Çekirdeksiz, sulu ve tatlı olmasının yanı sıra, bileşim öğeleri, vitamin ve mineraller açısından da son derece zengin olan Finike portakalı, Türk Patent Enstitüsü tarafından, “menşe adı” ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir.
Finike Portakalı, doğal dengelerin ideal yapısından dolayı, kendine has aroması ve optimum brix-asidite dengesi ile dünyanın en lezzetli portakallarındandır. Asidite dengesinin optimum olması meyvenin posa miktarının minimum olmasını ve ağızda yerken erimesini sağlamaktadır. İçerdiği su oranı yüksektir.
Çekirdeksiz ve ince kabuğunun kolayca soyulmasının yanında, bu portakal türünü buzdolabında iki hafta boyunca saklayabilirsiniz. Turunçgil ailesinin bu mis kokulu üyesi direkt dilimler halinde tüketilebilir.
Normal 4-5 yaşlarında bir ağaç meyve vermeye ve gövde kalınlaşmaya başlar. İç dallar budanarak yanlara ve yukarıya doğru büyümesi sağlanır. Çeşidin gövde çapı 10-12 yaşlarında 20 cm'ye ulaşır. Meyve rengi önce yeşil olup, Kasım ayı itibariyle sararıp turuncu rengini alır.
Yazlık Finike portakalı doğal mayhoşlukta bir tada sahiptir. Az miktarda çekirdekli olabilir. Şekil olarak oval yapıdadır. Hem yemelik hem de sıkmalık olarak tüketilebilir; yaz boyu tüm bölgede yazlık Finike portakalı suyu sıkılır, soğuk soğuk içilir, ikram edilir.
İlgili 30 soru bulundu
yafa cinsi olanı yaz portakalı olarak anılmaktadır. kışlık cinsi washingtondur.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Meyvenin tadı mayhoş olup, iklim şartlarına göre meyvenin renginde de değişiklikler gözlenmektedir. Kan Portakal sulu bir meyvedir, sıkmalık olarak da kullanılabilir.
Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları da portakal üretiminin yapıldığı yerlerdir. Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Sıcak havalar ve ani, yoğun yağışlar sonucu turunçgiller olabildiğince fazla su alacaktır. Bu su olgunlaşan meyvelere yönelir ve meyveler şişerse derilerini patlatabilir. Sulama periyodu ayarlanmazsa sulama unutulur ve birden bitki su altında bırakılırsa dengesiz sulamadan dolayı meyvede çatlamalar meydana gelir.
Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
Portakal Washington ekşi tonlu bir tatlılık sunuyor. Aromalı lezzeti ile damakta hoş bir tat bırakan meyve, çekirdeksiz olması ile benzersiz hale geliyor.
kumkuatı, bir turunçgil olması nedeniyle keklere, kurabiyelere de gönül rahatlığıyla katabiliyor, bu sayede nefis bir tat ve aroma elde edebiliyoruz.
Norveç'in Tromsö Kenti'nde sürücülere uygulanan rutin alkol kontrolünde oldukça ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Portakal kabuğu, tek bir damla alkol almamış olan sürücüyü, üfleme cihazında sarhoş gösterebiliyor.
Portakalın kabuğunu da yerseniz bol miktarda besin alabilirsiniz. Örneğin portakalın kabuğunda, içindekine oranla daha yoğun lif bulunur. Bunun yanı sıra kabukta besin açısından faydalı olan flavonoidler de vardır. Birçok besinde bulunan flavonoidler, kan basıncını düşürücü ve iltihaba karşı koruyucu bir etkisi vardır.
Kan portakalları ayrıca yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini, antioksidan görevi gören ve bağışıklık fonksiyonunuzda önemli bir rol oynayan temel mikro besindir. Diğer turunçgiller gibi kan portakalları da sağlığınız için gerekli olan birçok vitamin ve minerali sağlar.
Kışın bahçelerimizden tüketebileceğiniz (Washington cinsi) Finike portakalı her yıl Kasım ayında olgunlaşmaya başlar. Nisan ayı sonuna kadar dalında kalır.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir.
Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş.
GECE GEÇ SAATLERDE YEMEYİN
Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor.
C vitaminin ana vatanı portakal mevsiminde, gün içinde öğün aralarında yenmeli. Sindirim sistemine faydalarının yanı sıra metabolizmayı hızlandırma görevini bu saatler içinde sağlayan portakalı eğer kalkar kalkmaz, boş mideye yerseniz alerjik reaksiyonlara ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri