Bazı kişilerde makat (anüs) ve kalın bağırsağın son bölümü (rektum) çevresinde bulunan hemoroidal damarlar aşırı derecede genişler ve makattan (anüsten) dışarıya taşarlar. Örneğin kabızlık şikayeti olan bireylerde dışkı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır.
Kan genellikle parlak kırmızı renklidir ve dışkının etrafında görülür. Bazı durumlarda dışkılamanın sonunda kan tuvalete damlayabilir. Kanama, çoğunlukla dışkıda zorlanma ve ıkınma nedeniyle oluşur.
Anüsü örten mukozanın altında bulunan toplardamar ağından oluşan yumuşak yumaklardır. Büyük tuvalet sırasında hafifçe şişerek dışkıya ve anüse yastık görevi görürler. Bu sayede dışkılama rahat olur. Ayrıca gaz ve dışkı ayırımını yapabildiklerinden gaz çıkarma sırasında dışkı kaçırmayı önlerler.
Hemoroid ve makat çatlağı sorunu ile penis sertleşmesi veya ereksiyon arasında bir bağlantı yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Öncelikle, hemoroid hastalığı cinsel istekte azalma gibi bir etki yapmaz.
Aynı şekilde, basur sorunu olanlarda da, kabızlık ve dışkılama güçlüğü görülür.
Hemoroid (basur) belirti ve bulguları genellikle kolon ve rektum (kolorektal) kanserine benzerdir. Bununla birlikte hemoroidin kalın bağırsak (kolon ve rektum) kanserine yol açtığını gösteren herhangi bir kanıt yoktur.
İç Hemoroid (Basur) Belirtileri Nelerdir? Bağırsak hareketleri sırasında veya sonrasında tuvalet kağıdında veya dışkıda parlak kırmızı kanama görülebilir. Makat çevresinde kaşıntı veya yanma olabilir. İç hemoroid büyüdükçe rektumda dolgunluk hissi veya makatta yabancı cisim hissi olabilir.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Basur Ağrısı Nasıl Oluşur? Hemoroid yapılarının makat yani anüs bölgesinde görülmesinden dolayı makat ve çevresinde ortaya çıktığından, “basur ağrısı nereye vurur” sorusunun cevabı olarak makat bölgesini işaret etmek doğru olacaktır.
Dışkıda incelme ilgili linkte belirtildiği gibi bağırsak kanseri, makat kanseri ve rektum kanseri gibi hastalıklarda görülmekle birlikte hemoroid, makat çatlağı vb. sık rastlanılan hastalıkların varlığında da rastlanır.
Genellikle kendiliğinden gerileyebileceği gibi çoğunlukla da medikal tedavi ile düzelir. Ancak sık tekrarlayan ve ciddi semptomlara yol açan hemoroidal hastalıklarda ofis işlemleri dediğimiz hastanede yatış gerektirmeyen uygulamalar (lazer, bant ligasyonu) ile tedavi edilebilir.
Makat bölgesinde yapılan cerrahi girişimler (hemoroid, fistül, fissür ameliyatları) önemli bir dışkı kaçırma sebebidir. Sinir hastalıkları sonucunda anal bölgede gelişen sinir hasarları dışkıyı tutamamaya neden olabilmektedir. İleri yaşlarda kaslarda ortaya çıkan güç kaybı da dışkı kaçırmanın önemli bir nedenidir.
Kalın barsağın son bölümü olan rektumun, makattan (anüsten) dışarı sarkmasına “rektal prolapsus” denir. Beraberinde dışkı tutamama gibi başka anormallikler de görülmektedir. Dışarı sarkan barsak nedeniyle, dışkı tutamamanın yanı sıra, kanlı ve sümüksü (mukuslu) akıntı ve konstipasyona (kabızlık) sık rastlanmaktadır.
Kronik Kabızlık Hastalığı terimi; az miktarda, sert kıvamda, seyrek ve güç dışkılama (defekasyon) olarak algılanabilir. Dışkılamada güçlük, dışkılama sonrası boşalmamışlık duygusu gibi normal süre ve kıvamda dışkılama olmasına rağmen bazı hastalar tarafından yanlışlıkla kabızlık olarak değerlendirilebilir.
Hemoroid hastalığında posalı beslenme oldukça önem taşımaktadır. Gerekli posalı gıda alımına başlanan ilk günlerde bağırsaklar bu düzene alışık olmadığı için, gaz ve karın ağrısı şikayeti olabilir.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Hekim, öncelikle kişinin öyküsünü dinler ve ardından fizik muayenesini yapar. Dış hemoroid varlığında tanı hızlıca koyulabilir. İç hemoroid tanısı içinse anal kanal, rektum muayenesi ya da kolonoskopi gibi ek tetkikler yapılması gerekebilir. Elde edilen bulguların sonucunda tanı koyulur.
Hemoroid hastalığında posalı beslenme oldukça önem taşımaktadır. Gerekli posalı gıda alımına başlanan ilk günlerde bağırsaklar bu düzene alışık olmadığı için, gaz ve karın ağrısı şikayeti olabilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir.
3 - Uzun süre ayakta veya hareketsiz oturarak durmayınız; veya aşırı yorulana kadar yürümeyin veya aşırı spor yapmayın. 4 -Tahriş yapabileceğinden, taharetlenirken sabun veya şampuan kullanmayın. Kurulanırken sert kağıt veya bez yerine yumuşak tuvalet kağıdını tercih edin.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
Basur olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kişinin basur olup olmadığının anlaşılabilmesi için semptomlara bakılır. Doktorlar öncelikle anüs ve rektum bölgesinde inceleme yaparlar. Bu bölgede gelişen şişme ve topakların gözlenmesi basur dediğimiz kavramın geliştiğine ve hastayı etkilemeye başladığına işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri