Jenerik, bir filmin başındaki veya sonundaki tanıtım yazıları. Bazen film başladıktan ve konuya kısa bir giriş yapıldıktan sonra gösterilir.
jenerik olarak da adlandırılır. filmin sonunda akan yazılara denir. genellikle yurdum insanı bilemez çünkü son sahne bitip de ilk yazılar göründüğünde çoktan sigarasını yakmak üzere sinemadan çıkmıştır.
Setin kurulmasından, doğru ışıklandırmadan ve oyuncuların kameraya göre doğru yerleşiminden (blocking) sorumludur.
Prolog: Filmin başlangıç bölümünde ana hikâye öncesi izleyicinin film hakkında bilgilendirildiği kısa giriş sekansı.
Öykülemeyi (narrating), anlatının (narrative) üretimi ya da anlatmak eylemi olarak tanımlar- sak, o zaman bize kim ve nasıl anlatıyor soru- larını bulmak zorunda kalırız. Bütün anlatı metinleri, temel olarak bir 'olay örgüsü (plo- ting)' ile bunu sunacak bir 'anlatıcıya (narra- tor)' dayanır.
İlgili 36 soru bulundu
İngilizcede olayların dizilişine “plot” deniyor. Biz buna olay örgüsü ya da “olaylar olaylar” diyebiliriz.
Alt metin (İngilizce: subtext), karakterler veya yazar tarafından açıkça söylenmeyen, örtülü olan, seyirci veya okuyucu tarafından anlaşılan yaratıcı bir sanat çalışmasının herhangi bir içeriğidir. Alt metin, tarihsel olarak, sansürcülerin dikkatini çekmeden tartışmalı konuları ima etmek için kullanılmıştır.
Sinopsiste filmin başından sonuna kadar ne olduğu kısaca anlatılır. Filmin özeti ise filmi izleyiciye tanıtmak ve onda merak uyandırmak amacıyla yazılan birkaç cümleden ibarettir ve genellikle filmin sonu yazılmaz.
Beklenmedik Şekilde Biten Filmlerdeki Sürprizin Literatürdeki İsmi: Plot Twist. Fark etmesek de, uzun süredir kullanılan bir sinema mekaniği olarak izlediğimiz pek çok filmde yer alıyor plot twist.
Fragman, herhangi bir uzun metraj filmin veya dizinin tanıtımını yapmak amacıyla oluşturulmuş kısa film.
Prodüktör; film, televizyon programları, tiyatro oyunu, reklam ve müzik albümü yapım aşamalarını yönetir. Üretim sonrası pazarlama, dağıtım ve yayın süreçlerini koordine eder.
JUMP CUT TO (ATLAMALI KESME), devam eden bir sahne planının ara kesintilere uğratılarak bir zaman atlaması etkisi belirtmek için kullanılır. Aslında zaman atlaması dışında, hızlanma veya bir mesaj iletme amacıyla da kullanılmaktadır. Bu geçiş türünde genellikle sahne değişmez.
İzleyici kavramı ise “Sinemaya giden, filmi izleyen kimse”, “Televizyon yayınını izleyen kimse” şeklinde Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü'nde yer almıştır (www.tdk.gov).
Senaryo-Diyalog
Genel bir tanım yapılacak olursa sözlük anlamı itibariyle senaryo “Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi film vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metin” şeklinde tanımlanmıştır.
Bitiş jeneriğinde ise oyuncuların tamamı, figüranlar, teknik ekip, film müzikleri, çekildiği yerlerde çalışanlar ayrı ayrı yazılır. Bitiş jeneriğinde filmin çekildiği stüdyolar, yapım yılı gibi bilgiler verilir.
Logline, uzun, orta ve kısa metraj filmlerin, televizyon programlarının, dizilerin ve hatta romanların içinde geçen tüm olay örgüsünü, anlatılan hikâyenin dinamiğini ve kurgusunu, 20-25 kelime ile açıklayabilen tek bir cümledir.
Listenin zirvesinde "Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş" yer aldı.
Roundhay Garden Scene; mucit Louis Le Prince tarafından 1888 yılında çekilen kısa film. Saniyede 12 kare hızında kaydedilmiştir. 2.11 saniye süren çekim, dünyada varlığını sürdürebilen en eski filmdir.
Yeniden yapım veya yeniden çevrim (İngilizce: remake), bir sinema filmi ya da televizyon dizisinin daha önce gösterilmiş bir yapımdan uyarlanması ve genel olarak aynı konuyu işlemesidir. Sinemada yeniden yapım terimi, önceki filmdeki kaynak malzemeyi referans olarak kullanan filmlerde yer almaktadır.
Tretman, sinopsisin genişletilmiş halidir ve olay akışları burada daha detaylı bir şekilde ele alınır.
Altyazı, televizyon ve sinemada özellikle yabancı dilde çekilmiş orijinal seslendirmesi olan filmlerde diğer dillerdeki izleyicilerin filmi seyrederken filmin altındaki yazıyı okuyarak filmde geçen diyalogları ve filmin konusunu anlamasını sağlayan bir görsel yöntemdir.
VLC Media Player'ı indirin. Medya oynatıcısını yükledikten sonra açın. "Altyazı > Altyazı Dosyasını Ekle" yolunu takip ederek indirdiğiniz alt yazıyı yükleyin. Pratik yöntem isterseniz alt yazı dosyasını doğrudan medya oynatıcısına sürükleyip bırakabilirsiniz.
Filmin çekimi sırasında kameranın her kayda girip kaydı durdurması arasında kaydettiği görüntüye plan ya da çekim denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri