Antioksidanca zengin filizler aynı zamanda protein, vitamin ve önemli bir çok mineral bakımından oldukça dikkat çeker. Bezelye filizi de özel filizlerden biri. Bezelye Tadını çok daha baskın hissedebileceğiniz bu filizle salatalarda, sandviçlerde, ana yemeklerinizin süslemesinde harikalar yaratabilirsiniz.
Bezelye filizlerini de tıpkı nohut filizleri gibi atıştırmalık olarak direkt çiğ ya da fırında biraz baharatla 5-10 dakika pişirip yiyebilirsin. Lezzeti hafiftir. Birçok sebze ile iyi gider. Smoothie'lerine ekleyebilirsin.
Söylediğimiz gibi bezelyelerin bekletilmeden pişirilmesi en doğrusudur; ancak hemen pişirmeniz mümkün değilse bezelyeleri bir gün soğuk suda bekleterek kurumalarını önleyebilir daha diri olmalarını sağlayabilirsiniz.
Düdüklüde 5-10 dakikada hemen hazır hale gelir. Taze bezelyenin haşlanma süresi ise yaklaşık 15 dakikayı bulur. Dondurucudan yeni çıkarılmış ve buzla kaplı bezelyelerin pişirilmesi ise doğal olarak biraz daha uzun sürer. Düdüklüde haşlandığı takdirde 15-20 dakikada pişer.
İlgili 26 soru bulundu
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir.
Bazı donmuş bezelyeler doğrudan torbada pişirilmek üzere yapılır. Torbayı dondurucudan çıkarın ve mikrodalgaya koyun, gerekli süre boyunca pişirin. Pişirmeyi bitirdikten sonra paketin 4-5 dakika soğuması gerekecektir. Genellikle torbayı hemen açmaya çalışırsanız sizi yakabilecek buharla dolarlar.
Sebzelerin çok kalabalık bir şekilde haşlanması besin değeri ve renk kayıplarına neden olur. Çok fazla malzemenin aynı anda kaynar suya atılması suyun sıcaklığının düşmesine ve dolayısı ile pişme süresinin artarak renk kayıplarının meydana gelmesine sebep olur.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Bu enzim özellikle bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzelerde tadın bozulmasının başlıca nedenidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan liyaz ve izomeraz enzimleri de ürünlerin acımsı bir tat almasından sorumludur.
Tohumlardan filizlenerek yeşeren bitkilerin en küçük haline ''mikro filiz'' deniliyor. Nohut, mercimek, fasulye gibi tohum halde bulunan bakliyatlardan tutun da turp otu, mor lahana gibi farklı sebzelere kadar birçok şeyin mikro filizi üretiliyor ve afiyetle tüketilebiliyor.
Çimlenen tohumlar torf ve toprak karışımına 4 cm derinliğe ekilir. Tohumların üzeri bu karışımla kapatıldıktan sonra sprey ile nemlendirilir. Toprağın çimlenmesi için isterseniz şeffaf, geçirgen bir örtü serebilirsiniz. Ortalama 10 gün sonunda tohum filizlenecektir.
Bezelye Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir? Bezelye tohumları yaklaşık 6 ile 7 gün arasında çimlenmeye başlayacaktır. Ortalama olan bu sürenin 10 güne kadar uzaması normal kabul edilmektedir. Toprak ısısının 10-12 derece olması uygundur.
Filizlenmiş bakliyatları, sarımsağı, bezelyeyi güvenle tüketebilirsiniz ama filizlenmiş patates ve soğan tüketimi tehlikelidir. Patates çimlenince yeşilimsi bir tabaka oluşturur ve ortaya "solanin" adı verilen toksin bir madde çıkar.
Filizlenmiş barbunya fasulyesi en iyi pişmiş olarak tüketilir.
Yoğurdunuzun içine haşlanmış bezelye taze nane yaprakları ekleyerek tüketebilirsiniz.
Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Bezelye mevsimi gelmişken bol bol alıp derin dondurucuda saklamak lazım. Taze bezelyeyi kabuklarından ayırıyoruz sonra yıkamadan kendi ölçünüze göre buz dolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. İster yemeklerinizde ister salatalarınızda afiyetle kullanabilirsiniz.
Siz parmaklarınızla hafif bir güç uyguladığınızda kabuk açılacak ve taneler ortaya çıkacaktır. Taze bezelyenin kalitesi de içindeki tanelerin parlak yeşil ve hafif sert olmasıyla anlaşılır.
Yalnız dikkat, bezelyeleri kaynar suda da buzlu suda da 2 dakikada fazla tutmamalısınız. Sıcak suda fazla kalırsa rengi haki yeşiline dönmeye ve bezelye taneleri aniden pişmeye başlayacağı için büzüşür.
Bezelyeler de eklenir ve karıştırılır. Sıcak su eklenir üzerine baharatları atılır ve kapağı kapatılır. Kısık ateşte pişirilir.
Taze bezelyeler ipleri çıkarılarak ayıklanır. Geniş bir tencerede su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra tuz atılır. Bezelyeler haşlanır.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Örneğin derin dondurucuda ortalama 1 sene boyunca bezelyeleri saklamak mümkün olur. Hazırlanmış olan bezelyeler buzdolabında ise yaklaşık en fazla bir hafta kadar tutulabilir. Ayrıca günlük olarak tezgahta bir gün yine saklanabilir.
Genellikle yaz aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alan bu besin, garnitür olarak da kullanılır. Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri