Şekil olarak oval yapıdadır. Hem yemelik hem de sıkmalık olarak tüketilebilir; yaz boyu tüm bölgede yazlık portakal suyu sıkılır, soğuk soğuk içilir, ikram edilir. Yaz limonatalarına da suyunu ve aroma vermesi için kabuklarını ekleyebilirsiniz. Meyvesi bol sulu ve kabuğu serttir; bu nedenle kolay ve rahat sıkılır.
Finike Portakalı, doğal dengelerin ideal yapısından dolayı, kendine has aroması ve optimum brix-asidite dengesi ile dünyanın en lezzetli portakallarındandır. Asidite dengesinin optimum olması meyvenin posa miktarının minimum olmasını ve ağızda yerken erimesini sağlamaktadır. İçerdiği su oranı yüksektir.
Çekirdeksiz, sulu ve tatlı olmasının yanı sıra, bileşim öğeleri, vitamin ve mineraller açısından da son derece zengin olan Finike portakalı, Türk Patent Enstitüsü tarafından, “menşe adı” ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir.
Bol sulu ve tatlı portakal türlerinden biri olan Finike portakalını sade olarak yiyebileceğiniz gibi, meyve salatalarınıza dahil edebilir, en hafif sütlü tatlılarınızın üzerini taze bir lezzetle süslemek için tercih edebilirsiniz.
Normal 4-5 yaşlarında bir ağaç meyve vermeye ve gövde kalınlaşmaya başlar. İç dallar budanarak yanlara ve yukarıya doğru büyümesi sağlanır. Çeşidin gövde çapı 10-12 yaşlarında 20 cm'ye ulaşır. Meyve rengi önce yeşil olup, Kasım ayı itibariyle sararıp turuncu rengini alır.
İlgili 40 soru bulundu
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları da portakal üretiminin yapıldığı yerlerdir. Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Antalya ili topraklarında yetiştirilen portakal türleri içerisinde özellikle Finike portakalı dünyaca tanınan bir lezzete sahiptir. Eşsiz lezzetini denizden gelen zengin minerallere borçlu olan “Finike Portakalı” ABD'de yapılan bir yarışmada dünya birincisi olmuştur.
Ülkemizde Antalya şehrinde yetişmektedir. 1850 yıllarından beri süs bitkisi olarak kullanılmıştır. Bu meyve Çincede 'altın portakal' anlamına gelmektedir. Kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilir.
Kışın bahçelerimizden tüketebileceğiniz (Washington cinsi) Finike portakalı her yıl Kasım ayında olgunlaşmaya başlar. Nisan ayı sonuna kadar dalında kalır.
Türkiye'de Portakalın En Çok Yetiştirildiği İller
Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir. Antalya (Finike), en kaliteli portakal olarak bilinen Washington portakalı üretiminde ilk sırada yer alır.
Kan portakalı nasıl tüketilir? Kan portakalını sadece dilimleyip tüketebileceğiniz gibi suyunu sıkıp içebilirsiniz. Bu meyveyi zeytinyağlı yemeklerinize ve salatalarınıza da ilave edebilirsiniz. Kahvaltı öğününüze çeyrek kan portakalı eklemek hem sağlıklı hem de renkli bir güne başlangıç olabilir.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir.
Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Halk arasında yalancı portakal ismiyle anılan bu meyve özellikle İskenderun, Adana ve Gaziantep bölgelerinde görülür. Genellikle süs olarak kullanılan yalancı portakal adeta şifa dağıtıyor.
YALANCI PORTAKALIN FAYDALARI NELERDİR? Yenerek tüketilmeyen bu portakal türü genellikle ezilerek merhemi ya da kurutularak çayı yapılır. İçindeki süt le beraber harmanlanan yalancı portakal yorgunluktan, stresten, oturarak çalışmadan, spor yapmak nedeniyle oluşan eklem ağrılarına iyi gelir.
Kamkat insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Ancak aşırı derecede tüketildiği zaman vücut için zararlı olabilir. Yapısında bulunan şeker sebebi ile şeker hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
Torosların eteğiyle Akdeniz'in arasında konumlanmış, portakal bahçeleri, tertemiz plajı ve turkuaz koylarıyla gürültüden uzak, insana huzur veren bir yer burası. Çocukluğumdan beri gelip gittiğim Finike yıllardır neredeyse hiç değişmeden sakin bir yer olarak yaşayıp gidiyor.
b- 10.833 dönümünde nar yetiştiriciliği, c- 745 dönümünde bağ yetiştiriciliği, d- 1.020 dönüm alanda zeytin yetiştiriciliği, e- 83 dönümlük alanda da ise muz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ülkemizde portakalı ile meşhur ilimiz ANTALYA'DIR. Portakal, en fazla Antalya'da yani, Akdeniz bölgesinde yetişir.
Ülkemizde portakal hasatı kasım ayı başından mayısın ikinci haftasına kadar sürmektedir. Ancak üreticiler pazar talepleri nedeniyle hasat zamanı itibariyle bu dönemlerin dışına çıkarak ürünlerini haziran ayı sonuna kadar ağaçta bırakabilmektedirler.
Baba filmlerinde portakal ölümü simgelemektedir. Bir sahnede portakal görürseniz anlayın ki portakala en yakın kişi ölecektir. Örnek vermek gerekirse, Don Corleone suikaste uğrarken portakal seçiyordu ya da ölüm sahnesinde torunu ile portakal yiyordu.
Üretilen portakal çeşitlerinin %73'ü Washington, %4'ü ise Yafa çeşidi portakala aittir. Üretimin %83'ü Akdeniz, %16'sı Ege Bölgesi'nden karşılanırken, iller açısından bakıldığında Antalya, Adana, Mersin, Hatay ve Muğla illeri üretimin %96'sını karşılamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri