Dayanıklılık. Alçı: Alçı, çimentoya göre daha az dayanıklıdır ve suya maruz kaldığında kolayca bozulabilir. Çimento: Çimento, suya ve atmosfer koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Uygun şekilde karıştırıldığında ve sertleştiğinde oldukça sağlam bir yapı oluşturur.
Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Yapıştırma Alçısı
Kuruyan alçının hacim kaybına uğramamasının istendiği durumlarda kullanılması gereken en iyi malzemedir. Yapıştırma alçısı yüksek aderansa (yapışma, tutunma özelliğine) sahiptir. Yapıştırma alçısı donma sonrası, dayanımı çok hızlı artar.
Tadelakt Sıva
Başlıca faydalarından biri, su geçirmez ve son derece dayanıklı olması, ıslak odalar ve mutfaklar da dahil olmak üzere her türlü uygulama için mükemmel hale getirmesidir.
Çimento harcı, kireç ve kumun su ile karıştırılması sonucunda elde ediliyor. Harç, kerpiç gibi ilkel yapılarda toprak ve samanı su ile karıştırarak da yapılabiliyor. Alçı Harcı, Kum, alçı ve su ile yapılan harç olarak yapılıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Alçı: Alçı, çimentoya göre daha az dayanıklıdır ve suya maruz kaldığında kolayca bozulabilir. Çimento: Çimento, suya ve atmosfer koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Uygun şekilde karıştırıldığında ve sertleştiğinde oldukça sağlam bir yapı oluşturur.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Suya girilebilir alçı aslında hidrofobik yani su tutmayan özel bir alçı altı pamuğu ile suya dayanıklı özel reçine emdirilmiş sentetik alçıdan oluşan yeni nesil alçıdır.
Eski yapıların değişimi veya tadilatları açısından en ideal malzemedir. Yeni kullanılacak olan sıvalar ile eski sıvalar arasında doku farkı oluşumunu engeller ve çatlak oluşturmaz. Kolay şekil alabilen özelliği sayesinde çeşitli kalıplara ve detaylara uyum sağlayabilir.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Sıva alçısı, yüzeylere sıvadan sonra uyguladığımız işlemdir. Saten alçıdan hemen önce yüzeye uygulanır.
Alçı, yoğunluk açısından hafif bir malzemedir. Bu sebeple yapılan inşaatlarda kullanımında binaların yükünü hafifleterek, binaları depreme dayanıklı hale getirmektedir. Alçının içeriğinde hiçbir kanserojen madde bulunmadığı için insan sağlığına oldukça uyumlu ve zarar vermeyen bir materyaldir.
Alçı sıva çatlakları en çok kapı ve pencere kenarlarında görülür. Bunun nedeni, bu bölgelerin geçiş bölgesi olmasıdır. Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar.
Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz. Hiçbir sorunu olmadığı gibi boya için daha güzel bir alt yapı sunar. Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur.
Uygulama kalınlığı tek katta 8 mm ile 2,5 cm arasında olmalıdır. Kalınlık 2,5 cm'den fazla ise ikinci kat, ilk kat prizini almadan yine en fazla 2,5 cm kalınlığında uygulanır. Hazırlanan harç sıva küreği veya mala ile uygulanır. Sonrasında mastarlanır.
Alçı sıvası, diğer sıva türlerine göre daha hafif ve kolay uygulanabilen bir yapı malzemesidir. Duvarların düzleştirilmesi, eğimli tavanların düzeltilmesi, alçıpan levhaların sabitlenmesi ve bağlantı yerlerinin kapatılması gibi işlemlerde kullanılır. Ayrıca, alçı sıvası ses yalıtımı sağlayabilir.
Saten perdah alçıyı sıvadan ayıran en önemli farklardan biri saten alçının ince yapıda olmasıdır. Sıva alçısının yapısı kalın olduğundan dolayı son kat için uygun değildir. Sıva alçısı pürüzlüdür ve daha büyük boşlukların doldurulmasında etkilidir.
Yüzeyleri düzeltmek, boya için iyi, düzgün ve pürüzsüz bir boya altlığı oluşturmak amacıyla yaparız. Katlar arası kuruma bekleyerek iki kat olarak uygularız.
Google amca böyle diyor: Alçı ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Su geçirmez olduğu iddia edilen çimento kullanılmamalıdır. Kullanılan katkı maddeleri daha sert bir yapıya ve ıslaklığa ve neme karşı belirli bir dirence sahip olsa da, betonun yüzeyi gözenekli kalmaya devam eder bu maddeler kullanıldığında bile ve erozyona, zararlı böceklere ve yeşil bitki örtüsüne karşı hassastır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri