın evi olarak yapılmıştır.
Ebrehe Fil Suresinde bahsedilen krallardan biridir. Bu anlatımlara göre Ebrehe, Yemen'de, Aksum Krallığı'na bağlı Hristiyan bir vali idi ve Arapların her sene hac amacıyla Mekke'ye gitmelerini istemiyordu. San'a'da büyük bir kilise yaptırdı ve ismini Kuleys koydu.
Allah tarafından gönderilen Ebâbil kuşlarının attığı taşlar ile Ebrehe ve ordusu darmadağın oldu. Kâbe'nin koruyucusu Allah, kutsal mâbedin yıkılmasına izin vermedi. Tarihte bu sıradışı olaya Fil Vakası, olayın meydan geldiği yıla da Fil Yılı denir. Peygamberimizin (s.a.v.) adını annesi vermiştir.
Abdulmuttalib Kabe'yi sahibi korur deyip kendi develerini korumuştur. Kureyş Kabe'yi terk etmiş, savaştan kaçıp dağlara sığınmıştır. Allah da kendi evini gönderdiği kuş sürülerinin attığı taşlar ile korumuş tüm orduyu böylece helak etmiştir.
Habeşistan'ın Yemen valisi Ebre Kabe'yi yıkmak için Mekke'ye geldiğinde Peygamber Efendimizin dedesi Abdulmuttalip ile aralarında geçen ilginç konuşma. “Ben develerin sahibiyim, Kabe'nin sahibi Allah O'nu korur!
Kâbe hizmetleri Hz. İbrâhim ve İsmâil'in Kâbe'yi yapması ile birlikte başlar (el-Bakara 2/125; el-Hac 22/26) ve bilindiği kadarıyla Mekke'ye hâkim olan İsmâiloğulları, Amâlika, Cürhüm ve Huzâa kabileleri arasında el değiştirdikten sonra nihayet Kusay b. Kilâb zamanında Kureyş kabilesine intikal eder.
İbrahim Kabe'yi inşa ederken, bir melek ona yapının doğu köşesine yerleştirdiği Kara Taş'ı getirdi. Bir diğeri İbrahim'in Makamı olarak kabul edilen taştır. Kara Taş ve Makamı İbrahim'in, İbrahim tarafından yapılan yapının orijinal kalıntısı olduğuna inanılıyor.
Günde yaklaşık 150 kg kadar besin tüketir ve 40 litre kadar su içerler. Filler genellikle su kaynaklarına yakın kalmayı tercih eder. Asıl olarak sabah, öğleden sonra ve gece beslenirler.
Bu kuşlar Fil Suresi'nde yer almaktadır. Kuran-Kerim'de de yer alan kuş Ebabil kuşları Kabe'yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri