Bununla beraber galip devletler Fransa ve İngiltere arasında gizlice imzalanan Sykes-Picot Antlaşması, bölgeyi bu ülkeler arasında ikiye bölüyor, Filistin'de ise uluslararası idare kurulması öngörülüyordu.
İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaş, Tel Aviv yönetimin hava bombardımanın ardından karada çatışmalarla sürüyor. İsrail ordusu, saldırı için 'tünellere ve binalara saklanan düzinelerce teröristin' çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.
Yaklaşık 9:30'da (UTC+3) 7 Ekim 2023, Hamas "El Aksa Tufanı Operasyonu" olarak adlandırdığı operasyonun başladığını duyurdu ve 20 dakika içinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e 5,000'den fazla roket attığını belirtti. İsrail kaynakları Gazze'den en az 3,000 merminin fırlatıldığını bildirdi.
Filistin toprakları 1948'den önce Mısır ve Ürdün tarafından işgal edilirken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından işgal edilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur. (172.) 14,750 milyar $ (123.)
İlgili 20 soru bulundu
7 Ekim 2023 günü Hamas militanları Güney İsrail sınırlarından içeri girerek Aksa Tufanı isimli bir harekat başlattı.
Savaş, İsrail'in kesin üstünlüğü ile bitmiştir. Savaşın sonunda Mısır'dan Sina Yarımadası'nı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni ve Filistin'in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını alan İsrail, topraklarını dört katına çıkarmıştır. Bu olay başta Filistin Sorunu olmak üzere günümüzdeki birçok sorunun temelini oluşturur.
Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe ve yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988'de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti'ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer almıştır.
Araplara göre 1967 savaşının sebebi; “İsrail'i çeviren Arap Devletlerinin topraklarına karşı” İsrail tarafından gerçekleştirilen “zalim saldırı ve kışkırtma” hareketleriydi. Araplar savaşın en önemli sebeplerinden biri olarak 1948 yılından beri var olan “Arap mülteciler meselesi”ni göstermekteydi.
Türkiye Ordusu ve İsrail Ordusu, dünyanın en güçlü ordularından ikisidir. Her iki ordunun da kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Genel olarak, Türkiye Ordusu daha büyük bir savaş gücüne sahipken, İsrail Ordusu daha gelişmiş ekipmana ve eğitime sahiptir.
Amaçları Örgütün kuruluş amacı 1948 öncesi İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni kapsayan topraklarda yeniden Filistin İslam devletini kurmak. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre örgüt yurt dışında yaşayan Filistinliler, İran hükûmeti ve Arap ülkelerinden gelen yardımlarla finanse edilmektedir.
Filistin, 1516'dan 1917'ye kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. 1917'de, I. Dünya Savaşı sırasında, İngilizler Kudüs'ü ele geçirdi ve Filistin'in Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmasına yol açtı.
Birleşik Krallık Filistin Mandası (1917-48)
Bugün İslam hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da önemli bir dindir. Filistin Devleti'ndeki nüfusun çoğu Müslümandır. (Batı Şeria'da% 85, Gazze Şeridi'nde% 99).
Filistin 16 idari bölgeden oluşmaktadır. Batı Şeria bölgesinin doğusunda Ürdün, batısında İsrail, kuzeyinde Lübnan bulunur. İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır, batısında Akdeniz, kuzey ve doğusunda İsrail yer alır.
Filistin'in Türkiye'ye yaptığı son ziyaret, Dışişleri Bakanı Riad Malki'nin 25 Ekim 2018'de yaptığı ziyaret olmuştur. Bu ziyarette Türkiye-Filistin Ortak Komitesi Birincisi Toplantısı yapılmıştır. Ayrıca Türkiye, Filistin'de ulusal birliğin sağlanmasını desteklemektedir.
İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde bulunan Deyr el-Belah kentinde Filistinli bir ailenin evini vurdu, çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Deyr el-Belah kentinde Filistinli "Ebu İsa" ailesinin evini bombaladı.
İlk girişimler. Türkiye, İsrail Devleti'ni 1949 yılında tanıdı. Türkiye'nin İsrail'deki ilk diplomatik misyonu bir temsilcilikti ve göreve başlangıç töreni 7 Ocak 1950 tarihinde gerçekleşti ve misyon şefi Seyfullah Esin itimatnamesini İsrail Cumhurbaşkanı Chaim Weizmann'a sundu.
Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri (başlıca Mısır, Suriye, Ürdün ve Filistin) ve İsrail Devleti arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir.
İsrail ile Batı Şeria arasındaki sınır hattı yaklaşık 330 kilometre uzunluğunda. İsrail'in Gazze ile sınır boyu 59 kilometre, Ürdün ile 307 kilometre, Mısır'la 208 kilometre, Lübnan'la 81 kilometre ve Suriye ile 83 kilometreyi buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri