Bu durum anafilaktik reaksiyonun bir işareti olabilir, ki bu hayatı tehdit edebilir. 6 haftadan daha uzun süre devam ediyorsa, kronik kurdeşen olarak adlandırılır ve bir dermatoloğa veya alerji uzmanına başvurmanız önemlidir.
Kurdeşene iyi gelen tedavi yönteminin başında antihistaminik ilaçlar gelir. Kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerin başında ise cilt kaşıntısının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulamak, yulaf ezmesi ve karbonat banyosu da ciltteki tahrişi azaltabilir. Ayrıca aloe vera da kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Kronik ürtikerin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar, solunum yolu ile alınan alerjenler, sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.
Kronik ürtiker altı haftadan daha uzun süre kesintisiz devam ederek yıllar içinde tekrarlayabilir, ancak kısa süreli yani akut ürtiker aniden ortaya çıkar ve birkaç hafta içerisinde seyrini tamamlayarak kaybolur.
İlgili 29 soru bulundu
Genellikle süt ve süt ürünleri, gluten, fındık, fıstık, yer fıstığı, domates, çilek ve balık en alerjik besinlerdir. Kurdeşen hastaları ne yememeli diye soranlar, öncelikle bu tür alerjik besinlerden uzak durmalı ve doktora danışarak en kısa sürede bir gıda intoleransı testi yaptırmalıdır.
İlk basamak tedavide hemen her zaman antihistaminik ilaçlar yer alır. Sedatif olmayan antihistaminik ilaçların kullanılması ile ürtiker olgularının büyük bir kısmında iyileşme elde edilebilir. 2-4 hafta içerisinde iyileşmeyen hastalarda ilaç dozu hekim kontrolünde arttırılabilir.
Kurdeşen vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir ve geniş bir alana yayılma eğilimindedir. Anjiyoödem genellikle lokalizedir. Genellikle yüzü (özellikle göz kapakları ve ağız çevresi bölgeleri), elleri, ayakları ve genital bölgeyi etkiler.
Stres ve psikolojik sorunlar ürtikere yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve gerekli durumlarda doktorunuzun reçetelediği ilaçlar kullanılmalıdır.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Ürtiker geliştiğinde her hastada karakteristik bazı belirtiler ortaya çıkar: Ciltte etrafı kızarık şişkinlikler belirir. Bunlar milimetrik küçük alanlar şeklinde olabileceği gibi daha büyük boyutlarda da olabilir. Şişen cilt alanlarında kaşıntı ve yanma hissi ortaya çıkar.
İki yaklaşım da genellikle doğru değildir. Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Kurdeşen Tedavisinde Antihistaminikler
H1 antihistaminikler kurdeşenin belirtilerini kontrol etmek için kullanılırken, genellikle ikinci jenerasyon antihistaminikler tercih edilmektedir.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
Termal sular kaşınan bölgenin ferahlamasını sağlar ve ayrıca cildin kendini yenilemesini hızlandırır. Yenilenen ve ferahlayan cilt sayesinde ürtikerin etkileri azalır.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
Anti IgE (Omalizumab) ilacı , dolaşımdaki IgE' leri bloke ederek alerji hücresine yapışmasını ve alerji hücrelerinden kimyasal madde salınımını engeller. Bu engellemenin sonucunda kronik kurdeşen veya alerjik astım oluşmasında kritik rol oynayan spesifik reseptör ve/veya hücrelerin aktivitesi azalır.
Çoğu sağlıklı bireyin yaşamının bir döneminde akut kurdeşen gözlemlenir. En yaygın nedenleri arasında alerjen gıdaların tüketilmesi, ilaç kullanımı ve enfeksiyonlar bulunur. Yetişkinlerde genel olarak ilaç kullanımı; çocuklarda ise grip, nezle gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıyla ilişkilidir.
Kurdeşen (Ürtiker) İlaç Tedavisi
Kurdeşen tedavisi için kullanılan ilaçları şu şekilde sıralayabiliriz; Kaşınma önleyici ilaçlar: Kurdeşen tedavisinde kullanılan standart ilaçlar antihistaminlerdir. Bu ilaçlar kaşınmayı, şişmeyi ve diğer alerji belirtilerini ortadan kaldırır.
Kurdeşen (Ürtiker)
Hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bazı kanser hastalıkları da dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha çok yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Dermatolog, cilt hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kurdeşeninize katkıda bulunabilecek altta yatan cilt koşullarını tanımlayabilir ve tedavi edebilirler. Şiddetli kurdeşen, dudaklarda veya dilde şişme, nefes almada zorluk veya hızlı kalp atışı yaşarsanız, hemen acil tıbbi yardım alın.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Vücudun histamin salgılaması üzerinde etkileri olan maydanoz, bu etkisi sayesinde kurdeşenin sebep olduğu kaşıntı, kızarıklık gibi sorunların kısa sürede geçmesine destek oluyor. Bunun için maydanozu doğrudan yiyebileceğiniz gibi dilerseniz maydanoz suyu hazırlayıp içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri