CPE vs PLA Karşılaştırması CPE filament, kimyasal olarak dayanıklı ve PLA'ya göre su geçirmez.
Kimyasallara ve tekrar eden yüklere dayanıklıdır. Bundan dolayı menteşe gibi uygulamalarda kırılmadan uzun süreler dayanabilir. Hidrofobik olması nedeniyle su sızdırmazlığı beklenilen parçalarda kullanılabilir. Suya dayanıklı olmasına rağmen UV ışınlarına dayanıksız olduğu için dış mekan uygulamalarında tercih edilmez.
PLA, en ucuz ve en yaygın FFF baskı malzemelerinden biridir. PLA, su geçirmez parçalar oluşturmak için kullanılabilir ancak bazı dezavantajları vardır. PLA, suyu emmeye ve şişmeye meyilli olabilir. Bununla birlikte PLA biyolojik olarak parçalanabilir, yani doğru koşullar altında kompostlaştırılabilir.
Bir 3D baskı büyük olasılıkla suyla temas ettiğinde veya nemli bir ortama yerleştirildiğinde deforme olur. Bu nedenle, malzeme seçimi ilk düşünceniz olmalıdır. Sadece bunun tek adım olmadığını unutmayın. Bazı malzemeler su geçirmez olarak etiketlenebilse de bunlardan yapılan parçalar olmayabilir.
Polikarbonat (PC) filament, bu yazıda sunulan en güçlü 3 boyutlu yazıcı filamentidir: 110°C'ye kadar sıcaklıklara ve fiziksel darbelere karşı son derece dayanıklıdır. Kurşun geçirmez cam, tüplü maskeler ve elektronik ekranlar gibi ticari ürünlerde de kullanılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Ortalama bir yazıcıda, 1 kg filament ile yaklaşık 50 ila 100 arasında küçük boyutlu objeler yapılabilir, ancak daha büyük ve detaylı objeler için daha fazla filament gerekli olabilir.
Solid Filament PLA Plus 1.75mm Naturel Şeffaf 1Kg Satın Al 394,80 TL | Robotzade.com.
Doğada nem ve ısı etkisine bağlı olarak, mikroorganizmalar tarafından parçalanabilir. Termoplastik olması nedeniyle, eritilip yeniden şekillendirilmesi mümkündür. Bu süreçte fiziksel özelliklerini kaybetmez, geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Okyanusa bırakılan bir PLA şişe ortalamada 6 ila 24 ay içerisinde çözünür.
PETG filament, su direnci, kimyasal direnç ve yüksek tokluğa sahip yüksek performanslı bir 3D Yazıcı malzemesidir.
PLA filamenti ile elde edilen ürünler parlak ve pürüzsüz görünür. Yüksek sıcaklığa dayanıklı değildir. Ortalama olarak 85°C üzerinde deforme gerçekleşebilir.
En dayanıklı filament çeşitlerinden birisi olan PC, hem fiziksel kuvvete hem de 110°C'ye ulaşan sıcaklıklara dayanabilmesiyle bilinir. Dalış maskeleri, kurşun geçirmez camlar ve elektronik ekranlarda fazlasıyla kullanılmaktadır. PC, Nylon kadar olmasa da diğer çeşitlere göre daha esnektir.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir. 2.85 çapında olan filamentler ise yaklaşık olarak 100 metre uzunluğundadır.
Fakat belirgin sebepler arasında öncelikle eskimiş veya ucuz filament yer alır. PLA ve ABS gibi filamentlerin çoğu, uzun süre kullanım imkanı sunsa da özellikle doğrudan güneş ışığı gibi dış etkilere maruz bırakılırsa bu filamentler kırılgan hale gelebilir.
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS'yi seçin.
Bir filamentin çapını farklı yerlerinden ölçerseniz averaj değerinden sapmalar görebilirsiniz. Bu sapmaların çok fazla olmaması gerekir ve filamentinizin kaliteli bulunduğunu en bayağı yöntemle bu şekilde görebilirsiniz. Eğer çok fazla sapma varsa filament tedarikçinizi değiştirin.
Neme maruz kalma: PLA filamanı higroskopiktir, yani havadaki nemi emer. Filamentiniz nemli bir ortamda saklandıysa baskı sırasında kırılgan hale gelebilir ve kolayca kırılabilir. Yetersiz saklama: Filamentinizi kuru tutmak için nem giderici paketlerle birlikte hava geçirmez bir kapta saklamanız önemlidir.
Dış mekan kullanımında PETG, hava ve güneşte PLA'ya göre çok daha iyi dayanır. Öte yandan, PLA boyandığında çok daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Şeffaflık, PETG filamenti ile daha kolay elde edilir. Karmaşık baskılar, çift ekstrüdere sahip 3D yazıcılarda baskılar PLA ile daha kolay alınır.
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
TPU Filament. Termoplastik poliüretan (TPU), 3D baskıda kullanılan en yaygın TPE türüdür. Diğer esnek filamentlerle karşılaştırıldığında, daha kolay bir şekilde baskı alınabilir ve parçalarda daha fazla sertlik sağlar. Aynı zamanda iyi bir güce ve yüksek dayanıklılığa sahiptir.
Kompozit filament, baz filamentlerin içerisine farklı malzemelerin eklenmesi ile elde edilen ve istenen özelliklerin öne çıkarıldığı filamentlerdir.
Bir başka çözünür filament, suda uygun bir şekilde çözünen PVA'dır (polivinil alkol). PVA kokusuz, toksik olmayan ve biyolojik olarak parçalanabilir bir maddedir. Erime noktası düşüktür ve aşırı ısındığında nozzle'ı tıkayabilir. Genellikle çift ekstrüder yazıcılarda bir destek malzemesi olarak kullanılır.
PETG Filament: En çok kullanılan plastik çeşididir. Basımı çok kolaydır, geri dönüşüme kazandırılabilir. Su ve meşrubat şişeleri veya mutfak gereçleri yapımında kullanılır.
3D yazıcı veya 3D baskı sektöründe faaliyetlerde bulunarak şüphesiz para kazanabilirsiniz. Kazanacağınız paranın miktarı ise, teknolojideki bilgi düzeyinize ve bu ek işe ne kadar zaman ayırdığınıza bağlı olacaktır.
PLA Filament Nedir? PLA(Polyactic Acid) filament hammaddesi, mısır nişastası ve şeker kamışıdır. Bu Hammaddeler fermente edilerek Piyopolimer ve Termoplastik üretimi gerçekleştirilir.
Boyanın rengini naylon ile üretilen 3D baskıda mümkün olduğunca görmek istiyorsan, 3D baskı yaparken yarı saydam veya beyaz naylon filament kullanmalısın. Daha koyu naylon filamentlerin de boyanması mümkündür, ancak renk çok daha az belirgin olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri