Hazırlanışı: Çekilmiş kahveyi su ile birlikte bir sürahide veya French Press'te karıştırın ve yaklaşık 12 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Oluşan konsantreyi filtreden geçirin ve bir bardağa koyun. Ardından kahveye buz küpleri ve limon kabuğu ekleyin.
Demlenen filtre kahve alt haznedeki buzla karıştığında soğuk kahve elde etmiş olacaksınız. Yaz aylarında cold brewe alternatif olarak çok daha pratik olan bu yöntemi de kullanabilirsiniz. Bu yöntemi detaylıca öğrenmek isterseniz Japanese cold brew yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çoğunlukla buzlu filtre kahve ya da espresso olarak bilinen cold brew kahve, aslında özel bir demleme yöntemi kullanılarak elde edilen ve aksine buz eklenerek değil doğrudan soğuk şekilde üretilen bir içecektir. Cold Brew, kökleri Japonya'ya dayanan bir soğuk demleme tekniğidir.
Nasıl Yapılır? French press'te ya da filtre kahve makinenizde demlediğiniz filtre kahveyi buz kalıplarına doldurun ve dondurun. Canınız buzlu kahve içmek istediğinde bardağa önce donuk kahve küplerini, sonra da üzerine soğuk sütü ilave edip karıştırın ve afiyetle tüketin.
Kahve Çekirdeği
Soğuk kahve demlemede genellikle orta (medium) kavrulmuş kahve çekirdeği tercih edilmelidir. Az kavrulmuş kahve çekirdekleri ile demlenen soğuk kahve ise asiditesi daha yüksek kahve sunacaktır. Eğer asidite güçlü olsun isterseniz az kavrulmuş kahve çekirdeklerini tercih edebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Çekilmiş kahveyi su ile birlikte bir sürahide veya French Press'te karıştırın ve yaklaşık 12 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Oluşan konsantreyi filtreden geçirin ve bir bardağa koyun. Ardından kahveye buz küpleri ve limon kabuğu ekleyin. Afiyet olsun!
1 litrelik bir kavanoza ihtiyacımız var. 68 gram çok kalın ayarda kahve öğütüyoruz. kavanozumuza 800 ml su koyuyoruz. üzerine öğütülmüş kahveyi boşaltıyoruz. daha sonra 200 ml su ekliyoruz, bu arada döktüğümüz kahve de iyice ıslanmış/karışmış oluyor biz suyu dökerken.
Taze çekilmiş kahveyi bir sürahiye ya da kavanoza alın. Üzerine soğuk içme suyunu ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Ardından kabın ağzını kapatıp buzdolabında 15 saat kadar bekletin. Bekleme süresi dolduğunda karışımı süzgeç ya da kahve filtresi yardımıyla başka bir sürahiye ya da kavanoza aktarın.
Normalde çöpe gidecek olan filtre kahveyi -içine süt ve şeker koymadan tabii- alın, soğuk suyla eşit olarak seyreltin ve bitkilerinize dökün.
Sıcak yapılmış filtre kahvenin soğutularak, içine buz küpleri eklenmesi ile yapılır. Yapımı çok kolay ve hızlıdır ama çok lezzetli olmaz. Soğuk Demlemenin Faydaları: Sıcak demlenip, soğutulmuş buzlu kahveden daha yumuşak ve daha az asitlidir.
Filtre kahve çeşitlerinin de aynı diğer kahve türlerinde olduğu gibi ideal ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Böylelikle kullanım ömrü ve lezzet konusunda problem yaşanmamış olur. Açılmış pakette saklanan çekilmiş özel kahvelerin oda sıcaklığında belirli bir süre durmasında sorun yaşanmaz.
Filtre kahve nasıl saklanır: Açılmış pakette saklanan çekilmiş kahve oda sıcaklığında yaklaşık yedi gün kadar tazeliğini korur. Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir.
Cold brew kahvenin asiditesi normal demlenen buzlu kahveden daha düşük olduğu için acılığı daha az, tatlılığı ise belli belirsiz de olsa daha fazladır. İçerikleri ve Etkileri Farklı mıdır? Cold brew, normal demlenmiş kahveden %65 daha az asidiktir.
En çok tercih edilen kahve çekirdekleri Arabica çekirdekleri olduğundan soğuk kahve yapımında da bu çekirdekler kullanılır. Filtre kahve ya da espresso yapımında kullandığınız çekilmiş kahveyi de soğuk kahve tarifi denerken kullanabilirsiniz.
Isıttığınız suyu maksimum 100ml olacak şekilde espresso üzerine ekleyin. Americano kahveniz hazırdır.
Soğuk demleme kahve iki haftaya kadar buzdolabında saklanabilir. Bu yüzden rahatlıkla dondurma yapımında, kahveli buz küpleri olarak veya tatlı yaparken malzeme olarak kullanılabilir.
Kahveyi tekrar ısıtmak doğru mu? Genel olarak, #kahve ek ısı ile daha acı hale geldiğinden kaçınmalısınız. Ancak, düşük ısıda ve yalnızca 60 °C'ye (140 °F) kadar sıcak kahve kullanırsanız, kahveyi yeniden sıcak ve oldukça içilebilir hale getirebilirsiniz .
Filtre kağıtlar, kahvenin suyla buluşmasını ve süzülerek mis gibi kahvenin yapılmasını sağlar. Kağıt filtreler tek kullanımlıktır. Birden fazla defa kullanılması önerilmez. Kullanımından sonra çöpe atmanız gerekmektedir.
Termosta bulunan kahve genelde çekilmiş kahve olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı belirli bir zaman içerisinde bozulabilir. Ortalama 1 gün boyunca kapalı bir ortamda çekilmiş kahve saklanmaktadır. Bunun dışında termosta da olsa kahve bir günden sonra bozulma durumu gösterecektir.
Kahvenin ölçüsünü frenchpressinizin büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz ben küçük boy frenchpress için yarım su bardağı kahve kullanıyorum. Üzerine suyu ekleyip karıştırın ve 12 saat ağzını kapatıp bekleyin. 12 saatin sonunda french pressiniz filtresini bastırın ve kahveniz içime hazırBol buz ile servis edebilirsiniz.
Tıpkı sıcak kahve gibi, soğuk demlenmiş kahve de dinlenme metabolizma hızınızı %11'e kadar artırdığı söylenilen kafein içerir. Özetle, soğuk demlenmiş kahvede bulunan kafein, dinlenirken yaktığınız kalori miktarını artırabilir ve bu durum kilo vermenizi ya da kilonuzu korumayı kolaylaştırabilir.
Kağıt ve metal filtre kullanıyorsanız da medium yani orta çekilmiş kahve çekirdekleri en iyi sonucu almanızı kolaylaştıracaktır. Dilerseniz kahvenizi orta-ince derecesinde öğütebilirsiniz.
Yapılan çalışmalarda soğuk demleme yöntemi ile demlenmiş kahvelerin kafein içeriklerinin biraz daha fazla olduğu bulunmuştur. Orta boy cold brew kahvenin kafein içeriği 200 mg'dır.
Filtre Kahve Öğütme Derecesi
Kahve demleme ekipmanında kağıt ya da metal filtre varsa, orta derecede öğütülmüş kahve kullanılmalıdır. Tercihen orta-ince öğütme yapılabilir. Filtre kahve makinesi için öğütme derecesi de orta-ince olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri