Filtre kahve hem sıcak hem de soğuk halde içilir. Soğuk içildiğinde cold brew gibi farklı kahve türleri demlenir.
Kahve için kullanacağınız suyun ısısı asla kaynar seviyede (100 derece) olmamalıdır. Kaynar su kullanmak, kahvenin yanmasına ve acımasına neden olur. Bu da kahvenizin o güzel aroması yerine daha acımsı bir tat almanız anlamına gelir. Suyu kaynattıktan sonra mutlaka ağzı açık şekilde 1 dakika kadar bekleyin.
En iyi lezzet aktarımı için suyun sıcaklığının 90 derece ile 96 derece arasında olması önemlidir. Daha soğuk su kullanımı düz ve aromasız bir lezzet ile sonuçlanırken, çok sıcak olan su da kahvenin tadında ve kalitesinde bir kayba neden olacaktır. (Ancak, soğuk demleme herhangi bir ısıya ihtiyaç duymaz.)
Demlenmiş filtre kahve tekrar ısıtılır mı? Filtre kahvenin kalitesini; kahve çekirdeklerinin, filtrenin ve suyun özellikleri belirler. Bunun yanı sıra kahvenin taze olması, çekirdeklerin demleme araçlarına uygun olarak öğütülmesi, demlendikten sonra uzun süre bekletilmemesi ve yeniden ısıtılarak tüketilmemesi gerekir.
15 gr kalın öğütülmüş filtre kahveyi French presse koyun ve üzerine tüm kahveyi ıslatacak kadar sıcak su ekleyerek 30 saniye bekleyin. Ön demleme denen bu aşama, kahve lezzetini artıracaktır. Toplamda 250 ml olacak şekilde kalan suyu ekleyin ve 4-5 dakika demlenmeye bırakın.
İlgili 45 soru bulundu
Damak tadınıza uyan tüm kahveler filtre kahve yapmak için kullanabilirsiniz. Evde kendi kahve öğütme aletiniz yoksa, satın aldığınız yerden kahve çekirdeklerini filtre kahveye uygun çektirebilirsiniz.
En iyi su filtre kahve tavsiyelerine gelecek olursak; Tchibo, Oze, Mehmet Efendi, Davidoff, LavAzza, Blendblack, Julius Meinl ve Starbucks, Jacobs yoğun aromaya sahip, yumuşak içimli, French Press'e uygun, hoş kokulu, lezzetli, kaliteli, taze filtre kahve markaları olarak öne çıkıyor.
Açılmış bir filtre kahve paketinde tutulan filtre kahve oda sıcaklığında bozulmadan uzun süre durabilir. Özel aroma ile üretilen filtre kahvelerin uzun zamanlı olarak taze kalması için kahvenin öğütülmeden çekirdek biçiminde muhafaza edilmesi de iyi sonuçlar verebilir.
Filtre kahve hem sıcak hem de soğuk halde içilir. Soğuk içildiğinde cold brew gibi farklı kahve türleri demlenir.
Kahveyi tekrar ısıtmak doğru mu? Genel olarak, #kahve ek ısı ile daha acı hale geldiğinden kaçınmalısınız. Ancak, düşük ısıda ve yalnızca 60 °C'ye (140 °F) kadar sıcak kahve kullanırsanız, kahveyi yeniden sıcak ve oldukça içilebilir hale getirebilirsiniz .
Demlenen kahve kağıt veya metal filtreden süzülür ve servise hazır hale gelir. Türk kahvesi ve çözünebilir kahvelerin aksine, filtre kahve demlendikten sonra oluşan telve içilmez.
Filtre kahve, içerisine şeker veya süt eklenmediği sürece zayıflatıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle yemeklerden sonra içilmesi yağ oluşumunu engeller. Ayrıca spor, yürüyüşten yarım saat önce içilen kahve, yağ yakımını da hızlandırabilir.
Filtre kahve nasıl saklanır: Açılmış pakette saklanan çekilmiş kahve oda sıcaklığında yaklaşık yedi gün kadar tazeliğini korur. Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir.
Küçük bir sürahi veya fincan içerisine kahveyi ve kaynar suyu ekleyip, ağzını soğumaması için kapatarak 5 dakika boyunca bekleyin. Ardından demlenen kahveyi herhangi bir süzgeç yardımıyla posasından ayırarak bir fincana aktarabilir ve filtre kahvenizi tüketebilirsiniz.
4) Cezvede Filtre Kahve Hazırlama
Öncelikle suyu cezvede kaynamadan bir tık öncesine kadar ısıtın. Ortalama 80 dereceye ulaşınca ocağın altını kapatın ve filtre kahveyi ekleyin. Filtre kahve demleme süresi bu yöntemde kısadır. 10-15 saniye karıştırın ve filtre kağıdına dökün.
Türk kahvesi ile filtre kahve arasındaki temel fark, kahve çekirdeklerinin öğütülme boyutudur. Türk kahvesinde çok ince öğütülmüş çekirdekler kullanılırken, filtre kahvede daha iri öğütülmüş çekirdekler kullanılır. Bu nedenle Türk kahvesi kullanılarak filtre kahve hazırlığı yapmak zor olabilir.
Günde bir fincan filtre kahve tüketmek, sağlık açısından yararlı olsa da, aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla kahve tüketimi, kalp, mide, tansiyon, su kaybı, şeker hastalığı, hamilelik, migren, safra kesesi, karaciğer ve bağ ağrısı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Kahvenin diüretik etkisi
Yüzde 70'i sudan oluşan insan vücudu için rahatsızlık yaratan bu durum, kalp atışlarının hızlanmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vücuda ekstra yük oluşturan bu tepkiler de kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesinin başlıca nedenlerindendir.
Bu sorunun cevabı kısaca evettir. Çünkü çiğ kahve tüketmenin vücuda faydası oldukça fazladır. Dolayısıyla çiğ kahveyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Klasik Türk kahvesi, bitki çayları, sıcak su, çay, filtre kahve vb. gibi daha birçok içeceği aynı tazeliğiyle ve sıcaklığıyla saklamak için çelik mataralar, termoslar ve termos bardaklar kullanılabilmektedir.
Taze çekilmiş kahveyi bir sürahiye ya da kavanoza alın. Üzerine soğuk içme suyunu ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Ardından kabın ağzını kapatıp buzdolabında 15 saat kadar bekletin. Bekleme süresi dolduğunda karışımı süzgeç ya da kahve filtresi yardımıyla başka bir sürahiye ya da kavanoza aktarın.
Termosta bulunan kahve genelde çekilmiş kahve olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı belirli bir zaman içerisinde bozulabilir. Ortalama 1 gün boyunca kapalı bir ortamda çekilmiş kahve saklanmaktadır. Bunun dışında termosta da olsa kahve bir günden sonra bozulma durumu gösterecektir.
Hangisi daha sağlıklı? Yeni yapılan bir çalışmada, kalp sağlığı için filtre kahve tüketmenin; Türk kahvesi ve French press'te demlenen kahveyi tüketmekten, hatta hiç kahve tüketmemekten daha faydalı olduğu ortaya konuldu.
Granül kahve ise ısıtma, dondurma, sıkıştırma gibi birçok aşamadan geçerek telvesiyle birlikte tüketilen bir forma dönüşür. Bu durumda eğer çok fazla kahve tüketiyor ve bunu sağlıklı yoldan yapmak istiyorsanız, filtre kahveyi tercih etmenizi önerebiliriz.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri