Kelime anlamından başlayalım. Aslında “Filozof” kelimesinin kökeni, hikmeti seven anlamında Yunanca “Filasofos” kelimesine dayanıyor. Osmanlı Türkçesi kapsamında “Feylesof” olarak kullanıldığı ve Fransızca dilinde ise “Filozof” şeklinde telaffuz edildiği biliniyor.
Felsefenin ilk olarak Antik Yunan'da ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Miletli filozoflar, ilk doğa filozofları olarak bilinirler ve «Evren nedir?» sorusunu sorarak başlarlar. Milet felsefesi dünyanın meydana gelişini artık doğa-üstü bir olay değil, doğal bir olay haline getirmişlerdir.
İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
MÖ 610 yılında Milet'te, yani Aydın'da doğup MÖ 546 yılında Aydın'da ölen Anaksimandros'un öğretilerini kaleme alan ilk filozof olduğu kabul edilir.
Aristoteles'in deyimiyle felsefenin atası olan Thales aynı zamanda, mühendis, devlet adamı, matematikçi, tüccar olan çok yönlü bir düşünürdür. Matematik ve astronomi alanında önemli çalışmalar yapan Thales'e döneminde ün kazandıran ise M.Ö 585 yılında yaptığı güneş tutulması ile ilgili doğru tahminleridir.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
Farabi'yi anlatmaya başlamadan önce Onun doğup büyüdüğü coğrafyadan biraz bahsetmemiz gerekmektedir. Bilindiği gibi Farabi 872 yılında bugün Kazakistan topraklarında bulunan “Farab” köyünde yani “Maveraunnehir” bölgesinde dünyaya gelmiş, 951 yılında Şam'da vefat etmişti.
Thales. Düşünce tarihinin ilk filozofu olarak kabul edilir. Felsefe dışında matematik ve astronomi alanlarında bilgiler ortaya koymuştur. Ona göre evrenin ilk nedeni (arkhesi), sudur.
Bir yandan ilk maddenin değişmezliğini savundu; öte yandan bu ilk maddenin, yani cevherin çoğul olduğu görüşündeydi: 4 klasik element, toprak, su, ateş ve hava.
Antikçağ Yunan felsefesinin sorduğu ilk soru “evrenin ana maddesi nedir?” sorusu ya da daha bilinir biçimiyle arkhe problemidir. Yunan felsefesinin, neredeyse bir bütün olarak, doğaya yöneldiği dönemde filozoflar, doğaya ilişkin açıklamanın yine doğanın kendi içinde aranması gerektiğini düşünmüşlerdir.
Antik Çağ felsefesi, MÖ 6. yüzyılda "her şeyin ilkesi nedir" sorusuna cevap arayan Miletli Thales ile başlamıştır. Thales'ten sonra; Anaksimandros, Anaksimenes, Heraklitos, Parmenides ve Empedokles gibi birçok filozof, aynı Thales gibi, varlığa ve doğaya ilişkin sorular sormuşlardır.
Felsefe bilindiği üzere Antik Yunanistan'da doğdu. Onun doğuşu ile birlikte artık filozoflar, insanı, dünyayı ve gerçekleri anlamak için büyük bir çaba içine girdiler. O dönemlerde büyük filozofların başlattıkları bu akım günümüze kadar evrilerek pek çok soruya daha tatmin edici cevaplar almamızı sağladı.
Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir.
Modern anlamda bir filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, sosyal teori, din felsefesi ve siyaset felsefesi gibi bir veya daha fazla felsefe dalına katkıda bulunan bir entelektüeldir.
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
Felsefe, kendi kaynağında neyi ortaya koyuyorsa onu logos vasıtasıyla dile getirmedir. Bu, ortaya koyduğu hakikati dile getirme olarak anlaşılabilir. Bunun yanında ilk filozof olan Thales'in meşhur, “Her şeyin aslı sudur” önermesi de Thales'i filozof yapan bir önerme olarak kabul edilir.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Heraklitos, düşüncelerini açık ve öğretici bir tarzda aktarmadığı, okuyucusundan aktif bir felsefi katılım ve çaba beklediği için 'Karanlık Filozof' olarak da anılır.
"Eskiler" denilen ilk filozoflar bile tanrısal bilgelik geleneğini "en eskilerden" devralan "sonrakilerdir". Aristotelesin "en es kiler" dediği - ki bu deyim onda değişmez bir deyimdir - "şairlerdir"; bun lar kuşatıcı tanrısal varlığı dile getirmiş olmak bakımından ilk tanrı-bilim- ciler (theolog'lar) dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri